Anneler kuşatmayı aşıp yürüdü

Amed'in Bağlar, Bismil ve Lice ilçelerinde tutsak aileleri, tecride karşı direnişlerini sürdürüyor. Mardin'de de basın açıklaması yapıldı.

Amed'in Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda 1 Mayıs’tan bu yana eylem yapmaları polislerce engellenen açlık grevi ve ölüm orucundaki tutsakların anneleri, Batıkent Kavşağı’nda bir araya geldi. Burada çembere alınan tutsak yakınlarına polis saldırdı. 

Anneler, oturma eyleminin ardından HDP'li vekiller Saliha Aydeniz, Semra Güzel, Remziye Tosun ve Musa Farisioğulları ile birlikte HDP binasına kadar yürüdü. Tutsak anneleri yürüyüş boyunca, “Amed uyuma, zindanlara sahip çık”, “Selam selam, zindanlara bin selam”, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Hak, hukuk, adalet zindanlardan gelecek”, “Yaşasın zindan direnişi” ve “Yaşasın annelerin direnişi” sloganları attı. 

HDP binası önünde toplanan anneler, kısa bir basın açıklaması yaptı. Eşi 1 Mart'tan beri açlık grevinde olan Güler Yüksekbağ, tecrit kaldırılmadan alanlardan ayrılmayacaklarını söyledi.

BİSMİL

Bismil ilçesinde ise tutsak yakınları, Meydan Park’ta oturma eylemi düzenledi. Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Gülşen Özer de eyleme katıldı. 15 dakikalık oturma eyleminin ardından aileler, HDP İlçe Örgütü binasına geçti.

LİCE

Lice ilçesindeki tutsak anneleri de 15 Temmuz Demokrasi Parkı’nda oturma eylemini sürdürüyor. Eylemin yapıldığı parkı ablukaya alan polisin, halkın telefonlarıyla çektirdiği görüntüleri silmesi dikkat çekti. Yine park çevresinde bulunan esnaflara giden polis, eylemin görüntüsünün çekilmemesi için tehditte bulunduğu öğrenildi.

MARDİN 

HDP, DBP, Barış Anneleri Mardin Meclisi ile Mardin'deki tutsak yakınları da açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla Nusaybin ilçesinde açıklama yaptı. Aralarında HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay'ın da olduğu kitle, HDP Nusaybin ilçe binasının önünde bir araya geldi. Polisin ablukası altında parti binası önünde açıklama yapan HDP'li Günay, ölüm orucuna başlayan isimlerin de aylardır açlık grevinde olduğunu hatırlattı.

Tehlikenin her geçen gün arttığına dikkat çeken Günay, "Her anın daha da önemli olduğu anlamı taşıyor. Yaşam hakkının bu kadar kutsal olduğu bir coğrafyada bize daha çok iş düşüyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz; bu süreçte cezaevlerinde 7 can yaşamına son verdi. Bundan sonra bir saniye daha kaybetmeden açlık grevi eylemcilerinin taleplerini yerine getirin" dedi.

Günay, İmralı'da aile ve avukat görüşlerinin düzenli ve sistematik olarak sürekli sürdürülmesi gerektiğini belirtti.