Avesta: Newroz’da halkımız direniş ve intikam ruhuyla ayağa kalkmalı

Newroz mesajı yayınlayan KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, “Halkımız 2023 Newroz’unda her zamankinden daha çok güçlü biçimde direniş, intikam ve hesap sorma ruhuyla ayağa kalkmalı” çağrısını yaptı.

Newroz’un diriliş, yeni bir yaşam ve zalimlere karşı serhildan olduğuna vurgu yapan Sozdar Avesta, “Mazlumların, Egîdlerin, Bêrîtanların ve Zîlanların çizgisiyle ortaya çıkan irade ve kadının büyük devrimi büyük bir finalle taçlandırılmalı” dedi. Kurdistan Özgürlük Hareketi olarak bu kararlıkta olduklarını belirten Sozdar Avesta, “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü gerçekleştirmek, yüzyıldır devam eden sistemi; Lozan Anlaşması’nı ve faşizmi yıkmak artık bir hayal değildir” diye konuştu.

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, 2023 Newroz’una ilişkin videolu bir mesaj yayınladı. Mart ayı şehitlerini anarak sözlerine başlayan Sozdar Avesta, “Newroz şehitlerini, Mazlum Doğan, Mahsum Korkmaz, Zekiye Alkan, Rahşan Demirel, Ronahî ve Bêrîvan, Sema Yüce ve Fikri Baygeldi şahsında bütün şehitleri saygı ve minnetle anıyorum. Bu şehitlerin anıları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi. İçinde bulunduğumuz Mart ayında birçok katliamın gerçekleştiğini hatırlatan Sozdar Avesta’nın Newroz’a ilişkin mesaj ve çağrısı şöyle:

“Halepçe, Qamişlo, İstanbul-Gazi’deki katliamlar ile 2018 yılının Mart ayında Efrîn’in işgal edilmesi, Kurdistan düşmanı faşist rejimler tarafından işlendi. Bütün bu katliamları bir kez daha kınıyorum, bu katliamın kurbanlarını saygıyla anıyorum. 8 Mart’ı geride bıraktık, artık Newroz günleri içindeyiz. Başta Bakurê Kurdistan, Türkiye ve yurt dışında olmak üzere kadınlar her yerde Bakur’daki deprem felaketi nedeniyle geçtiğimiz yıllardan farklı olarak 8 Martı ruhuna uygun biçimde karşılayamadılar.

Kadınlar, büyük bir direniş ve büyük bir öfkeyle depremdeki felakete yol açan erkek egemen bu faşist iktidardan hesap sordular. Dünyanın dört bir tarafında, Kurdistan ve Ortadoğu’da bu büyük protestolara katılan bütün kadınları selamlıyorum. Özgür iradeyle gerçekleşen bu büyük gösterileri kutluyorum. ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıya kadın devrimine doğru giderken özgürlüğün renkleri ve kadınların özgürlük haykıran sesleriyle Newroz’u karşılayacağız.

Bu 8 Mart’ta bir kez daha kadının toplumun özgürleşmesinde öz ve esas güç olduğu görüldü. Bütün saldırılara rağmen direnen kadın, ortak mücadele konusundaki tavrını ve özgürlük çizgisindeki ısrarı ile iradesini gösterdi. Bu durum çok önemli ve anlamlıdır. Kadınlar, hiçbir iktidarın özgürlüğe doğru yol alan bu akıntının önüne geçemeyeceğini gösterdi. Demokratik ve bilimsel bir tavırla, ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesiyle büyük bir ortaklaşma söz konusudur. Bizler bu büyük ortaklaşmayla Newroz ateşini yakmaktayız. Bu Newroz aynı zamanda Önder Apo’nun özgürlük yürüyüşünde 50. Newroz yılıdır. Newroz üzerinden de 2 bin 635 yıl geçmektedir.

NEWROZ DİRİLİŞTİR, YENİ BİR YAŞAMDIR

Önder Apo ve Özgürlük Hareketi’nin çıkışıyla Newroz ateşlerini artık daha gür ve daha güçlü yakılmaktadır. Newroz, direnen halkın bayramıdır. Newroz, diriliştir. Newroz, yeni bir yaşamdır. Newroz, baharın gelişinin müjdesidir. Newroz, zalimlere karşı serhildandır. Büyük hesap sorma günüdür. İlk hesap sorma 50 yıl önce Önder Apo’nun bir sözüyle başladı. Bir Newroz günü Önder Apo’nun ‘Kurdistan sömürgedir ve özgürleşmesi için aralıksız bir mücadele ve devrimci halk savaşı yürütülmelidir’ sözü büyük bir anlama sahipti. Bir sözle başladı ve bu sözün kıvılcımıyla yakılan ateş; 50 yıldır Kurdistan’ın tamamını ve yurt dışında bir özgürlük meşalesine dönüştü. Bu büyük bayram; Önder Apo’nun soluksuz diriliş maratonu olmuştur. Bu vesileyle Önder Apo’yu candan ve yürekten selamlıyorum. Ona karşı sevgimi, hasretimi ve minnettarlığımı ifade etmek istiyorum.

