Dersim’de anma: Tertele’yi unutturmayacağız

Dersim Tertelesi’nin 86’ncı yıl dönümünde kitlesel açıklama yapan Alevi kurumları, “Dersim Tertelesi’ni unutmadık, unutturmayacağız” mesajı verdi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Dersim Tertelesi’nin 86’ncı yıl dönümüne ilişkin Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Dersim il ve ilçe örgütleri temsilcileri, kent milletvekili adayı Ayten Kordu, Amed vekil adayı Azad Barış, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Amed eski Baro Başkanı Cihan Aydın, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanları Kadriye Doğan ile Musa Kulu ile Pirler, Alevi dedeleri katıldı.

‘KİMYASALLARLA KATLİAMLAR DEVAM EDİYOR’

Platform adına basın metni Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Ergin Tekin tarafından okundu. Katliamın tarihçesine değinen Tekin, günümüzde de katliamların devam ettiğini belirterek, “Emperyalist ülkeler işgal etmek istedikleri, yok etmek istedikleri bölgelere dair raporlar hazırlıyor. Demokrasi, eşitlik ve özgürlük vaatlerini kendi hegemonyasını ve çıkarlarını korumak üzere bir katliam vesilesi yapıyorlar. Sonuçta tarihsel bir savaş argümanıdır bu onlar için. Kimi yerlere ‘demokrasi götüreceğiz’ söylemini kullanıp, bu raporlardan hareketle, kimi yerlerde kimyasal silahlarla katliamlar yapıyorlar” dedi.

TALEPLER

Tekin, devamında taleplerini şu şekilde sıraladı:

“* Resmi özür dilensin,

* Dersim 1937/38/39 sürecine dair bütün arşivlerin ve hakikatin tamamı kamuoyuyla paylaşılsın,

* Katledilenlerin yakınlarının itibarlarını ve haklarını iade eden resmi bir açıklama yapılsın,

* Kayıpların (çocuk-kadın-yaşlı) nerede oldukları araştırılsın, öldürülenlerin kimliklerinin tespiti için araştırma yapılsın,

* Dersim ismi ve eski yerleşim yeri isimleri geri verilsin,

* Seyit Rıza ve idam edilenlerin mezar yerleri açıklansın,

*Dersim Katliamı ‘Soykırım’ olarak tanınsın.”

‘YÜZLEŞİN’ ÇAĞRISI

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Başkanı Özkan Tacer, “Yüz yıl geçmesine rağmen henüz Dersim’le ilgili bir söz edilmedi. Bu ülkede bizi katledenler aynı anlayışla devam ediyorlar. Birçok kadim halk iktidarlar tarafından katliama uğratıldı. Kürt ve Alevi ayrımı yapmadan bizi yok edenlere karşı topyekun mücadele etmeliyiz. Türkiye de Dersimlilere yaptıklarıyla yüzleşsin. Ankara’ya sesleniyoruz, Dersim’in sesini duyun, o kara kutuyu açmanız lazım. Halklarla yüzleşin. Seyit Rıza ve arkadaşlarının halen mezarlıkları belli değil. Torunları mezarları başında mum yakmak istiyor” diye konuştu.

DAD adına konuşan Zeynel Kete de, soykırımın tarihçesini hatırlatarak, “Herkese diyoruz, bugünü unutmayın, çocuklarınıza anlatın. Onları asla unutmayacağız, yolları yollarımız. Bu toplum evlatlarıyla sınan bir toplamdır. Seyit Rıza da öyleydi. Bizim için zindan da bir dar ağacı da birdir. Unutmayacağız, unutturmayacağız” diye belirtti.

‘SEFERLER OLABİLİR AMA ASLA ZAFERLER OLMAYACAK’

Pis Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, “Bu katliamlarla yüzleşmekten kaçındılar. Zihniyet değişmediği sürece de yüzleşmeyecekler. Tarihin üzerine beton döken zihniyetin yüzleşmeye cesareti olamaz. Bunu gerçekleştiren bizim mücadelemiz olacak. Bu dağların her bir noktasında katliam yaşandı, hangi birini sayalım. Biz Dersim’in acısıyla diğer kentlerin acısını birleştiremediğimiz için böyle oldu. Dersim’e seferler olabilir ama asla zaferler olmayacak. Bundan sonra da akın akın buraya geleceğiz” dedi.

‘DERSİM İÇİN ÖZÜR DİLİYORUZ’

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan ise Dersim Katliamı’nı yeteri kadar duyuramadıkları için özür dileyerek, “Katliama karşı Dersim’de eksikliğimizin özrünü dilemeye geldik. Diğer katliamlarla verilen mücadele Dersim’de eksik kaldı. Bundan sonra her yıl 4 Mayıs’ta tıpkı Maraş, Sivas gibi Dersim soykırımını da anlatmak için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘UNUTTURMAYACAĞIZ’

Son olarak söz alan vekil adayı Ayten Kordu da şunları söyledi: “Bugün o zamanın Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararın kara günü. Katledilenlerin anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Dersim’in diline inanınca yapılan saldırı, bugün de yapılıyor. Tarihsel bir süreçteyiz, tarihsel rolümüz var. Hep beraber tek adamı devireceğiz. Öncelikle Dersim ismini iade edilmesi için çalışacağız. Dersim ismi iade edilmeli, Seyit Rıza’nın mezarı bulunmalı, kayıp kızların akıbetleri belirtilmelidir. ‘Hakikatle Yüzleşme Komisyonu’ oluşturulmalı. Bu talepleri haykırmaya devam edeceğiz. Hep birlikte mücadeleyi yürütmeye devam edeceğiz. Hep birlikte değiştireceğiz. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.”

MUNZUR’A KARANFİL BIRAKILDI

Konuşmaların ardından kitle Seyit Rıza Meydanı’ndan Munzur’a yürüdü. Yürüyüş sırasında bir kişi yol boyunca katliamı anlatan ağıtlar yaktı. Yürüyüşün sonunda mumlar yakıldı, dualar edildi, Munzur’a karanfil bırakıldı.