BM’de Irak’a Êzidî eleştirisi: Tehlike devam ediyor

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları, Irak hükümetinin dini ve etnik azınlık politikasını eleştirirken, başta Êzidîler olmak üzere birçok dini ve etnik azınlığın yeni tehlikelerle karşı savunmasız bırakıldığına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Haklarına Konseyi’ne bağlı Irk Ayrımcılığına karşı Mücadele Komitesi, Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşlarının da katılımıyla BM Cenevre bürosunda gerçekleştirilen oturumla Irak, Katar ve Honduras’taki dini ve etnik azınlıkların durumunu ele aldı.

‘AZINLIKLAR EŞİTSİZLİKLERLE KARŞI KARŞIYA’

Irak üzerine yapılan tartışmalarda söz alan Minoroty Rights Group adlı sivil toplum kuruluş adına yapılan konuşmada Irak’ta dini ve etnik eşitsizliklerin olduğuna dikkat çekildi. Irak’taki azınlıkların ülkenin zenginliklerinden faydalanamadığına da vurgu yapılırken, Irak’taki dini ve etnik azınlıkların saldırı tehlikesi altında olduğunun altı çizildi.

‘HÜKÜMET DESTEKLİYOR’

Adalet için Uluslararası Cenevre Merkezi adlı kuruluş adına yapılan konuşmada ise Irak hükümetinin hiçbir zaman azınlıkları koruyan uluslararası antlaşmalara uymadığı ifade edildi. Irak hükümetinin insan haklarını yok sayarak şiddete başvuran yerel milis güçleri desteklediğine vurgu yapılan konuşmada, Irak hükümetine şiddet içerikli videoların Irak’ta yasaklama çağrısı yaptı.

‘YENİ POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİ’

Maat for Peace, Development and Human Rights adlı kuruluş ise Irak’taki kadınların büyük bir ayrımcılık ve şiddetle karşı karşıya olduğuna değindi. Irak hükümetin politikalarının kadınlara dönük saldırıları güçlendirdiği ifade edilerek, hükümete başta kadınlar olmak üzere dini ve etnik azınlıkları korumaya dönük politikalar geliştirme çağrısı yaptı. DAİŞ tarafından hedef alınan başta kadınlar olmak üzere herkesin koruma altına alınması gerektiğine dikkat çekildi.

‘SALDIRI TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR’

Daha sonra söz alan birçok uluslararası sivil toplum kuruluşu ise DAİŞ tarafından hedef alınan etnik ve dini azınlıkların hala savunmasız bir şekilde yaşam sürdürdüklerine dikkat çekildi. DAİŞ’in hedef aldığı Êzidîlerin hala başka tehlikelerle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Uluslararası STK’lar DAİŞ saldırısı nedeniyle yerlerini terk eden insanların güvenlik nedeniyle hala geri dönemediğinin de altını çizdi. Konuşmalarda özellikle Êzidîlerin ve kadınların ayrımcılığa karşı hala savunmasız bir şekilde yaşam sürdüğüne vurgu yapılarak, Irak hükümetine bu noktada harekete geçme çağrısı yapıldı.