‘Bu halkın iradesinin önüne geçmek mümkün değil’

Wan’da yerel seçimlerin ardından yaşanan mazbata gaspını değerlendiren DEM Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, “Bu halkın iradesinin önüne geçmek mümkün değil, bunu bir kere daha Wan'da görmüş olduk" dedi.

WAN'DA DİRENİŞ

DEM Parti Şırnak milletvekili Mehmet Zeki İrmez, yaşanan direniş sonucu, Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmesi konusunda ANF'ye değerlendirmelerde bulundu. "Bu halkın iradesinin önüne geçmek mümkün değil, bunu bir kere daha Wan'da görmüş olduk" diyen İrmez, Wan'da elde edilen sonuçta Kürt halkının cesur direnişi kadar doğru zamanda doğru yerde olan, gerçek bir demokrasi için yönünü Kürdistan'a dönme gereğini idrak etmiş siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de payı olduğuna dikkat çekti.

İrmez şunları söyledi: "Yıllardır 'Berxwdan Jiyan ê' diyoruz. Direndik ve kazandık. Sonuna kadar meşru bir direnişle kendini ortaya koydu halkımız. Bir ruh ile direndi. Bütün kurumlar, bütün siyasi yapılar da bu süreçte doğru olanı yaparak yaşananlara tepki gösterdi. Bunu defalarca dile getirdik, bu ülkede demokrasinin oturması isteniyorsa tüm siyasi kurumların yönünü Kürdistan'a dönmesi gerekir. Bu böyledir. Kürdistan'da son 2-3 dönemdeki seçimlerde yaşananlar ortada. AKP-MHP iktidarı her seçimde hileye ve anti demokratik, hukuksuz yöntemlere başvuruyor. Devlet tüm kurumlarını bize karşı devreye sokuyor. DEM Parti öncesinde HDP başta olmak üzere şimdiye kadar çatısı altında mücadele ettiğimiz tüm siyasi partiler bu saldırılara maruz kaldı. Biz hiçbir zaman demokratik, adil ve eşit şartlarda seçimlere girmedik. Tüm bunlara rağmen halkımızın iradesi baskın geldi. Bunun hazımsızlığı ile iki dönemdir seçilmişlerimizin yerine kayyumlar atadılar. Kayyumlarla da amaçladıklarını başaramadılar. Bu halkın iradesinin önünde durmak gerçekten zor. Sosyal medyaya da basına da seçmen görüntüleri yansıdı. Birçok yerde buna rağmen başaramadılar. Wan halkı bu seçimde çok büyük bir irade beyanında bulundu, onlara tokat niteliğinde bir cevap verdi. Ve bu iradeyi kırmaya çalıştılar. Halkımız iki gündür gasp edilmeye çalışılan iradesini savunmak için sokaklardaydı. Ve direnerek hakları olanı yeniden kazandılar.

Tabii şunu da ifade etmek lazım, bu ciddi bir denemeydi, önemli bir nabız yoklamasıydı. Wan'da verilen cevap, Kürdistan'ın diğer yerlerinde denenmeye çalışılan senaryoların önüne geçecektir diye düşünüyorum. Bu halkın iradesinin yenilmez olduğunu bir kere daha görmüş oldular. Toplumsal muhalefet açısından da doğru zamanda doğru konumda bulunmak önemliydi, bu herkes açısından büyük bir sınavdı ve başarı ile verildi.”