Özgürlük Hareketi, bir bütün Kurdistan halkı ve direnen kadınlar olarak 2023 Newroz’unu büyük bir iddiayla karşılıyoruz. Bu yılki Newroz’u geçtiğimiz yıllardan farklı karşılamaktayız. Çünkü bugünlerde halen binlerce insanımız deprem enkazı altındadır. Yaşamını yitirenlerin sayısı halen tam olarak açıklanmış değil. Zira can kaybı sayısı söylenen rakamdan çok daha fazladır. Bu vesileyle bütün ailelerin acısını paylaştığımı belirtmek istiyorum. Halkımız direnen bir halktır. Özellikle Mereş, Semsûr, Meletî ve Dîlok, Özgürlük Hareketi’nin direniş bölgeleridir. Mereş’te Kemal Pirlerin, Dîlok’ta Haki Karerlerin büyük emekleri vardır. Özgürlük Mücadelesi’nin öncüleri olan bu arkadaşlar Kurdistan ve Türkiye’ye özgürlük fikrini yaydılar. Düşman bu bölgeleri boşaltarak buranın demografik yapısını değiştirmek istiyor. Bu vesileyle şu çağrıyı yapıyorum; halkımız topraklarını terk etmemeli. Ne kadar yaşam koşulları ağır olursa olsun topraklarınızda kalın ve direnin.

FAŞİST DÜŞMAN HER ZAMANDAN DAHA FAZLA SALDIRIYOR

Bizler de Kurdistan Özgürlük Hareketi olarak insani, vicdani ve ahlaki sorumluluk gereği bu depremin daha ilk günlerinde eylemsizlik kararı aldık, metropollerdeki eylemleri durdurduk. Faşist düşman, diktatör Erdoğan ve Bahçeli halen aralıksız biçimde saldırılarını sürdürmektedirler. Hem özgürlük gerillalarına karşı hem de Kuzey ve Doğu Suriye, Başûrê Kurdistan ve Şengal’de her zamandan daha fazla saldırıyorlar. Özgürlük gerillaları savunma pozisyonundalar. Birçok bölgede hemen her gün katliamlar gerçekleştiriyorlar. Son olarak Mart ayının ilk günlerinde Şengal’deki saldırılarda YBŞ ve asayiş güçlerinin komutanları şehit düştü. Başta bu şehitlerin aileleri olmak üzere YBŞ ve bütün halkımızın başı sağolsun. Halkımız şunu iyi bilmeli; bu saldırılarla halkın iradesini kırmak istiyorlar. 

Böyle önemli bir süreçte, her ne kadar geçtiğimiz yıllardaki gibi müzik ve eğlence açısından aynı olmazsa bile, saldırdıkları bütün alanlarda Özgürlük Hareketi olarak Önder Apo’nun özgürlük yürüyüşündeki 50. Newroz yılında her zamankinden daha çok güçlü biçimde direniş, intikam ve hesap sorma ruhuyla, parmağı halkımız ile özgürlük gerillaların kanında olanlara karşı ayağa kalkmalı. Newroz’un kendisi zaten serhildandır, tarih boyunca katliamlara neden olanlardan intikam almadır.

SOYKIRIMCILARDAN HESAP SORMA NEWROZ’U OLMALI

Bu temelde Önder Apo üzerinde ağırlaştırılmış biçimde tecridi sürdürenlerden, halkımız üzerinde soykırım uygulayanlardan hesap sorulması artık yakındır. Bakurê Kurdistan ve Türkiye’de bu yıl; faşizmi hezime uğratmanın, zalimlerin sarayını yıkma yılı olmalıdır. Bakur ve Rojhilatê Kurdistan’da demokratik özerkliğin gerçekleşmesi, demokratik ulusun kurulması var olanların çelişkilerin çözülerek özgürlük devriminin garanti altına alınmasıdır. Başûrê Kurdistanê’de Newroz’un birlik ruhuyla, ulusal bir birliktelikle sömürgecilerin saldırılarına karşı direnişe geçilerek, Başûrê Kurdistan sömürgecilerden özgürleştirilmeli. Rojhilatê Kurdistan’da 6 aydır ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla kadının öncülüğünde toplumsal bi devrim gerçekleşiyor. Bu yılki Newroz bu toplumsal devrim 6 aydır şehit düşenlerin intikam ruhuyla demokratik bir mücadeleyle kadınların öncülüğünde taçlandırılmalı.

