DAİŞ Efrîn'e saldırılardan sonra yeniden canlandı

Irak ve Suriye’de bitme noktasına gelen DAİŞ, Türk devletinin Efrîn'e saldırılarından sonra bölgede canlandı.

DAİŞ çeteleri Musul ve Kerkük’ün birçok köy, kasabası çevresinde yeniden görülmeye başladı.

Türk devleti Efrîn’e yönelik işgal ve katliam saldırılarını başlatmadan önce Irak’ır Musul, Kerkük, Havice, Anbar, Beyci il ve ilçeleri ile Suriye’nin Tabqa, Reqa, Dera Zor ve daha birçok il ve ilçede yürütülen mücadeleden ötürü DAİŞ bitme noktasına gelmişti. Uluslararası Koalisyon ve Irak Merkezi Hükümetinin konuya ilişkin farklı zamanlarda konuya ilişkin açıklamaları olmuştu.

KADİR: SALDIRILARA BAŞLADI

Türkiye’nin Efrîn’e yönelik işgal ve katliam saldırılarını başlatmasından sonra DAİŞ Irak’ta başta Musul, Kerkük, Xaneqin başta olmak üzere birçok alanda yeniden harekete geçerek, Irak ordu güçleri ile Heşdi Şabi güçlerine saldırılar yaptı.

Son dönemlerde DAİŞ’in bölgedeki canlanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan KDP’li eski Kerkük il ve nahiyeler polis müdürü Serhad Kadir, şu bilgileri verdi: “DAİŞ’in Dakuk’un Reşade nahiyesi ve Zerge köyü yakınında faaliyetleri artmış durumda. Örgüt mensupları gündüz uyuyan hücrelerinde kalırken, gece halkın arasına karışıyorlar” dedi.

Kadir, DAİŞ’in yakın zamanda Elbu Muhammed ve Xede köyünde Irak güçlerine saldırdığı bilgisine vererek, DAİŞ’in Xaneqin’e bağlı Reşad nahiyesinden Hemrin Dağı ve Xenazir Vadisi’ne kadar 20 Heşdi Şabi üyesi öldürdüğünü, Abasi ve Zabi nahiyelerinde de gece saldırılar düzenlediğini söyledi.

'GENİŞ BİR ALANDA...'

Riyaz, Medine ve Zerbat köylerinde de DAİŞ çetelerinin bulunduğu ve görülmeye başladığını söyleyen Kadir, “Polis teşkilatına yapılan bir saldırıda da Albay Fazıl ve bazı korumalar hayatlarını kaybetti” dedi.

Kerkük Polis Teşkilatı yetkililerinden Kawe Mela Perwiz de DAİŞ’nin son dönemlerde yeniden etkinlik gösterdiği alanlara ilişkin şu bilgileri verdi: “Reşad, Havice ve Riyaz nahiyelerinden çok sayıda DAİŞ mensupları bulunuyor. Bununla birlikte Rodhane ve Kodere nehirlerinde de örgüt mensuplarına aşikar bir şekilde rastlanıyor. DAİŞ mensupları bulundukları bu alanlarda Irak ve Heşdi Şabi güçlerine saldırıyor.”

HAVİCE ÇEVRESİNDE 2 BİN DAİŞ'Lİ...

Efrîn işgal saldırıları ile birlikte yeniden canlanan DAİŞ'in sadece Musul, Kerkük çevresinde değil, Havice ve diğer alanlarda da görülmeye başladığı belirtiliyor. Kadir, Havice çevresinde yeniden görülmeye başlayan DAİŞ çetelerine ilişkin, “Aldığımız istihbarat sonucu, Havice ve çevresinde 2 bin DAİŞ mensubu eğitim görüyor” dedi.

Kadir, Havice çevresinde DAİŞ ile birlikte, Nakşibendi, El-Kaide ve Raşidin gibi radikal grupların da uyuyan hücrelerinin bulunduğunu söyledi.

DAİŞ’in bölgede yeniden büyük bir tehlike olmaya başladığını söyleyen Kadir, şu ifadeleri kullandı: “DAİŞ bölgede yeniden doğabilir. Kerkük’e gelenler güvenlik güçleri tarafından sıkı sorgulamaya tabi tutuluyordu. Şüpheliler hakkında bilgi toplanarak ilgili mercilere ulaştırılıyordu. Bir süre kamplar ve yerleşim alanları gözetim altındaydı. Ancak mevcut durumda teröristler fırsat bulunduğu anda Kerkük’e saldırabilir.”

ASİ: BÖLGEDE DAİŞ YENİDEN TEHDİT OLDU

Musul, Kerkük başta olmak üzere Irak’ın birçok yerinde yeniden canlanmaya başlayan DAİŞ’e ilişkin konuşan Kerkük İl Güvenlik Komisyonu Üyesi Burhan Asi, Irak güçlerinin zaman kaybetmeden bölgede kalan çetelere yönelik operasyon düzenlemesi gerektiğini vurgulayarak, “Söz konusu silahlı saldırganlar Kerkük ve Selahaddin için büyük tehdit oluşturuyor” diye konuştu.

Asi, DAİŞ çetelerinin Kerkük civarında görülmeye başladığı yerlere ilişkin ise şu bilgileri verdi: "DAİŞ Kerkük’ün batısındaki bazı bölgelere yayılmış durumda. Güvenlik güçlerinin geniş kapsamlı bir operasyonla bölgeyi temizlemesi gerekiyor."

Efrîn'e dönük işgal ve katliam saldırıları başlamadan önce Irak Başbakanı Haydar Abadi, 3 ay önce DAİŞ'in tamamen ülkeden temizlendiğini açıklamıştı.