Barzani talimat verdi 20 Dêrin pêşmergesi gözaltına alındı

Hala görevde olan pêşmergelerin de aralarında olduğu 20’ye yakın pêşmerge Mesut Barzani’nin oğlu Mistefa Barzani’nin talimatıyla gözaltına alındı.

Edinilen bilgilere göre, KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’nin oğlu Mistefa Barzani’nin talimatıyla Sirê, Dêraloke ve Şeladizê’de 20’ye yakın Dêrin (Saddam rejimine karşı savaşmış eski peşmergeler) pêşmergesi gözaltına alındı. Görevine devam eden pêşmergelerin de aralarında olduğu bu kişilerin 20 gündür gözaltında tutulduğu öğrenildi.

Gözaltına alınan pêşmergelerin Rêkani aşiretinden olduğu belirtilirken, pêşmergelerin neden gözaltına alındığı konusunda bilgi edinilemedi. Olay, gözaltındakilerin yakınlarının asayişe başvurması üzerine ortaya çıktı.

KDP’nin Şêladizê direnişinden bu yana halka ve Amediye bölgesindeki Rêkani Aşireti üzerinde baskılarının arttığını belirten kaynaklar, yöre halkının ve Rêkani Aşireti’nin sürekli bölge asayişinin tehdit ve baskılarına maruz kaldığını aktardı.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde KDP’ye bağlı bir televizyon kanalında Rêkani Aşireti için “çete” denilerek hakaret edilmesi üzerine aşiret mensupları TV kanalını protesto etmişlerdi.