Colemêrg Newrozu: Bê Serok jiyan nabe

Colemêrg'de Newroz, “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” şiarıyla Teksen Otogar alanında kutlandı. Newroz'da sık sık "Bê Serok jiyan nabe” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

Colemêrg'de  Sümbül Dağı eteklerinde kutlanan Newroz’a halk sabahın erken saatlerinden itibaren akın etti. Halkın ulusal kıyafetlerle katıldığı Newroz kutlamasında alan, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) flamaları, “Tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine, çocuk istismarlarına karşı kadın mücadelesi her yerde”, “Jin jiyan azadî ile 8 Mart’a” pankartları ile donatıldı. Halk polis kontrol noktalarında üst araması yapıldıktan sonra alana alındı. 

Newroz Tertip Komitesi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geçmiş yıllardaki tarihi Newroz mesajlarından derleme okundu. Mesaj sık sık “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla kesilirken, mesaj alkış ve zılgıtlarla karşılandı.

Kutlamada ilk konuşan DEM Parti Colemêrg İl Eşbaşkanı Kadir Şahin, “Kürt halkı inançlı, onurlu bir halktır. Bizler onurlu duruşumuz ve çalışmalarımız ile en büyük cevabı sandıklarda vereceğiz” dedi.

Ardından DEM Parti Colemêrg Belediye Eşbaşkan adayları halkı selamladı. Eşbaşkan adayı Viyan Tekçe “Biz bu halka bir söz verdik. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kayyum yönetimine karşı özelde kadınlar bu seçimi daha fazla sahiplenmelidir” diye belirtti.

Diğer aday Mehmet Sıddık Akış da, “Newroz özgürlük isteyen mazlum Kürt halkının bayramıdır. Newroz’un coşkusunu 31 Mart’a taşıyarak büyük bir zaferle kutlayacağız. Kürt halkının birliğini oluşturursak, başta Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit olmak üzere devam eden açlık grevleri ve Adalet Nöbeti eylemini çalışmalarımızla, çabamızla özgürlükle sonuçlandıracağız” dedi.

Siyasi tutsak kadınları selamlayarak konuşmasına başlayan TJA aktivisti Zeynep Sipçik ise, “Sayın Abdullah Öcalan’a binlerce selam olsun. Tarihten bu yana Kürt kadının onurlu bir duruşu var. Bu topraklardan Büyük İskenderler, zalim Dehaklar geçti. Ancak tüm bu zalimlere karşı ne Kürt kadını ne de Kürt halkı boyun eğmedi, eğmeyecek. Semalar, Rahşanlar çıktı bu coğrafyalardan. Yüzyıllardır büyük bir onurla Kürt halkı mücadele ediyor. 31 Mart’ta tüm kadınlar seslerini sandıkta yükseltsin. Bizler kararlı mücadelemizle Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kıracağız” şeklinde konuştu.

DEM Parti Agirî Milletvekili Sırrı Sakık da şunları dile getirdi: “Belediye eşbaşkanlarımız 8 buçuk ay görev yaptılar, 8 buçuk yıl cezaevinde kaldılar. Bu şehre dışarıdan asker, polis getirerek seçmen yapıyorlar. Hakkâri halkının iradesini çalmaya çalışıyorlar. Hakkâri halkını bilmezsiniz; Hakkâri halkı Kürt mücadelesinin ışığıdır. 

Söz konusu Kürt olunca bütün partiler ittifak oluşturuyor. Birçok kentte aday çıkarmayarak, ittifaklarla almaya çalışıyorlar. Onlar bize karşı birlik oluşturuyorsa, bizler de onlara karşı birlik oluşturarak kazanacağız. Bu coğrafyada kesilmiş baş görebilirsiniz, ancak eğilen baş göremezsiniz. Cezaevindeki tutsakların talepleri kabul edilmelidir. Eğer talepler kabul edilirse barış gelebilir. Siz oylarınıza sahip çıkarsanız, bu topraklarda barışın müjdesini verebilirsiniz. Bu kent birlik oluşturmalı. Bu kent bize büyük mesajlar vermelidir.

Konuşmaların ardından müzik grubu Lawje sahne aldı.  Kutlama, Lawje’nin stranlarıyla çekilen halaylar ve “Newroz pîroz be” sloganıyla son buldu.