Cizreli esnaf: Barış ve huzur gelmeden kriz bitmez

Ekonomik krizin belini büktüğü esnaflar 'ekonomik kriz yok' diyen iktidara tepki göstererek, krizin bitmesi için gerekli olan şeyin barış ve halkın huzuru olduğunu belirtti.

Art arda gelen zamlardan en çok dar gelirliler etkilenirken, hükümetten gelen açıklamalarda 'kriz yok' vurgusu dikkat çekiyor. Yapılan zamlarla geçim koşullarının iyice zorlaştığı ülkede en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çeken insanlar, ayakta kalma mücadelesi verirken, esnaflar da iş yapamamaktan dertli.

Giyim mağazası olan ve 15 senelik esnaflık yapan Salih Erik, 3 kriz gördüğünü ama bu son krizin diğerlerinden çok daha ağır ve sıkıntılı olduğunu belirterek, "Ben bir esnaf olarak şuan kira ödemekte zorluk çekiyorum. Siftahsız dükkanı kapatıyorum. Rahip meselesi uyutma politikasıydı. Krizi ört bas etmek istediler. Toplum olarak bu zamlardan etkileniyoruz. Bu artık toplumun uyanışı olmalıdır" diye konuştu.

Dükkan kapatma noktasına geldiklerinin altını çizen Erik tepkisini şöyle dile getirdi: "Yüzde 10 indirim yaptık diyorlar. Bunu elektriğe doğalgaza yapsana. Yazık günah değil mi bize. Eğer bu devlet devletse devlet olmanın gereğini yapacak. İşçinin emekçinin halinden anlayacak." Bölgedeki ekonomik krizin en temel nedeninin de savaş olduğunu kaydeden Erik, "Buralara barış gelmeden bu kriz bitmez" dedi.

'ÖDENMEYEN BORÇ SENETLERİ'

Esnaf olduğu halde evinin kirasını dahi ödeyemediğini söyleyen ve 35 yıldır lokanta işleten Şeref Altun, "Kurban Bayramı’ndan önceki durumla şimdi arasında çok fark var. Kullandığımız malzemede örneğin, plastik, kağıt ve poşet grubu kullanıyoruz. Bayramdan önce 2 TL'ye aldığımız bir plastik çatal kaşık şuan 8 TL olmuş. 17 TL'ye aldığımız alüminyum yemek kapları şimdi 32 TL. Domatesin kilosu ise 2 TL'ydi şimdi 8 TL olmuş" dedi.

Ödeyemediği borç senetleri ve faturaları gösteren Altun, "Bu gün 1 kilo çayın 33 TL olduğu, 1 kilo poşetin ise 6 TL'den 16 liraya çıktığı bir ülkede yaşıyoruz. Kiraya, elektriğe ve doğalgaza zam gelmiş. Bu insanlar nasıl geçinecek merak ediyorum. Ben geçinemiyorum. Eşim ve çocuğum gelip çalışıyor. Onlar olmasa ne yapardım bilmiyorum" diye konuştu.