Baş eğmeyen kent: Colemêrg

Devletin tüm özel savaş ve kirli politikalarına rağmen 10 bin yıllık tarihiyle baş eğmeyen Colemêrg, bu seçimlerde de AKP-MHP iktidarının tüm oyunlarını bozmaya hazırlanıyor.

Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin kalelerinden Colemêrg (Hakkari), devletin savaş politikalarının en yoğun uygulandığı bir kent. Her tarafı kuşatılmış, adeta açık cezaevini andıran Colemêrg’de; işsizlik, yoksulluk, açlık, göç, baskı, ölüm ve tutuklamalar adeta olağan haline getirilmiş. Devlet, son dönemlerde de aşiretler yoluyla Colemêrg halkının birliğini bozmanın peşine düşmüş durumda. 

Coğrafik ve tarihi adı Colemêrg olan bu kadim kentin ilçeleri; Gever, Çelê ve Şemzînan. Bu üç ilçenin bir tarafı Rojhilatê Kurdistan, diğer tarafı ise Başûrê Kurdistan. Colemêrg'de 285 bin kişi yaşarken, 70 bine yakın Colemêrgli ise başka kentlerde yaşıyor. 200 bine yakın seçmeniyle Kürt Özgürlük Hareketi’nin kalesi olmaya devam ediyor. Colemêrg’in bu onurlu duruşunun zaman zaman ağır bedelleri oldu. Devlet güçleri tarafında kimi Colemêrgli sokak ortasında, kimisi ise sınır boylarında vahşice katledildi. Yine Colemêrg halkının seçtiği belediye eşbaşkanları ve milletvekilleri tutuklandı, belediyeleri gasp edildi.

HER DÖNEM DEVLETİN HEDEFİNDE 

Demokratik Topluk Kongresi Eşbaşkanı iken tutuklanıp Diyarbakır Cezaevi’ne gönderilen Leyla Güven, 24 Haziran 2018 seçiminde, Colemêrg'den HDP milletvekili seçildi. 24 Haziran seçimlerinde Colemêrg merkezde yüzde 75, Gever’de yüzde 81, Çelê’de yüzde 64, Şemzînan’da ise yüzde 50 oranında oy alarak üç milletvekilinin üçünü de aldı. Çalınan ve dış ülkelerden gelen oylar nedeniyle bir milletvekili AKP’ye verildi. Milletvekili olarak seçilen Leyla Güven daha sonra rehin alınarak hapishaneye gönderildi. 

BELEDİYE EŞBAŞKANLARI DA REHİN

AKP ve devleti, 2015’te de HDP’li Colemêrg Belediyesi’ne yöneldi. Belediyeye kayyum atanarak gasp edildi. Belediye Eşbaşkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, rehin alındı. İki eşbaşkan da yaklaşık 8 yıldır cezaevinde rehin tutuluyor.

Tutuklama ve gasplara rağmen Colemêrg halkı iradesine yine sahip çıktı ve yine seçtirdi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Cihan Karaman’ı belediye başkanı olarak seçti. Halkının iradesiyle seçilen Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Cihan Kahraman, Hatipoğlu ve Çiftçi gibi rehin alınarak hapsedildi.  Halkın iradesi ikinci defa gasp edildi.

Kendi iradeleriyle seçtikleri milletvekili Leyla Güven başta olmak üzere belediye eşbaşkanlarının rehin alınmasının yanı sıra kayyumların gasp ettiği belediyelerin halka hizmet vermemesi Colemêrg halkının öfkesini biledi. 

KAYYUMLAR ELİYLE TOPYEKUN TAHRİBAT

Kentte kime dokunsan, AKP’ye ve kayyumlarına bir öfkesi var. İktidar, yaklaşık 8 yıldır kenti adeta bir açık cezaevine dönüştürmüş durumda. AKP’nin asimilasyon politikalarına, yasak ve hukuksuzluklarına rağmen 10 bin yıllık kadim ve köklü bir geleneğe sahip olan Colemêrg halkının yüzde 100’ü Kürtçe konuşuyor. Colemêrg, kendi dilinde hiçbir hizmet alamadığı gibi asimile edilerek Kürt dili ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Yine kadın alanında hiçbir çalışma yok. Kadınları evlere hapsetmek için birçok kirli politika uygulandı, uygulanıyor. Belediyelerin gasp edilmesiyle birlikte belediye çalışmaları durduruldu. HDP’li belediyelerin yaptığı birçok proje ve çalıma kayyumlar tarafından tahrip edildi. HDP’li belediyelerin kadın, çocuk, gençlik alanlarında açtığı birçok kurum kapatıldı. Bu kurumlarda çalışan kadınlar ve gençler işlerinde çıkartıldı. Kayyumlar bu çalışmaları ve kurumları halka hizmet vermek yerine Kürtleri asimile etmek, kültürünü ve dilini yok etmek için kullanmaya başladı. Kayyumlarla birlikte kentin tamamına yakını temiz suya erişemiyor. En işlek cadde, sokakları ile mahalleleri çöplerden geçilmiyor.

KENT ABLUKA ALTINDA

Kentin, giriş ve çıkışları devletin ablukası altında. Kente geren ve çıkan her kişi ve araç saatlerce bekletiliyor, aramalar yapılıyor. Yol kontrol ve aramalarında insanlara hareket ediliyor, bazen de gözaltına alınıyor. Kente girişlerde alternatif yollar olmasına rağmen bu yollarda hendekler ve barikatlar kuruldu. Colemêrg halkı, kent girişinde bulunan Depin arama noktasına mecbur bırakılıyor.

TİCARET YAPMAK YASAK

Gever, Şemzînan ve Çelê’de sınır kapıları olmasına rağmen halk sınır ticareti yapamıyor. Bu sınır kapılarında halkın ticaret yapması yasak. Yasakların kol gezdiği, hiçbir hizmetin olmadığı Colemêrg’te ayakta durmaya çalışan esnafının büyük bölümü dükkanlarını, iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı. İşsizlik ve yoksulluk nedeniyle binlerce kişi büyük kentlere göç etti. Devletin, güvenlik bölgeleri adı altında yüzlerce yayla, mera ve köy kırsalını yasaklaması nedeniyle köylerde hayvancılık yapan insanlar hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Devletin bu politikası nedeniyle üretici konumunda olan köylü kesimi, tüketici haline geldi. 

HALKIN UMUDU YEŞİL SOL PARTİ

AKP ve devletinin Colemêrg’te uyguladığı yasaklardan halkın tamamı etkilenmiş durumda. Bugün Colemêrg 14 Mayıs seçimlerini heyecanla bekliyor. Süreci çok iyi okuyan halk seçimlere büyük umut bağlamış durumda. Halk, “Adayların kim olduğunun bir önemi yok, parti seçmişse biz onları bağrımıza basarız” diyor. Seçilen adaylar da genç, dinamik, kentin bağrından çıkmış eğitimli ve emektar insanlar. Colemêrgliler 3-0 yaparak, bütün bu zulüm politikasına yanıt vermek istiyor. Yeşil Sol Parti, üç vekilin üçünü de almak için çalışıyor.