Faşist baskılarda sıra toplu taşıma araçlarına geldi

Kürdistan'da halka yönelik faşist baskılar toplu taşıma araçlarına kadar indi.

Van’da son zamanlarda yolcu minibüslerinde Kürtçe müzik çalan şoförlerin araç ruhsatları iptal edilirken, geçen ay ise 1 şoför ve 1 muavin Kürtçe müzik çaldığı için gözaltına alındı. Efrin işgal girişiminin ardından tüm araçlara bayrak asma zorunluluğu da getirildi.

Van’da DBP’li belediyelerin işgal edilip kayyum atanmasının ardından trafik tam bir keşmekeşe döndü. Dışarıdan ithal olarak Van’a atanan yöneticilerin trafik sorununu çözmek yerine halka karşı ayrıştırıcı ve ırkçı yaklaşımları tepkilere neden oluyor. Türk devletinin Efrîn'e başlattığı işgal girişiminin ardından topluma taşıma araçlarına bayrak asma zorunluluğa da getirildi. Araçlarına bayrak asmayan minibüs ve otobüslerin ruhsatlarına el konulup, trafikten men ediliyor.

Belediyelere işgalle yerleşenlerin hedeflerinden biri de kente kadınların toplumdan izole edilmesini amaçlayan pembe otobüsleri yerleştirmek. AKP'ye yakınlığıyla bilinen Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi’nin başlattığı ‘Kadınlara pembe otobüs’ kampanyası hayata geçiriliyor. Kadınların tepkisine rağmen kayyumun onay verdiği pembe otobüslerin faaliyete geçmesi için çalışmalar başladı.

KÜRTÇE ANONS YASAKLANDI

Kürtçeye dönük nefretlerini saklamayan kayyumların belediyeleri gasp etmelerinin ardından ilk icraatları Kürtçeyi yasaklamak olmuştu. DBP’li Belediyeler döneminde hayata geçirilen Kürtçe ve diğer dillerde ki uyarı anonsları kaldırarak sadece Türkçe anons yapılmasına izin verildi. Özellikle sağlık sorunları yaşayanlar Kürtçe anonsların yasaklanmasının ardından mağdur oldu. Bunlarla yetinmeyen kayyumların yeni uygulamalarından biri de toplu taşıma araçlarında Kürtçe müzik yasağı oldu.

SİVİL POLİS KÜRTÇE MÜZİK PEŞİNDE

Van Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü tarafından son bir ay içinde birçok kişinin ruhsatlarına çeşitli bahanelerle el konuldu. Son dönemlerde ise, birçok toplu taşıma araçları sivil polisler tarafından 'Kürtçe müzik çalıyor' diye şikayet edildi. Bunu üzerine hareke geçen Trafik Şube Polisleri, Kürtçe müzik çalan şoförlerin ruhsatlarına el koydu. Geçen hafta bir şoför ve bir muavin Kürtçe müzik çaldıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

HİZBULLAH, OSMANLI TUĞRASI VE DAİŞ SEMBOLLERİ

Kürtçe müziğin yasaklandığı toplu taşıma araçlarında açıkça Hizbullah, Osmanlı Tuğrası ve DAİŞ sembolleri kullanılıyor. Sokakta korna çalarak bozkurt işareti yapan araç sahiplerine ise herhangi bir şekilde müdahalede bulunulmuyor.

HDP’Lİ BOTAN: KONUYU MECLİSE TAŞIYACAĞIZ

Konuyla ilgili ajansımıza konuşan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan konuyla ilgili bir çok minibüs şoförü ve halktan şikayet aldıklarını söyledi. Konuyu bizzat Şoförler Odası Yönetimi ile görüştüğünü kaydeden Botan, “Birinci elden sorumlularla görüştük. Meclise taşımayı düşünüyoruz. Minibüsçüler dert yandı. Bu iddiaları kendi şoförleriyle görüşmesini istedik. Müziğin yüksek sesli olduğu ve çevreye rahatsızlık verdiği gerekçesiyle Kürtçe müzik dinlenmesi engelleniyor. Normal şartlarda Kürtçe müziği şoför kendisi için açıyor. Orada kamuya açık bir durum bile yok iken bu uygulamalar düşündürücü" dedi.

'IRKÇILIK YAPANLAR UYARILMALI'

Araçlarına siyasi ayrıştırıcı semboller koyan araçlara müdahale edilmediğine dikkat çeken Botan, “Eğer ırkçılık yapılıyorsa uyarılması lazım. Ayrımcı siyasi sembolleri taşıyamazlar, toplu taşıma araçları halka aittir. İnsanları kışkırtacak, provokatif siyasi, ayrıştırıcı semboller asılamaz. O açıdan birileri tepki gösterirse hoş olmayan durumlarla karşılaşabiliriz” uyarısında bulundu.