Belediye gaspçısının yolsuzlukları artık çuvala sığmıyor

Gasp edilen Van Büyükşehir Belediyesi yolsuzluk iddialarıyla çalkalanırken, belediye gaspçısı Murat Zorluoğlu ise, "Bize zarar verir" diyerek yolsuzlukların üstünü örtbas etmeye çalışıyor.

Geçen hafta Van Büyükşehir Belediyesinde yolsuzlukları inceleyen İçişleri Bakanlığı Müfettişleri, ihalelerde usulsüzlük tespit ederek, tepkileri hafifletmek amacıyla Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı Cem Bartın, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Cihat Aydemir ve Makine İkmal Bakım ve Onarımı Dairesi Başkanı Mucip Güven’in görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. Ancak duruma müdahale eden Van Valisi ve belediye gaspçısı Murat Zorluoğlu, yolsuzluk iddialarının önüne geçmek için daire başkanlarını farklı birimlerde görevlendirmek için harekete geçti.

MÜFETTİŞ 'YOLSUZLUK VAR' DEDİ, KAYYUM 'YOK' DİYOR

Van Büyükşehir Belediyesi'nde müfettiş incelemesi sonucunda 3 daire başkanının ihalelerde usulsüzlük yaptığı tespit edilince ortalık karıştı. Müfettişler yaptıkları inceleme sonucunda 3 daire başkanının görevden uzaklaştırılması yönünde İçişleri Bakanlığı'na yaptığı başvuru kerhen de olsa kabul edildi ama Van Valisi ve belediye gaspçısı Murat Zorluoğlu, iddiaların tekrar incelenmesi için İçişleri Bakanlığı'ndan yeniden müfettiş talep etti.

Yolsuzluk iddiaları üzerine Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmak istedi ancak belediye gaspçısı Zorluoğlu, "Böyle bir dönemde yolsuzlukların gündemi olması bize zarar verir" diyerek soruşturma açılmasına izin vermedi.

TUŞBA’DA YOLSUZLUĞA SORUŞTURMA YOK

Van’da AKP’nin gasp ettiği bir diğer belediye olan Tuşba Belediyesi'nde 2 yıl önce ortaya çıkan ve Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin ‘Ben yapmadım, personelim yaptı’ dediği yolsuzluklar hakkında herhangi bir soruşturma ise başlatılmadı.

Yine gasp edilen Çaldıran Belediyesi'nde ise belediye gaspçısı yönetimi Nisan 2019 tarihinde geri ödeme şartıyla bankadan 56 milyon TL kredi çekti. Gaspçı yönetimi böylelikle Mart 2019 seçimlerinde Çaldıran Belediye seçimlerini kazanması beklenen HDP’ye yüklü bir borç bırakmayı planlıyor. Bankadan çekilen 56 trilyonun nereye harcanacağı konusunda ise henüz bir açıklama ya da meclis kararı yok.

BOZBAY: SUÇLARINI GİZLİYORLAR

Gasp edilen Büyükşehir Belediyesi'nde DBP döneminde Meclis Başkanlığı'nı yürüten Cahit Bozbay, kayyum atanan belediyelerin bir bütün olarak toplumun, kamuoyunun ve halkın bilgisi dışında yönetildiğini söyledi. Yolsuzluk ve dışarıdan personel atandığına dair bilgiler aldıklarını belirten Bozbay, "Bu konuda yetkililerden izahat bekliyoruz. Belli ki suçlar işleniyor ve bunlar da gizleniyor.

Belediyelerde büyük yolsuzlukların olduğuna dair bilgiler alıyoruz, büyük kredilerle borçlandırmalar gerçekleştiriliyor. Görevden alınmaların neden olduğunu açıklamıyorlar bile. Bu da yolsuzluk iddialarını güçlendiriyor. Belediyeler halkın kurumu olmaktan çıkmış durumda. Belediyelerin kapıları kapatıldı. Olan biten suçları ise kendi aralarında örtbas ediyorlar. Halka hesap vermeyen yönetimlerin yaptıkları bütün işler şaibelidir" diye konuştu.

Yolsuzluk iddiası ile görevden alınan daire başkanı Cem Bartın’ın sosyal medyada ki milliyetçi bayraklı paylaşımları dikkat çekiyor.