Gerilla Erdalan: Lêlîkan'da onur savaşı veriliyor

Türk devletinin saldırılarına karşı aylardır Lêlîkan'da direnen gerillalardan biri olan Baran Erdalan, Lêlîkan'da onur savaşı verildiğini belirtti.

Türk devletinin saldırılarına karşı Lêlîkan direnişi 5. ayına girdi. Bu direnişte PKK’ye birçok ulustan katılan gerillalar da yer alıyor. Bunlardan biri de Türkmenistanlı gerilla Baran Erdalan. 2015 yılında PKK’ye katılan Erdalan yıllarca Kürt kimliğinin kendisinden gizlendiğini belirtti.

PKK’nin, büyük gerilla komutanı Egîd'den (Mahsum Korkmaz) çok etkilendiğini söyleyen gerilla Erdalan, "Annem Türkmenistanlı, babam Siirtli, bende doğma büyüme Türkmenistanlıyım. Babamın Kürt olduğunu Üniversite için İstanbul’a gidince öğrendim. Ben 13 yaşındayken babam hayatını kaybetti" diye konuştu.

'YILLAR SONRA KÜRT OLDUĞUMU ÖĞRENDİM'

Annesinin kendisine babasının Kürt olduğunu hiç söylemediğini kaydeden gerilla Baran Erdalan devamla şunları belirtti: "Sürekli anneme neden baba tarafından akrabalarımız yok diye soruyordum. Daha çocukken bir şeylerin garip olduğunun farkındaydım. Kürdistan’da sürekli katliamlar yaşandığından bizi korkutan bir ülkeydi. Annem de en çok Kürdistan’da yaşanan devlet baskısı ve şiddetinden dolayı Kürt olduğumu bilmemi ve Kürdistan’a gitmemi istemiyordu. Ancak üniversiteye gidince bir tarafımın Kürt olduğunu Siirt’te akrabalarım olduğunu öğrendim. Yıllar sonra amcalarımı tanıdım."

Üniversitede Kürt Özgürlük Hareketi'ni tanıdığını anlatan gerilla Erdalan, "Büyük komutan AGİT şahsında PKK hareketi ilgimi çekti. Böylelikle gün geçtikçe daha çok tanımak istiyordum. O yüzden Kürdistan’a gittim" dedi.

'MÜCADELE İNSANLIK GÖREVİDİR'

Kürt halkının katliamlar karşısında ki direnişinin ardından ulusal mücadelede yer almayı karar veren Erdalan, o sürece ilişkin şöyle konuştu: "2014 yılında Kobanê direniş süreciydi. YPG ile YPJ güçleri Batı Kürdistan topraklarına saldıran DAİŞ’e karşı ellerindeki kleşler ile savaşıyorlardı. Muazzam bir direniş vardı. Bende onlardan biriydim ama bir o kadar uzak ve yabancıydım. Aynı zaman da 2015 yılında HDP’nin Ankara Gar'ında yaptığı mitingde patlama ile katliam yapılmıştı. Bu patlamada amcam da şehit düştü.

Bu katliam beni çok etkilemişti. Bunun ardında hem faşist devlete olan kinim büyüdü hem de savaşlar ile halkların yok edildiği bir ülkenin çocuğu olarak mücadele bilincim ve sorumluluğum gelişti. Zamanla gençlik çalışmalarına dahil oldum. Yaşanan bu katliamlardan sonra o sistemde kalamazdım. Kürt olmaktan önce bu tüm gençlerin insanlık göreviydi."

GERİLLA SAFLARINDA KÜRTÇE ÖĞRENDİ

Gerillaya katıldığında hiç Kürtçe bilmediğini söyleyen Erdalan, ancak öğrenme isteği fazla olduğu için çabuk öğrendiğini ifade etti. Kürt olup dilini bilmemenin çok zoruna gittiğini belirten gerilla Erdalan, "Dili yasak bir ülkenin çocuğu olmak sorumluluk gerektirir. Yabancı bir dil kimseyi ifade edemez" şeklinde konuştu.

Lelikan direniş gerillalarından olan Baran Erdalan, Lêlîkan’da yaşanan direnişe değindi. Lêlîkan'da onur savaşı verildiği ve İnsan gücünün 21. yüzyılın tekniğini yendiğini vurgulayan Erdalan konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Faşist Türk devletinin topraklarımızda kalıcı bir işgal planı vardı, ancak pişman oldular. İnsan gücünden bağımsız teknik bir ordu var karşımızda. Ordusuna biçtiği bir değer de yok zaten. Yüzlerce asker öldürüldü ama hiçbiri açıklanmadı bile. Gerilla taktikleri bitmedi asla bitmez. Lêlîkan savaşının zaferi konusunda iddiamız büyüktür."