Cîloya Biçûk direnişinin fedai komutanı: Bawer Deyndar

Kahramanlığıyla Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin sembollerinden biri olan Cîloya Biçûk direnişinin fedai komutanı Bawer Deyndar, yoldaşları ve Kürt halkı için mücadelenin meşalesi olur.

ŞEHİT BAWER DEYNDAR

2021 yılında 23 Nisan gecesini 24 Nisan'a bağlayan bir akşamda düşman bir kez daha yönünü Zagros dağlarına çevirdi. O akşam Türk ordusu, Avaşîn alanını yoğun top ve bombardımana tuttu, askerlerini alana indirdi. Kurdistan Özgürlük Gerillaları bu saldırılara karşı büyük bir direnişe geçti. Türk ordusunun saldırmak istediği yerlerden biri de Zap bölgesindeki Cîloya Biçûk bölgesiydi.

Gerilla Bawer Deyndar (Umut Han) da Cîloya Biçûk bölgesinin komutanıydı. Bu alanda gelişen direnişte yoldaşlarına öncülük ediyordu.

Bawer Deyndar, 1994 yılında Mûş’ûn Gimgim (Varto) ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelir.  Bawer’in doğuşu aile için bir yaşam umudu olduğu için adını Umut koyar. Umut büyüyüp yolunu bulduğunda Kurdistan’ın umudu haline gelecektir. Çocukluğunda Kürt kültürü ve yurtseverlik değerleriyle büyüyen Bawer, sokaklardaki direnişçi çocuklardan biri olur. Başarılı bir öğrenci olmasına rağmen sistemde yaşadığı çelişkiler nedeniyle lise öğrenimini gördükten sonra okulu bırakır, düşmanın Kürt halkına yönelik saldırılarına karşı gençlik çalışmalarında yer alarak mücadele etmeye başlar.

İşgalci Türk devletine karşı protesto ve sivil itaatsizlik eylemlerine katılan Bawer ve ailesi birçok kez düşmanın saldırılarına maruz kalır. Bu saldırılar sonucu tutuklanan ve 6 ay boyunca düşmanın zindanlarında işkence gören  Bawer, serbest bırakıldıktan sonra artık nasıl bir yol izleyeceğine emin olur. Kurdistan'ın her parçasında başlayan özerk yönetim direnişi döneminde düşmanın Kürt gençlerine ve Kürt halkına yönelik vahşi saldırılarını görür. İntikam alma zamanının geldiğine karar verir ve bu kararla Kurdistan dağlarına doğru yola çıkar. Büyük bir inançla gerilla saflarına katılır ve Bawer ismini alır.

BİRÇOK KEZ ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Özgürlük Hareketi'nin kimliği olan Qendîl dağları kapılarını yeni bir savaşçıya açmakla kalmayacak, aynı zamanda Bawer’i özgürlük tutkusu ile tanıştıracaktır. Özgür Kurdistan’a aşık olan Bawer, PKK’nin yüceliğine bir kez daha şahit olur.

PKK militanları inançlı insanlardır. PKK’nin öncü kadrolarından büyük direnişçi Kemal Pir’i örnek alan gerilla Bawer, Qendîl'den sonra Zagros alanına geçer. 2019 yılında Zap bölgesinde birlik komutanı olan gerilla Bawer, düşmana karşı düzenlenen birçok eylemde yer alır. Pek çok savaşta ölümden döner ve yaşamı seçer. Düşmana öfkesi gün geçtikçe daha da artan Bawer Deyndar, cesareti ve kararlı duruşuyla yoldaşlarının sevgisini kazanır.

PKK gerçekliğinde komutan, doğru düşünen, doğru karar veren, anın ihtiyaçlarına göre doğru yaşayan kişidir. Buna göre Komutan Bawer'in her anı doğru düşünceler, doğru anlatım ve yaratımlarla doludur. Bawer’in yüzünün ve kalbinin güzelliği, yoldaşlık sevgisinden, yaşama sevincinden ve hedefe bağlılıktan gelir. Bawer’in komutanlık ettiği Cîloya Biçûk alanında hem kendisini hem de yoldaşlarını tünel savaşlarına hazırlar, karadaki hareket ve eylemleri organize eder.

Savaş komutanlarının kriterleri Bawer'in devrimci karakterinde somutlaşmıştır. Yeni dönem zafer gerillasının komutan örneğidir. Cîloyê Biçûk’deki savaş tünellerinde sabırla, öngörülü bir şekilde düşmana direnir ve yeni taktiklerle düşmanı mağlup eder. Avaşîn ve Zap'a yapılan saldırıları cevapsız bırakmaz. Her zaman yeni eylem planları yapan komutan Bawer, Türk ordusuna büyük darbelerin vurulduğu birçok eylemde yerini alır. Saldırı eylemlerine büyük bir cesaret ve Apocu fedai ruhla öncülük eden Bawer, eylemlerde başarılı bir şekilde rolünü oynar.

Kahramanlığıyla Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin sembollerinden biri olan komutan Bawer, Türk devletinin geliştirdiği imha amaçlı saldırılara karşı ilk günden itibaren savaş cephesinde en önde yer alır. 26 Nisan 2021 tarihinde Zap bölgesinde bulunan Şehîd Serxwebûn Tepesi yamaçlarına konumlanan işgalcilere yönelik eylemde yine en önde yer alır. Bu kez yaşanan çatışmalarda ağır bir şekilde yaralanır. Yoldaşları tarafından güvenli bir yere götürülen komutan Bawer, 3 Mayıs 2021'de Kurdistan’ın binlerce kahramanlarından biri olarak şehitler kervanına katılır.