KDP zindanlarında işkence ve ihanet

KDP tarafından rehin tutlanan bir esir, KDP'lilerin zindanlarındaki işkenceyi anlattı: Esaret altındakiler güneş görmeyen hücrelerde tutuluyor, dışarıdan tamamen tecrit ediyor ve Türk yetkililerle görüştürülerek baskı uygulanıyor.

Güvenliği nedeniyle adını açıklayamadığınız bir esir KDP’nin zindanlardaki koşullarını dışarı çıkarmayı başardığı bir mektupla anlattı. 2,5 seneyi aşkın bir süredir zindanlarda tutulan esirin verdiği bilgilere göre, esirler çok ağır koşullarda tutuluyor ve hiçbir tedavi imkanı sağlanmıyor. Esirler ayrıca Türk Konsolosluğu'ndan yetkililerle görüştürülüp, kalan cezalarını Türkiye’de çekmeleri yönünde baskı görüyor.

Mektubu dışarı ulaştırabilen esir, toplamda 10 kişinin koşulları konusunda bilgiler veriyor. Mektuptaki bilgilere göre Duhok’ta esir tutulan 8 kişinin çok ağır, kendi ifadeleriyle “hayvanlara dahi uygulanmayacak bir muamele ve şartlar altında.”

Esirlerden biri ilk tutuklandığında 6 ay ceza alıp cezasını çekmesine rağmen daha sonra başka bir dosyadan 8 yıl ceza verilerek zindanda tutuluyor. 5 yıl boyunca zindanda bulunan bir diğer esir ise 2 metrekarelik bir alanda, güneş görmeyen, yazın aşırı sıcak ve kışın da çok soğuk bir hücrede. Hiçbir iletişim ve tedavi imkanı verilmeyen bu esir için “tamamen şehadete terk edilmiş” ifadeleri kullanılıyor. Söz konusu esir ile birlikte bir diğer kişinin de sağlık durumlarının çok kötü olduğu da bildirildi.

Mektuptaki bilgilere göre Son dönemlerde bazı esirler de DAİŞ'lilerin tutulduğu ayrı bloklara gönderiliyor.

“Asayişte ve gizli zindanlarda uyguladıkları işkence ve psikolojik savaş, 80 ve 90’lar TC’sinin birebir kopyası. Teknik ve yöntemlerinin aynı olduğunu anlamamak veya görmemek imkansızdır” ifadelerinin kullanıldığı mektupta Türkiye’nin Erbil Konsolosluğu'ndan yetkililerin ziyaretleri konusunda da bilgi verildi.

Özellikle Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ziyaretinin ardından Türk Konsolosluğu'ndan yetkililerin kendileri ile görüştürüldüğünü belirten esir, kendilerinin görüşmede teklifleri reddettiğini aktardı.