Hem yurt içinde hem de yurt dışında içinde bulunduğumuz stratejik bu süreçte Lozan’ın yüzüncü yılıdır. Kurdistan’ın statüsüzleştirilmesi ve katliamlarla karşı karşıya kalmasına artık son verilmeli. Kürtler artık statüsüz, kimliksiz ve yurtsuz yaşayamaz. Önder Apo’nun 50 yıllık emekleriyle yürütülen mücadele soluksuz bir maratona dönüştü.

LOZAN’I YIKMAK ARTIK HAYAL DEĞİL

Mazlumların, Egîdlerin, Bêrîtanların ve Zîlanların çizgisiyle ortaya çıkan irade ve kadının büyük devrimi büyük bir finalle taçlandırılmalı. Bu yılki Newroz işte bu kadar önemlidir ve birçok özellikleri içinde barındırıyor. Bu mücadeleyi büyütmek hepimizin görevidir. Bizler Kurdistan Özgürlük Hareketi olarak bu kararlıktayız. Gündemimiz nettir. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü gerçekleştirmek, yüzyıldır devam eden sistemi; Lozan Anlaşması’nı ve faşizmi yıkmak artık bir hayal değildir. 25 yıllık mücadele, özellikle de Önder Apo’nun İmralı’da aralıksız biçimde sürdürdüğü direniş, 8 yıldır devam eden saldırılar, ağırlaştırılmış tecrit ve 50 yıldır soluk soluğa devam eden mücadelenin ulaştığı düzey bundan sonra yapacaklarımızı açıkça önümüze koyuyor. Yurt içinde ve yurt dışında halkımızın bu bilinç, tavır ve kararlığıyla Newroz’un büyük umuduyla kesintisiz ve emsalsiz biçimde mücadele edeceğine inanıyoruz.

Artık büyük hesap sorma zamanıdır. Her türlü saldırıları boşa çıkarma zamanıdır. Önder Apo ve özgürlük gerillalarının etrafında toplanma zamanıdır. Demokratik ulus, Kürt halkının hakları ile kadın özgürlüğünü geliştirme temelinde ulusal birlik zamanıdır. Kadının öncülüğünde toplumsal devrimi garanti altına alma zamanıdır. Halkımız bu konuda yeterli imkan ve olanaklara sahiptir. Bu yürüyüş yokluktan başladı. Bugün kadın özgürlüğüne dayanan ekolojik ve demokratik konfederalizm sistemiyle kurulan KCK ve KJK 18 yılı geride bıraktı. 18 yıldır bu sistem halkların, toplumun ve kadının özgürlük umudu haline geldi. Demokratik ulus, demokratik konfederalizm artık dünya demokratik konfederalizmini örgütlüyor. Son olarak bu fikir temelinde Kurdistan’dan Güney Afrika’ya kadar gerçekleşen konferanslar ve çalıştaylar bunun gerekliliğini ortaya çıkardı.

MAZLUM VE ZEKİYELERİN ÇİZGİSİNDE MUTLAKA BAŞARACAĞIZ

Kapitalist moderniteye karşı mücadele ancak kadının öncülüğünde modernite ile demokratik ulusun geliştirilmesiyle mümkündür. Kadının özgürlüğü bu şekilde bütün özgürlüklerin temelini oluşturuyor. İktidarların kadın özgürlük sorununu çözmemesindeki ısrarı, günümüzün esas sorunudur. Buna karşı verilecek mücadele büyük bir zaferi beraberinde getirebilir. Günümüzde sadece Kadın Özgürlük Hareketi ve Kurdistan halkları özgürlüğün fikir, felsefe ve sistemine sahiptirler. Önder Apo ve şehitlerin öncülüğünde PKK ve PAJK; KCK, KJK’nin demokratik konfederalizm sistemini her geçen gün daha da geliştiriyor, ileriye taşıyor.

Bu demokratik sistemle Newroz’un gelişini; Önder Apo, bütün kadınlar ile insanlığın özgürlük baharıyla karşılayalım. Bu temelde; KCK ve KJK’nin 18. kuruluş yıl dönümleri halkımıza, bütün halklara ve kadınlara kutlu olsun diyorum. Bu büyük fikir ve felsefeyi yaratan ve insanlığa hediye eden, demokratik konfederalizm sisteminin önderi; Önder Apo’yu bir kez daha selamlıyorum. Önder Apo’nun, bütün kadınların, zindan direnişçilerinin, özgürlük gerillalarının, HPG ve YJA Star’ın Newroz’unu kutluyorum. Yine yurt içinde ve dışında Newroz’u kendi bayramı olarak gören bütün halkların, dostların Newroz’unu kutluyorum. Şunu belirtmek istiyorum; Newroz çizgisinde, Mazlum ve Zekiye’lerin çizgisinde mutlaka başaracağız. Bu temelde; "Bijî Serok Apo", "Jin, Jiyan, azadî", "Bijî Newroz.”