Avesta: Halkın Önderliğe olan bağlılığını herkes gördü

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, açlık grevi direnişi ve 2019 Newrozu ile Kürt halkının Öcalan'a olan bağlılığını herkesin gördüğünü belirtti.

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, Newroz Bayramı'nı, Baxoz'un özgürleştirilmesini, Türkiye ve Kürdistan'da 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimleri ve Irak Hükümeti'nin Şengal'de oynadığı oyunlara ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundu. Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt halkının Newroz Bayramı'nı kutlayan Avesta, Mazlum Doğan, Zekiye Alkan, Rahşan Demirel, Ronahi ve Berivan ile Uğur Şakar şahsında tüm özgürlük şehitlerini andı. Bu yılki Newroz'un çok anlamlı ve güzel geçtiğine dikkat çeken Avesta, demokratik ve özgürlükçü güçlerin bu mesajı iyi okuması gerektiğini vurguladı.

Kürdistan halkının bu yıl Newroz'u açlık grevi direnişleri ile karşıladığını belirten Avesta, "Bu Newroz'da herkes bir kez daha bu halkın ne kadar direnişçi bir halk olduğunu ve önderliğe nasıl bağlı olduğunu gördü. Bir kez daha söylüyorum, Newroz ruhu amacına ulaşmıştır. Newroz artık Kahramanlık Haftası ilerleyecek" diye konuştu.

QSD'NİN BAŞARISI HALKLARIN VE KADINLARIN BAŞARISIDIR

Baxoz'u özgürleştiren ve DAİŞ çetelerine karşı zafer kazanan QSD'nin başarısına dikkat çeken Avesta, Dehaq gibi insanlığın başına bela olan DAİŞ çetelerinin çağdaş Kawalar QSD, YPG-YPJ savaşçıları tarafından 5 yılın ardından coğrafyadan yok edildiğini kaydetti. Bu başarının Newroz Bayramı'na denk gelmesinin çok anlamlı olduğu söyleyen Avesta, "Bu zafer şehitlere, şehit ailelerine, direnişçi Güney ve Kuzey Suriye halkı ile tüm Ortadoğu'na halklarına kutlu olsun" dedi.

Bu başarının YPJ şahsında tüm kadınlara ait olduğunun altını çizen Avesta, "Önder Apo, 21. yüzyıl kadın yüzyılıdır diyor. Yaşanan zafer ile bu gerçek kaçınılmaz bir şekilde netleşti ve tüm dünyaya yayıldı. Bu coğrafyada kadının adı yoktu, kadınları köleleştiriyorlardı, haklarını tanımıyorlardı, savaşta ganimet olarak görülüyorlardı, ama bugün kadınlar irade, güç ve direnişleri ile yankı uyandırıyorlar. Bu büyük direniş Leylaların eylemini daha da anlamlandırdı. Bu zafer çağdaş Dehaq olan Erdoğan'a büyük bir cevap oldu" diye konuştu.

FERMANA EN ANLAMLI CEVAP OLDU

DAİŞ'in sona ermesinin Êzidî toplumu için anlam ve önemine değinen Avesta, Baxoz direnişinin ve başarısının 74. Fermana cevap olduğunu belirterek, "Bu zafer Êzidîxan'ın zaferidir. Çünkü fermanda Êzidî kadınların şahsında insanlık onuru esir alınmıştı. QSD'nin zaferi 74. fermanın şehitlerine armağan oldu. Halkımız bu günü kutsal bir bayram gibi görmeli ve kutlamalıdır" şeklinde konuştu.

Irak ordusunun YBŞ savaşçılarına yönelik saldırısına dikkat çeken KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, önemli uyarılarda bulundu. Yeni bir sürecin başladığını vurgulayan Avesta devamla şunları belirtti: "5 yıl boyunca YBŞ güçleri sınırı korudu fakat Irak ordusu geldikten sonra koridor kapatıldı. Özellikle YBŞ savaşçıları tarafından DAİŞ'ten kurtarılan esirler kendi topraklarına, Şengal'e dönemiyor. Bu yaklaşımla Êzidî toplumuna sizin özgür iradenizi tanımıyoruz diyorlar. Bu yaklaşım kabul edilemez."

MAM ZEKİ'NİN EMEĞİNE SAHİP ÇIKILMASI LAZIM

Êzidî toplumunun geçmişine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avesta, "Şengal sorunu sadece Şengallilerin değil, Irak ve tüm Ortadoğu'nun sorunudur. Irak Hükümeti ve özellikle Cumhurbaşkanı bu toplumu iyi tanımalı. Baskı, öldürme ve teslim alma ile bu topluma yaklaşmamalı. Diyaloğu esas almalıdır. Savunma güçleri, Demokratik özerklik meclisleri ve Şengal kadın hareketi yasal kanunlara göre kurulmuştur. Bu yüzden hepsinin resmiyette tanınması lazım. Êzidîler kimsenin malına el uzatmıyor, onlar sadece iradelerinin tanınmasını ve kabul edilmesini istiyor."

Sınırda yaşanan provokasyona dikkat çeken ve o olayda yaşamını yitirenleri anan Avesta, "Irak hükümetinin güçlerini kontrol etmesi lazım ve bir daha böyle bir olayın gerçekleşmesine izin vermemeli. Onun dışında bazı eski güçler oyunlarla kaos çıkarmak istiyorlar. Halkımızın bu konuda dikkatli olması lazım. Bazı aşiretleri birbirine düşürmek istiyorlar. Halkımıza çağrımdır, ülkede veya ülke dışında olanlar bazı eksiklikler ve yanlışlıklar yaşanmış olabilir ama diyalog ve görüşme yolu ile halledilmeli bu tür durumlar. Mam Zeki'nin izinde büyük bir emekle kazançlarına sahip çıkmalılar" ifadelerini kullandı.

İRADENİZE SAHİP ÇIKIN VE ALANLARA AKIN EDİN

Konuşmasının sonunda Türkiye ve Kürdistan'da gerçekleşecek yerel seçimlere de değinen Avesta, DAİŞ'in ortaklarının saltanatının sona ereceğini belirtti. Bu haftanın Kahramanlık Haftası olduğunu hatırlatan Avesta konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: Seçim çağdaş Dehaq Erdoğan için varlık ve yokluk meselesi haline geldi. Herkesin bu ruhla faşizme karşı çalışmalara katılmalı, sandıklara gitmeli ve oyunu kullanmalı. Mehmetlerin, Asyaların, Sêvêlerin ruhu ile iradelerine sahip çıkmalı.

Özellikle Batman halkımız Nasır Yağız'ın direnişi ve Kahramanlık Haftası vesilesiyle sandık başlarına gitmelidir. Serhat'tan Amed'e, Urfa'dan Antep'e, Adıyaman'dan Hakkari'ye kadar Kürdistan'ın her yerinde olan halkımız iradesine sahip çıkmalı ve sandıklara gitmelidir. Kimse "Faşizmi yıkamayız" dememelidir. Faşizm zaten yenilmiştir, bir kez daha örgütlenmesini engellemeliyiz. 31 Mart'ın başarılı bir gün olacağına inanıyorum. Leyla ve Nasırların direniş ruhu ile bu bahar hakların, kadınların baharı olacak. Bu da Kuzey ve Güney Suriye savaşçılarının eli ile gerçekleşiyor. Tekrar QSD savaşçılarını kutluyorum, zaferleri yüzyılın zaferidir."