Erdoğan’ın izinde giden Facebook’a Almanya’dan dava

PKK yasağının 25. yılı nedeniyle yapılan bir basın açıklamasını paylaştığı için Facebook tarafından hesabı kapatılan akademisyen Kerem Schamberger'in şikayeti üzerine açılan davanın ilk duruşması Münih kentinde görüldü.

Son yıllarda Erdoğan rejimiyle yaptığı işbirliği sonucunda Kürt özgürlük mücadelesine ilişkin sembolleri ve yorumları sansürleyen, böyle paylaşımlar yapanların hesaplarını donduran sosyal medya ağı Facebook’a yönelik Almanya’da bir dava açıldı.

Münih Üniveristesi’nde iletişim bölümünde akademisyen olarak çalışan aktivist Kerem Schamberger’in geçtiğimiz Kasım ayında PKK yasağının 25 yılı nedeniyle Azadî Derneği’nin basın açıklamasına ilişkin paylaşımı Facebook’un sansürüne takılmıştı. Paylaşımı silinen Schamberger’in sosyal medyadaki hesabı ise uzun süre kapalı kalmıştı.

FACEBOOK 30 SAYFALIK SAVUNMA YAPTI

Açlık grevi eylemleri, ölüm oruçları, Türk ordusunun saldırı gibi Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan kritik süreçleri gerekçe yapan Schamberger’in avukatlarının girişimiyle Facebook’a yönelik yargılanma erkene alındı ve “Facebook Ireland Limited” adlı şirkete karşı açılan davanın ilk duruşması Münih İdari Mahkemesi’nde görüldü.

Akademisyen ve aktivist Schamberger’in mahkemeye yaptığı başvuruda Facebook’un Almanya’da yasalarla garantiye altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğünü hiçe saydığı belirtildi. Facebook’un Frankfurt’ta tanınmış bir hukuk bürosu üzerinden ayarladığı avukatın davanın ilk duruşmasında Facebook’u savunmaya çalıştı.

“PKK’nin bir terör örgütü” olduğunu iddia eden avukat 30 sayfalık savunma yaptı. Argümanları Türk devletinin yıllardır Kürt halkının özgürlük mücadelesine ilişkin öne sürdüğü tezlerden oluşan savunmada Facebook’un uyguladığı sansürün haklı olduğu öne sürüldü. Facebook’un avukatı, PKK yasağının 25. yılı nedeniyle yapılan bir basın açıklamasının da PKK’yi desteklemek anlamına geldiğini iddia etti.

Ancak mahkeme heyeti savunma avukatının bu tezine temkinli yaklaşırken, Kerem Schamberger ise Almanya’nın 1993 yılından bu yana uyguladığı yasanın kaldırılmasına ilişkin talebin meşru olduğuna dikkat çekti. Davada mahkeme heyetinin kararını 24 Haziran’daki duruşmada açıklaması bekleniyor.

‘FACEBOOK’U SANIK SANDELYESİNDE GÖRMEK GÜZELDİ’

Davaya ilişkin ANF’ye konuşan Kerem Schamberger ise Facebook’u sanık sandalyesinde görmenin güzel bir duygu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Davanın akıbetine ilişkin çok iyimser değilim. Facebook büyük bir şirketin hemen ilk davada ceza alacağını sanmıyorum. Fakat Facebook’un uyguladığı sansür konusunda buna benzer davalar ve şikayetler çoğalırsa en azından bir kamuoyu oluşur diye düşünüyorum.”

2017 yılının Kasım ayında Münih polisi Türk polisini aratmayacak şekilde YPG, YPJ ve PYD bayraklarını sosyal medyada paylaştığı için Kerem Schamberger'in evine baskın düzenlenmişti. Hakkında soruşturma açılan Schamberger'in laptop, hard disk, flash bellek ve cep telefonlarına da el konulmuştu. Daha sonra Münih mahkemesi ise Schamberger'e 3 bin Euro para cezası kesmişti.