Dr. Kemal: Türkiye’nin demokratikleşmesi bölgeyi de etkiler

PYD Başûrê Kurdistan Temsilcisi Dr. Cawîdan Kemal, 14 Mayıs seçimleri sonrası Türkiye’nin demokratikleşmesi halinde bundan bölge ülkelerinin ve diğer parçalarda yaşayan Kürtlerin de etkileneceğine dikkat çekti.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başûrê Kurdistan Temsilcisi Dr. Cawîdan Kemal, 14 Mayıs seçimlerinin Rojava Kurdistanı ile bölgeye yapacağı etkileri ve İran, Rusya ve Suriye arasındaki görüşmeleri ANF’ye değerlendirdi.

Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin tarihi seçimler olduğuna dikkat çeken Dr. Kemal, şu hususları dile getirdi: “Suriye ve Rojava topraklarında yayılmayacağı bir politika izleyen Erdoğan iktidarı, bölgede siyasi bir çözümün önünde ciddi engel teşkil ediyor. Zira Suriye krizinde olumsuz rol oynayan Erdoğan, sürekli terörist grupları destekledi, besledi. Bundan dolayı Türkiye’deki rejimin demokrasi yönünde değişmesinden komşu ülkeler de ciddi anlamda etkilenecek.”

Kürt halkının Kurdistan’ın dört parçasında demokrasinin dinamiğini oluşturduğunu belirten PYD temsilcisi Dr. Cawîdan Kemal, “Kürtler diğer halklarla kardeş biçimde ve demokratik ulus sistemi çerçevesinde yaşamak istiyor” dedi. Dr. Kemal, Türkiye’deki muhalefetin söz verdiği gibi demokratik gelişmelerin önünü açması halinde bundan bölge ülkelerinin ve diğer parçalarda yaşayan Kürtlerin de etkileneceğini ifade etti.

ANKARA-ŞAM GÖRÜŞMELERİ HALKLARIN YARARINA DEĞİL

Dr. Kemal, Türk devletinin Şam yönetimiyle yürüttüğü görüşmelere ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Erdoğan, Esad rejimiyle görüşerek seçimlerde bir avantaj elde etme niyetinde. Çünkü Suriyeli mülteciler mevzusu Türkiye’de sürekli muhalefetin gündeminde ve Erdoğan bu soruna artık bir çözüm bulmak istiyor. Ancak Ankara-Şam arasında yapılan görüşmelerin öyle alelacele bir sonuca varacağını düşünmüyorum. Zira bu görüşmeler Suriye halkalarının yaranına değil, sadece her iki rejim çıkar elde eder.”

İŞGAL SON BULMALI, HALKLARIN TALEPLERİ ESAS ALINMALI

Ankara-Şam görüşmelerinin Türk devletinin Suriye topraklarına yönelik işgalinden dolayı sonuçlanmadığına dikkat çeken Dr. Kemal, “Esat yönetimi Türkiye’nin işgalinin son bulmasını istiyor ve bu işgal görüşmelerin ana sorununu oluşturuyor” diye konuştu. Suriye krizinin ancak halkların taleplerinin gerçekleşmesiyle çözülebileceğini ifade eden PYD temsilcisi Dr. Kemal, “Halkların ne istediği sorulmalı ve talepler esas alınmalı. Demokrasi temelinde bir sistem kurulmalı ve Kürt halkının temel hak ve özgürlükleri de garanti altına alınmalı. Bütün halklar ele ele vererek Suriye’yi yeniden inşa edebilir” dedi.