Ciloya Biçûk savaşının fedaisi: Zagros Avaşîn

Metina’dan Şengal’e, Şengal’den Zap’a kadar birçok alanda büyük bir direniş sergileyen gerilla Zagros Avaşîn, Ciloya Biçûk’deki savaş tünellerine girmek isteyen işgalcilere ağır darbeler vurarak düşmana geçit vermez.

ŞEHİT ZAGROS AVAŞÎN

Mayıs ayında işgale karşı Cîloya Biçûk direnişi daha da büyüyor. Gerillalar, işgalci Türk askerlerine yönelik birçok etkili eylem gerçekleştiriyor. Cîloya Biçûk savaş tünellerindeki gerillalar, yeni eylem hazırlıklarını büyük bir heyecanla sürdürüyordu. 28 Mayıs 2021'de düşmanın gerillalara kimyasal silahlarla saldırmak istemesi üzerine gerillalar Türk askerine yönelik etkili bir eylem gerçekleştirdi. Bu eylemde işgalcilere mücadelede canını feda edenlerden biri de gerilla Zagros Avaşîn’di (Ferdi Mergel). Kurdistan'da yurtseverlik önce aileden başlar. Anne, baba, toprak, komşu, aşiret, dostluk, köy, hemşeri ilişkisi aynı çatı altında toplanır. Kürt halkı dost canlısı, mert ve cesurdur. Bu nedenle Kürt aileler çocuklarına adaleti, saflığı, sadakati ve cesareti öğretiyor.

Zagros Avaşin, 1996 yılında Muş’un Vartinîs köyündeki yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Kürt değerlerine bağlı bir şekilde büyüyen Zagros Avaşin, Kurdistan Özgürlük Mücadelesini erken yaşta tanır. Türk devletinin Kürt halkına yönelik baskı ve zulmünü kabul etmeyen Zagros, birçok kez gözaltına alınıp işkence görür ve tutuklanır. Bu yapılanları onur kırıcı bir durum olarak gören Zagros Avaşîn, düşmana büyük öfke duyar. Gerilla olan 2 kuzeninin şehadetinden çok etkilenen Zagros Avaşîn, çocukluk hayallerini gerçekleştirmeye karar verir ve bu temelde 2015 yılında Garzan eyaletinden gerilla saflarına katılır. Geleceğini görürcesine örgütte Zagros Avaşîn adını alır.

Kısa bir tecrübenin ardından Medya Savunma Alanlarına gider. Burada temel eğitimini aldıktan sonra bir grup gerilla ile birlikte Şengal’e doğru yol alır. DAİŞ çetelerinin Şengal halkına yönelik katliam saldırılarına karşı kararlı bir mücadele veren Zagros Avaşîn, DAİŞ’e karşı yapılan birçok etkili eylemde yer alır. Yoldaşlarıyla birlikte DAİŞ çetelerinin kutsal topraklardan çıkaran gerilla Zagros, 2 yıl boyunca Êzidî halkı tarafından çok sevilir. Devrimci görevlerini hakkıyla yerine getirdikten sonra gerilla birliğiyle bir kez daha Kurdistan dağlarına çıkarak Zap bölgesine geçer.

SON MERMİSİNE KADAR DİRENDİ

Zap’ta özellikle Çiyayê Reş alanında yürütülen savaşta önemli bir rol oynayan gerilla Zagros, işgalci düşmana geçit vermemek için fedaice düşmanın üzerine yürür. Düşmana en ağır darbeleri vurarak Zap’ta büyük bir direniş sergileyen gerilla Zagros, daha sonra Cîloya Biçûk alanındaki savaş tünellerine geçer. Savaş tünellerinde kısa bir süre içerisinde eylemlere katılan Zagros Avaşîn, Türk ordusuna karşı büyük bir direniş tecrübesi kazanır.

Türk ordusu 2021 yılının 28 Mayıs’ında Cîloya Biçûk’deki savaş tünellerine girerek kimyasal silah kullanmak istediğinde yoldaşı Ronahî Xelîl ile birlikte eylem yapan gerilla Zagros Avaşîn, düşmana ağır kayıplar verdirir. İşgalci Türk devleti ile son mermisine kadar savaşan gerilla Zagros Avaşîn, yoldaşı Ronahî Xelîl birlikte şehitler kervanına katılır. Şehit Zagros ve Ronahi, Düşmanın savaş tünellerine girmesini engellemek için canlı kalkan olur. Bugün binlerce yoldaşları da bu kahraman şehitlere layık olabilmek için işgalci düşmana karşı her alanda büyük bir direniş sergiliyor.