Antik kent Dülük’ün sırrı çözülüyor

Arkeologlar Antep’e 10 km uzaklıkta bulunan antik kent Dülük’ün sırrını çözmek üzereler. Son olarak 2500 yıllık antik kente günümüzün yapılarına benzeyen dev bir hamam Hıristiyanlığın ilk döneminden kalma bazilika bulundu.

Almanya’nın Münster üniversitesine bağlı arkeologlar 2001 yılından bu yana Antep’in 10 km kuzeybatısında bulunan antik kent Dülük’te kazı çalışmaları yapıyorlar. Ekibin başkanlığını yapan Prof. Dr. Engelbert Winter, Münster’de yaptığı açıklamada başkanlığındaki ekip kazıları tamamlamak üzere olduklarını bildirdiler.

Prof. Dr. Winter, M.Ö. 300 yıllarında kurulmuş olan ve diğer adıyla Doliche olan antik kentte M. S. üçüncü yüzyıldan kalma büyük bir hamamın izleri ile Hıristiyanlığın erken dönemine ait bazilika bulduklarını açıkladı. Alman bilim insanın verdiği bilgilere göre hamamdan kalan bir mozaik gün ışığına çıkarıldı.

2 bin metrekarelik bir alanda kurulan hamamın ise günümüzün modern yapılarını aratmadığı belirtiliyor. Roma döneminden kalma yüzme havuzlu hamamın yerden ısıtmalı bir sisteme sahip olduğu açıklandı. Dördüncü yüzyıla kadar aktif olan hamamın bütün bölge halkı tarafından kullanıldığına dikkat çekiliyor.

Daha sonra kilisenin parçası olan bazilikanın ise yedinci yüzyıldaki bir depremde yıkıldığı tahmin ediliyor. Dülük’ün kültürel, siyasi ve dini açılardan bir çekim merkezi olduğuna söyleyen Prof. Dr. Engelbert Winter ise geçtiğimiz yıldan bu yana komşu bölgelere yoğunlaştıklarını söyledi. Alman bilim insanı Dülük kentinin Suriye’nin kuzeyindeki bölgelere bağlantılı bir merkez olduğunu belirtti.

DÜLÜK’ÜN TARİHTEKİ ÖNEMİ!

Şimdiye kadar yürütülen kazı çalışmalarında Dülük’te 2006 adet tarihi eser bulunurken, antik kentin tarihteki önemli yeri dikkat çekiyor. Antik dönemde önemli ticaret yolların yakınında inşa edilen kent Mezopotamya, Suriye ve Pers krallıkları, eski Yunan ve Roma uygarlıklarının izleriyle dolu.

Sırayla Hititler, Medler, Asurlular, Persler ve Büyük İskender arasında el değiştiren kentte Bakır Çağı'ndan kalma eserler ve bilinen en eski matematik işlemlerinin izleri de bulundu. Kentte yapılan kazılarda Mezopotamya’nın bilinen ilk taş işleme merkezinin kalıntılarına da ulaşıldı. Eski Yunancada olan Doliche olarak isimlendiren kent Jüpiter Dolichenus tanrısının anayurdu olarak kabul ediliyordu.

Jüpiter Dolichenus ise M.S. birinci yüzyıldan üçüncü yüzyıla kadar bütün Roma İmparatorluğu’nda bir başka Mezopotamya kökenli tanrı Mitra gibi tapınım gördü. M.S. 253 yılında Pers kralı Birinci Şapur’un Dülük’e saldırıp bölgeyi tahrip etmesinden sonra Dülük’ün tarihteki önemi gittikçe azalmaya başladı.