Derecik neden ilçe yapıldı?

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik (Rûbarok) beldesi, AKP-MHP’nin Kürtlere karşı sürdürdüğü savaş konsepti kapsamında ilçe yapıldı.

Türk ordusunun Güney Kürdistan topraklarına başlattığı ve daha da kapsamlılaştırmak istediği işgal saldırısı hazırlıkları kapsamında Şemdinli'nin sınır hattındaki beldesi Derecik, Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi (torba yasa) içindeki bir maddeyle ilçe yapıldı.

Kanun, 26 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca’ya Derecik de eklenerek Hakkari’nin ilçe sayısı 4’e yükseldi. Bölge sakinlerine göre amaç ne daha fazla hizmet ne de nüfusla ilgili. Derecik’in ilçe yapılmasının Kürt düşmanlığına dayalı savaş konseptinin bir parçası olduğu belirtiliyor.

Doğu ve Güney Kürdistan’a komşu olan Derecik, stratejik konuma sahip. Güney Kürdistan’a 4, Şemdinli’ye 65, Hakkari kent merkezine ise 195 kilometre uzaklıkta bulunan Derecik’in nüfusu 9 bin 288.

Bu karar kapsamında Şemdinli’ye bağlı Anadağ, Gelişen, Ortaklar ve Uslu köyleri de Derecik’e bağlandı. Ayrıca ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmet binaları ve lojmanların yapımı, satın alınması veya kiralanması için gerekli ödeneğin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanması da kararlaştırıldı.

Nüfusundan daha fazla askerin bulunduğu Derecik’in ilçe olmasıyla birlikte asker, karakol ve kalekol sayısının daha da arttırılması bekleniyor.

Derecik sakinleri, ilçe kararı ile bölgede daha fazla askeri güç bulundurma ve savaşı geniş bir alana yaymanın amaçlandığını düşünüyor.

ANF’ye konuşan, ancak can güvenliği endişesiyle adını vermeyen bazı bölge sakinleri, AKP rejimin Hakkari halkının iyiliği için herhangi bir adım atmayacağına eminler. Derecik’in ilçe yapılmasıyla ne daha fazla iş ne de yaşam koşullarında herhangi bir iyileşme olmayacağını düşünen bir bölge sakini, rejimin daha fazla asker konumlandırma, daha fazla çatışma üretme ve ölüm getirmekten başka bir planının olmadığı endişesini dile getiriyor.