Cizre'de bisiklet ile yeni tutkulara

Cizre'de kurulan Bisiklet ve Doğa Derneği bölgede farkındalık oluşturmak ve yurttaşları bisiklet kullanarak doğa ile buluşturmak adına renkli aktivitelerle her kesimden insanları bir araya getiriyor.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 20 Nisan 2017'de kurulan Cizre Bisiklet ve Doğa Derneği, o günden bu yana çeşitli etkinlik ve aktiviteler ile çalışmalarına renkli bir şekilde devam ediyor. Bölgede farkındalık oluşturmak ve insanları bisiklet kullanarak doğa ile buluşturmak adına derneği kurulan derneğin amaçları arasında gençleri kahve köşelerinden uzak tutmak, onlara doğayı ve bisikleti sevdirmek, bölgedeki kadınların da bu etkinlikler içerisinde yer almasını sağlamak var.

Cizre'nin ve bölgenin tarihi turistik yerlerini keşfetmek ve doğa içerisinde sağlıklı bir yaşam için bisikletten daha iyi bir alternatifin olmadığını vurgulayan dernek üyeleri tüm bisiklet sevdalıları ve meraklılarını da aralarında görmek istediklerini söylüyor.

‘BİSİKLETİN İYİLEŞTİRİCİ YÖNÜNÜ KULLANIYORLAR’

Derneğin kurucu üyelerinden biri olan Yunus Das ile birlikte, dernek çalışmalarına ilişkin yaptığımız sohbette, yaşadıkları bölgenin zorluğundan da bahsetti. Das, sanat, spor, doğa gibi kişiye iyi gelen etkinliklerinde doğalında gelişen bu arayışlar sonucunda bu fikrin oluştuğunu ve bu dernek çalısı altından tüm bunlara yer verebileceklerini söyledi.

Bölgede var olan gündemlerin bazen dışına çıkarak, doğaya yönelmenin kendilerine çok iyi geldiğini kaydeden Das, "Şehrin gürültü ve görüntü kirliliklerden bir nebze uzaklaşarak doğada soluk almak gibi iyileştirici ihtiyaçlar bizim için önemli bir çıkış noktası oldu. Elbette bütün bunları yaparken bisiklet en temel aletimiz oldu. Bisikletin tarihsel iyileştirici ve toplumu normalleştirici yönünden de faydalanmak istedik ve bu şekilde dernekleşme yolunda ilerlemeye başladık" dedi.

Kentte bir bisiklet kültürü oluşturmak istediklerini ifade eden Das, devamla şunları belirtti: "Yaptığımız etkinlik ve farkındalıkların izlerini toplumumuzda ve çevremizde görüp, kentimizde bir bisiklet kültürünün oluşmaya başladığına tanıklık ettikçe daha fazla motive oluyoruz. Bisiklet birçoğumuz için ne yazık ki birer çocukluk eğlencesi olarak kaldı. Ama yaş, işlerimiz ve toplumsal rollerimiz ne yazık ki bisikleti geçmişte bırakmaya neden oldu. Bizler ise tüm bunlara bakmaksızın yeniden bisikleti en aktif haliyle yaygınlaştırmak istiyoruz."

‘MÜZİKTEN, ÇÖP TOPLAMA ETKİNLİKLERİNE KADAR’

Yaptıkları etkinlikleri imkanlar dahilinde yaptıklarını, çıktıkları doğa turlarında sadece gezi ve bisiklet amaçlı olmadığını ifade eden Das, "Tur yaptığımız alanlardaki çevre temizliği ve doğa bilincini geliştirmeye dönük çabalarımız toplumun tamamından destek görüyor. Maalesef Cizre yeşil alan bakımından çok gerilerde. Biz de bu konuda ne kadar duyarlılık yaratırsak o kadar iyi. Kendi imkanlarımızla baharda fidan ekimi yapmayı planlıyoruz. Çöp toplama etkinlikleri düzenliyoruz. Doğaya verdiğimiz zararı yine biz düzeltmeye çalışıyoruz" dedi.

Grup içerisindeki sanatsal faaliyetlere ilişkin de konuşan Das, fazlasıyla amatör çalıştıklarını, prova ya da profesyonellikten uzak olduklarını da söyledi. Yaptıkları çalışmaları ellerindeki telefonlardan kayıt alarak yaptıklarını, sonra sosyal medyadan paylaştıklarını söyleyen Das, "Trafik, çevre, sağlık, kadın, çocuk kısacası insan ve toplumla ilgili birçok sorunun da daha rahat çözüleceğini öngörüyor ve umuyoruz" şeklinde konuştu.

‘AYŞE SEN ARTIK BÜYÜDÜN, BİSİKLET AYIP’

Derneğe yeni üye olan Ayşe Bakırcı, bisiklet sürmeye üye olduktan sonra başladı. Çocukken sürebildiğini fakat büyüdükçe ailesi tarafından, ‘Artık büyüdün. Bisiklet sürmen ayıptır’ denilerek engellenen Bakırcı, zamanla bir tabu olan bisiklete yeniden bu dernek ile binmeye başladı.

Bakırcı, "Çocukken ne düşmekten ne de çocukların alay etmesinden korkardım. Ama büyüdükçe toplumsal statüler bu korkuları da bizlere aşıladı. Bura ile tanıştıktan sonra kırdım bu tabumu ve artık yeniden bisiklet sürebiliyorum. Bundan da çok mutluyum. Bisiklet ayıp değil, güzel sadece" dedi.

‘KADINLAR HER YERDE’

Kadınların her alanda yer alması gerektiğini düşünen derneğin diğer bir üyesi Asya Altıntaş ise, "Açıkçası ben bisiklet de sürüyordum ama derneğin kurulmasından o güne kadar yalnızca 1 kadın üye olması beni üzmüştü ve ben de üye olmuştum. Kadınlar, toplumun kendilerine biçtikleri rollerden kaynaklı çekiniyorlardı. Bizler de bu derneğe ne kadar fazla kadın kazandırır, topluma da bisikletli kadın kazandırırsak bu algı belki biraz olsun kırılır diyerek üye oldum. Şimdi iyi bir oranda kadın üyemiz var. Doğa ile bir bütünüz biz kadınlar, doğa dostu olan bisiklet ile neden olmayalım ki?" diye konuştu.