Gençler Ortadoğu'da ortak çözüm arıyor

15 ülkeden 300 delegenin katıldığı 2. Ortadoğu Gençlik Konferansı'nda, tüm sorunlara gençlik olarak ortak çözüm üretilmesi gerektiği belirtildi.

Bu yıl 2'ncisi organize edilen Ortadoğu Gençlik Konferansı, Rojava’nın Kobanê şehrinde gerçekleşiyor. Birçok Ortadoğu ülkesinden geniş katılım olduğu gözlenen konferansın birinci günü bitti.

Süryani bir genç ve konferansın hazırlık komitesinde yer alan Aşur Cerces, “Süryani gençliği olarak konferansa katılma sebeplerimizin başında Ortadoğu’daki mevcut krizli duruma ortak çözüm üretebilme arzusu geliyor. Birlikte Ortadoğu’da çözüm üretmeliyiz” dedi.

‘ENGELLEMELERE RAĞMEN BAŞARIYLA TAMAMLAYACAĞIZ’

Cerces, şunları kaydetti: “Bizler Kuzey Suriye’de Süryani gençler olarak bütün eylem ve etkinliklerde yerimizi almaktayız. Farklılıklarımızla birbirimizle nasıl yaşadığımızı dışarıdan gelen bütün arkadaşlarımıza bu konferansla göstermek istedik. Bu konferansla iki hedefimiz bulunmaktadır. İlk hedefimiz; Ortadoğu’daki gençler olarak birbirimizi tanımak ve kavramaktır. Konferansa gelmek üzere çıkmış olan arkadaşlarımızın engellenmesi noktasında sorun yaşadık. Bu engellemelere karşı bizler diyoruz ki; her şeye rağmen konferansımızı başarıyla tamamlayacağız” dedi.

Gençlik Meclisi üyesi Nasır Efrin ise şunları belirtti:

‘KONFERANSIN KOBANÊ’DE YAPILMASI ANLAMLIDIR’

“1.Ortadoğu Konferansı 2015 yılında Amed’de yapılmıştı. 2'nci konferansın böylesi bir dönem ve yerde yapılması önemli bir anlam ifade etmektedir. Kobanê büyük bir irade ve güçle DAİŞ terörüne karşı direniş göstermiştir. Bu yüzden Kobanê’de yapılması önemlidir. Birçok gençlik üyesi farklı ülkelerden burada buluştu. Konferansa gelmek üzere Süleymaniye’ye gelen birçok arkadaşımız engellenmiş ve konferansa katılamamıştır. Buna rağmen Filistin, Lübnan, Beyrut, İran, Türkiye’den ve dört parça Kürdistan’dan katıldılar. Bu konferansın asıl amacı Ortadoğu’da bulunan birliğini oluşturabilmektir."

Zavır Diya’e Eldin, Çerkes ve Minbicli bir genç. Geleneksel kıyafetiyle konferansa katılmış olmanın çok güzel bir duygu olduğunu belirten Eldin, şunları dile getirdi:

ÇERKES GENÇLİK BİRLİĞİ: DESTEKLERİMİZ DEVAM EDECEK

“Çerkes gençliği adına konferansa katılıyoruz. Konferansa amacımız, birlik olduğumuzu ve desteklerimizi sunmak. Yüz yıllardır bir arada yaşayan halklar olarak hep destek sunmuşuzdur. Diğer halklardan olan kardeşlerimize karşı yapılan her saldırının karşısında duruyoruz. Gençlik olarak bu konferansla büyük bir adım atmış bulunuyoruz. Kobané şehrine gelip bu konferansta bulunmaktan mutlu olduğumuzu belirtmek istiyoruz."

Hesekê Gençliği Kültür Sanat Üyesi Ehmed Tarbuş, Arap halklarının bu konferansta yer almalarının büyük bir adım olduğunu belirtti. Tarbuş, şöyle konuştu:

“Konferansın önemli tartışmalarla bizleri bir araya getirdiğini bilmekteyiz. Bugün Tunus, Libya, Mısır vs. gençler olarak Türkiye devletinin saldırılarına karşı olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz. Birçok diktatör rejim ne kadar halkların birliğini hedef almışsa da bizler burada bir kez daha bir olduğumuzu gösterdik. Kimi devletler bu konferansa katılmak isteyen arkadaşımızı engellemiş ve buraya ulaşmaması için bir sürü bahane bulmuştur. Bütün Arap gençlerine seslenmek istiyorum; düşmanımız bizleri parçalamak istemektedir. Bizler bu oyunlara gelmeyip birlik olmalıyız."