DFG: Hakikati savunmaktan geri durmayacağız

DFG, Nisan'da 27 gazetecinin gözaltına alındığını, 5’inin tutuklandığını, 88 habere ise erişim engeli getirildiğini açıkladı, "Hakikatleri savunmaktan geri durmayacağız” dedi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), “Nisan ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu yayımladı. 14 Mayıs seçimlerine giderken; medyadan savunmaya, sanattan siyasete kadar birçok alanda baskının dozajının arttığına dikkat çekilen raporda, ülkede; düşünce ve ifade özgürlüğünün, haber alma hakkının ve basın özgürlüğünün her geçen gün silikleştiği, çorak bir çöle döndürülmeye çalışıldığı belirtildi.

 Uluslararası basın meslek kurumlarının hazırladığı raporlara dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

 "Bu raporlarda ne yazık ki Türkiye’deki basın özgürlüğü meselesi evrensel bir boyut kazanarak aşağı doğru hızla gerilemektedir. Bu gerilemenin önlenebilmesinin yegane yolu, gazetecilere dönük gözaltı, tutuklama, şiddet ve sansürden vazgeçmektir, dijital mecralarda toplumsal muhalefete alan açmaktır. Ülkenin basın karnesini sayısal verilerden değil nitelikli hak ve özgürlüklerle ölçmek istiyoruz artık. Basın ve ifade özgürlüğünden sıkça bahsettiğimiz Nisan ayını da yine önceki aylar gibi gazetecilere dönük baskılarla geçirdik. Yalnızca dışarıda olan gazeteciler değil ‘sakıncalı’ diye tutuklanan gazeteciler benzer baskılarla bir de hapishanede mücadele etmek durumunda kalıyor.
Tutuklu gazeteci Neşe Toprak’ın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla JINNEWS için Jîna Emînî’nin resmini çizdiği tülbendi ve yazdığı mektubuna cezaevi idaresi tarafından ‘sakıncalı’ denilerek el konuldu. Tutuklu Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ceylan Şahinli’ye, beş yıl önceki eylem ve sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlaması ile açılan davada, gazetecilerin duruşmayı izlemesi mübaşir tarafından engellendi. Gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama durumu kimi zaman ‘kaybettirme’ boyutuna gelebiliyor. Gazeteci Serdar Akinan sabah erken saatlerde gözaltına alındı. Akinan’dan günün birkaç saati ne ailesi ne de avukatları haber alabildi. Daha sonra Akinan’ın gözaltında olduğunu doğrulayan emniyet, savcılık ifadesinin ardından gece saatlerinde gazeteciyi serbest bıraktı.

25 Nisan’da Diyarbakır merkezli yapılan soruşturma kapsamında MA editörü Abdurrahman Gök, ajans muhabiri Ahmet Kanbal, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın, haftalık Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesinin İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, JINNEWS muhabiri Beritan Canözer, gazeteciler Mehmet Şah Oruç, Mehmet Yalçın, Salih Keleş, Mikail Barut ve Remzi Akkaya gözaltına alındı. Gazeteciler Beritan Canözer, Mehmet Şah Oruç, Abdurrahman Gök, Mikail Barut ve Remzi Akkaya, ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla sevk edildikleri mahkemece, tanık beyanından ibaret olan dosyada ‘kuvvetli suç şüphesiyle’ tutuklandı.”

 Raporda, gazetecilere yönelik baskıların 29 Nisan’da Ankara merkezli bir soruşturma gerekçe gösterilerek bazı kentlerde yapılan ev baskınlarıyla Mezopotamya Ajansı Editörü Sedat Yılmaz ve DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun gözaltına alınmasıyla devam ettiği belirtilerek, “29 Nisan’da gazetecilerin gözaltına alınıp tutuklanmasına Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde açıklama yaparak tepki gösteren gazeteciler; Pınar Gayıp, Zeynep Kuray, Eylem Nazlıer, Serpil Ünal, Esra Soybir ve Yadigar Aygün gözaltına alındı. Bu esnada görüntü almak isteyen çok sayıda gazeteci ise polis tarafından şiddet uygulanarak çemberin dışına atıldı, karşı koymak isteyen kimi gazeteciler ise polis tarafından fiziki saldırıya uğradı. Gazeteciler, sonraki gün İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri ardından serbest bırakıldı. Ne bu birbirini takip eden gözaltı ve tutuklama dalgası ne de ekipmanlara el koymak, gazetecilerin özellikle de özgür basın çalışanlarının gerçekleri yazmasına hiçbir şekilde engel olmayacaktır. Bizler şartlar ne olursa olsun her koşulda, basın ve ifade özgürlüğünü, toplumun haber alma hakkını ve hakikatleri savunmaktan geri durmayacağız” diye belirtildi.

 Rapora yansıyan hak ihlalleri şöyle sıralandı:

YAŞAM HAKKINA YÖNELİK İHLALLER

*Saldırıya uğrayan gazeteciler: 4
 
*Evine baskın düzenlenen gazeteciler: 13
 
*Gözaltına alınan gazeteciler: 27
 
*Tutuklanan gazeteciler: 5
 
*Kötü muameleye maruz kalan gazeteciler: 2
 
*Tehdit edilen gazeteciler: 2
 
*Haber takibi engellen gazeteciler: 10
 
*Cezaevinde gazetecilere yönelik ihlaller: 1

DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİ
 
Hakkında soruşturma açılmış gazeteciler: 6
 
*Ceza alan gazeteciler: 2
 
*Hapis cezası: 3 yıl 4 ay 17 gün
 
*Yargılaması devam eden gazeteciler: 34
 
*Tutuklu gazeteci: 86

 
ENGELLEME ve SANSÜR
 
*RTÜK yayın yasağı: 4
 
İNTERNET-DİJİTAL MEDYA MECRALARINA YÖNELİK ERİŞİM ENGELİ
 
*Kapatılan internet sayısı: 1
 
*Erişim engelli getirilen haber: 88
 
*Erişim engelli getirilen Sosyal Medya içeriği: 30