Elektrik soygunu tüm bölgeye yayıldı

Kürdistan'da devlet elektrik kaçağı adı altında halkı soymaya devam ediyor. Kırsal kesimlerde elektrik sayaçlarını direklerin tepesine çıkartan devlet, aynı yöntemi merkezde uyguluyor.

Van’da faaliyet gösteren elektrik şirketi, kaçak elektriğe önlem adı altında halkı soymaya devam ediyor. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türkerler Holding'in enerji dağıtım şirketi Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) tarafından elektrik direklerinin üstüne kurulan akıllı sayaçlarla halka yüksek faturalar yazılıyor.

VEDAŞ tarafından uygulanan bu sistemle abonelerin elektrik kesim ve elektrik verme işlemi de bilgisayar üzerinden yapılıyor. Yazılan yüksek faturalar nedeniyle insanlar ödeme konusunda büyük zorluk yaşıyor. Fatura ödemesi geciktiği taktirde ise insanların elektriği hemen kesiliyor. Elektriği açmak için de 30 lira açma kapama bedelini alınıyor.

40 LİRALIK AİDATLAR, 300 LİRAYA ÇIKARILDI

Başta Van olmak üzere Hakkari, Bitlis ve ilçelerinin tüm elektrik ve dağıtım faaliyetleri Türkerler Holding'in enerji dağıtım şirketi VEDAŞ’ın tekelinde bulunuyor. Türkiye’nin hiçbir şehrinde elektrik sayaçları, direklerin üstünde bulunmazken, Kürdistan'ın tüm kentlerinde elektrik sayaçları direklerin tepesinde buluyor. Türkiye’de kaçak elektrik sıralamasında birinci sırada İstanbul, Trabzon, Konya gibi Batı illeri gelmesine rağmen AKP, elektrik bedelini Kürt halkına ödetiyor.

Daha önce elektrik aidatları 40 ile 60 lirasında değişirken, elektrik sayaçlarının 8 metre yükseklikteki direnlerin tepesine çıkarılması ile birlikte aidatlar 300 ile 400 lira arasında değişmeye başladı. Elektrik faturalarındaki aidat soygunculuğun yanı sıra, faturaya enerji fonu, perakende satış hizmet bedeli, fatura dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli, TRT payı ve KDV adı altında faturadaki tüm bedeller üzerinden yüzde 18 oranı alınıyor.

İNSANLAR YÜKSEK GELEN AİDATA İTİRAZ DA EDEMİYOR

8 metre yükseklikteki direklerin tepesine konulan sayaçlar nedeniyle faturalarını göremeyen halk yüksek gelen aidata itiraz da edemiyor. Elektrik sayaçlarının yanı sıra elektrik şalterleri de direklerin tepesinde bulunuyor. Evlerinde elektrik şalterleri attığı zaman yurttaşların şalterleri kaldırma yetkisi ise bulunmuyor. Bundan dolayı soğuk kış mevsiminde günlerce elektriksiz kalabiliyorlar.

ANF’ye konuşan ve güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen bir Vanlı AKP ve yandaş şirketlerin halkı bu tür yollarla soyduğunu belirterek tepkisini şöyle dile getirdi: "Saçlarımızı direklerin tepesine çıkardıklarından bu yana bizlere yüksek aidatlar gelmeye başladı. Biz vatandaş olarak sayaçlarda ne kadar elektrik tükettiğimiz göremiyoruz. Eğer sayaçları göre bilseydik ne kadar tükettiğimiz hesaplayabilirdik. Devlet ve elektrik şirketi bunu çok iyi bildiği için kaçak adı altında sayaçlarımızı direklerin tepesine çıkarttı. Amaçları daha fazla para koparmak."