Batman'da 8 Mart mitingi: Diktatörlüğü yıkacağız!

Batman'daki 8 Mart mitinginde konuşan siyasetçiler, kadınların AKP diktatörlüğünü yıkacağı mesajını verdi.

Batman'da düzenlenen 8 Mart mitinginde konuşan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, tek adam rejimini kadınların yıkacağının altını çizdi ve "AKP'nin pili bitti. Mücadelemizden bir adım dahi geri atmayacağız, mutlaka kazanacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Kadın Meclisi öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 16 Mayıs Stadyumu'nda kutlandı. 7’den 70’e kadınların rengarenk yöresel kıyafetleri ile doldurduğu alan TJA, HDP ve DBP bayrakları ile süslendi. Mitinge, eski HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, milletvekilleri Saadet Becerikli ve Ayşe Acar Başaran'ın yanı sıra Barış Anneleri de beyaz tülbentleriyle katıldı. Miting boyunca "Jin jiyan azadî", "Direne direne kazanacağız" sloganları yankılanırken, miting katledilen ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren kadınlar anısına saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte Bahar Kültür Merkezi bünyesinde çalışma yürüten Koma Rosida sahne aldı.

BECERİKLİ: AKP SAVAŞI KUTSUYOR

HDP Milletvekili Saadet Becerikli, AKP iktidarı süreci boyunca kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 artış olduğuna dikkat çekerek, "Kadınlar, mücadelesi sonucu bugün birçok hakka sahiptir. Ama bugün AKP bu hakları kadınların ellerinden almak istiyor. Kadın cinayetlerinde, cinsel istismarda büyük artışlar var. Bu utanç vericidir. Kadınlar oldukça özgürlük mücadelesi ve kadınların hakları var olacaktır. Bugün AKP savaşı kutsuyor. Cinsel istismarı ve kadın cinayetlerini durdurmak adına bir şey yapmak yerine barışı savunanları cezalandırıyor. Başta Batmanlı kadınlar başta olmak üzere bölgede yaşayan kadınlar ölümün kan ve gözyaşı olduğu biliyor. O yüzden kadınlar var oldukça barışı savunmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

BAŞARAN: KADINLAR ZULMÜ DURDURACAK

Kürtçe konuşan HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise şöyle dedi: "Bugün biz olunca demokrasi işlemiyor. Bugün demokrasi denince AKP sadece kendisini anlıyor. Barışı savunanlar demokratik hakkını savunuyor ama AKP barışı isteyenleri anti demokratik uygulamalar ile engellemeye dönük çalışıyor. Kadınlar nasıl ki Kobane'de mücadele edip kirli ittifakları bertaraf ettiyse kadınlar Efrîn'in etrafında kenetlenecek ve bu kirli politikaları yok edecektir. Nasıl ki Dehak’ın zulmünü Demirci Kawa yok etti ise bugün de tüm Kürdistan'da bu zulme kadınlar dur diyecek."

KEMALBAU: TEK ADAM REJİMİNİ YIKACAĞIZ!

Eski HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, "Merhaba kız kardeşlerim. Merhaba direngen kız kardeşlerim" diye başladığı konuşmasında, Kürt kadınlarının yıllarca direngenliği ile Türkiye halklarına demokrasi mücadelesi armağan ettiğini vurguladı. Kemalbay, "İşte bu direniş mirası ile bugün birlikte hareket ediyoruz. HDP bir kadın partisidir ve kadınlar var oldukça tek adam rejimi var olamayacak. Sizin mücadelemiz, bizim mücadelemiz yani hepimizin mücadelesi tek adam rejimini yıkacaktır" dedi.

Kemalbay, HDP’nin demokratik bir Türkiye projesinin saray iktidarı tarafından engellenmek istendiğini vurgulayarak, "Bizden korkuyorlar çünkü cesaretimizin bulaşmasından korkuyorlar. Biz OHAL, KHK'lerin kaldırılmasını, yerel yönetimlerinde kayyum adı altındaki gasbın kaldırılmasını istiyoruz. Son dönemde Batman'da 5 kadın intihar etti. Batman'da neden kadınlar intihar ediyor, bunun nedenlerini araştıran, sorunu çözen yerel iktidarlara ihtiyacımız var. Kadınların iktidarını saray gasp ederek bölgeyi yönetmek istiyor. Buna izin verecek miyiz" derken, kadınlar yüksek sesle "Hayır" yanıtını verdi.

Kemalbay konuşmasını şöyle bitirdi: "AKP'nin pili bitti. Kadınlar mutlaka kazanacak. Demokrasi, barış mutlaka kazanacak. Bizler mücadelemizden bir adım dahi geri atmayacağız. Bugüne kadar Kürt halkına ırkçılık ile gelenlere halk ne yaptı ise MHP-AKP ittifakına aynısı yapacak. AKP Genel Başkanı Erdoğan anaları diline doluyor, ama en büyük ihanetleri bütün halkın analarına ihanet etti. En başta da Berfo Ana'ya ihanet etti."