Gerillalar: Şengal için her zaman hazırız

4 yıl boyunca Şengal'de DAİŞ çetelerine karşı mücadele eden gerillalar, olası bir saldırı karşısında tekrar Şengal'i savunmaya hazır olduklarını belirtti.

Şengal’de dört yıl boyunca mücadele yürüten PKK gerillaları Şengal’i özgürleştirip Êzidî halkına teslim etti. Geri çekilme kararı ile Medya Savunma Alanları'na geçip mücadelelerine devam eden HPG gerillaları Şengal Katliamı'nın 4. yıl dönümüne ilişkin ANF'ye değerlendirmede bulundu. 3 Ağustos 2014 yılında DAİŞ çetelerinin Musul vilayetine bağlı Şengal'e saldırması ile binlerce Êzidî katledildi, 6 bin kadın ve çocuk köle pazarlarında satıldı.

HPG ve YJA Star gerillaları DAİŞ çeteleri ile 4 yıl boyunca mücadele yürüterek Şengal’i özgürlüğüne kavuşturdu. 4 yıldan sonra Şengal’i özgürleştirmiş bir şekilde Êzidî halkına teslim ederek Medya Savunma Alanları'na geçen HPG ve YJA Star gerillaları, Şengal’e gidişlerinin de dönüşlerinin de bir mesaj içerdiğini kaydetti.

SADECE TEK MAHALLE GERİLLANIN DENETİMİNDEYDİ

4 yıl boyunca Şengal’de mücadele yürüten YJA Star gerillalarından Newal Tolhildan, Êzidî halkının katliamla yüz yüze kalmalarıyla beraber Şengal’e geçtiğini söyledi. Tolhildan, gidiş nedenlerini şu sözlerle dile getirdi: "Gidiş amacımız halkımızı savunmaktı. Şengal’e geçtiğimizde DAİŞ çeteleri alana hakimdi. Bu nedenle ilk görevimiz DAİŞ saldırılarını kırmak oldu.

Zaten ilk gittiğimizde sadece Şengal şehir merkezinde bir mahalle denetimimizdeydi. Sadece bir mahallede savaşmak kolay olmadı. Fakat halkın ve yoldaşlarımızın iradesi bizlere güç oldu. Bu mahallede 11 ay boyunca savaştık.11 aydan sonra Şengal özgürleştirildi."

'HALKIN YAKLAŞIMI BİZ DE BÜYÜK BİR ETKİ YARATTI'

Şengal özgürleştirildikten sonra geri çekilme kararının ilanı üzerine Medya Savunma Alanına döndüklerini söyleyen Tolhildan, "HPG ve YJA Star gerillaların Şengal'deki görevi sonlandı. Şengal özerkliğini ilan ederek YBŞ ve YJŞ savunma birliklerini oluşturdu. Halk meclislerini oluşturdu. Şengal'den geri çekildiğimizde halkımızın yaklaşımı bizde büyük bir etki yarattı.

Halkın bizim çıkışımızı başka bir ferman olarak değerlendirmeleri bizlerde farklı bir duyguya yer verdi. Halk çıkmamızı istemiyordu. Annelerin bizleri kucaklaması bile bizde bir acı yarattı. Halk ile geçirdiğimiz 4 yılın etkisi ortaya çıktı. Çünkü arkadaşlarımız onlara ilk ekmeği ve suyu uzatanlar olmuştu. Saatlerce sırtlarında taşımıştılar" diye konuştu.

'NEREDE İŞGAL VARSA ORADA MÜCADELE EDECEĞİZ'

2015 yıllında Şengal için ilan edilen seferberlik ile beraber Güney Kürdistan'ın Kerkük'e bağlı Kelar ilçesinden Êzidî halkının feryadına koşan ve şimdi de gerilla olan Aso Kelar de Şengal'den sonra dağlarda mücadelesine devam eden bir başka HPG gerillası. Şengal'in en ön mevzilerinde yerini alan Kelar, "Şengal'de uzun ve yoğun bir savaş yaşandı. Şengal özgürleştirildikten sonra birçok gelişme yaşandı. Hem halkımız hem da savunma güçleri örgütlendi. Bizlerde sonuna kadar destek sunduk. Görevimiz tamamlandı ve geri çekildik. Fakat Şengal halkı için her zaman hazırız" dedi.

Halkın Şengal'den çıkışlarını kabul etmediklerini ve konvoyların önünde siper olduklarını hatırlatan gerilla Kelar, halkın bu yaklaşımının kendilerine moral kaynağı olduğunu söyledi. Dağlarda direndiklerini vurgulayan Aso Kelar, nerede işgal ve saldırı varsa orada olup mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

GERİ ÇEKİLME KARARINDA HALKIN BAĞLILIĞI AÇIĞA ÇIKTI

YJA Star gerillası olan Bêrîtan Êrîş de, 3 Ağustos 2014'de herkesin çıktığı Şengal'e PKK gerillalarının yönünü verdiğine dikkat çekerek şunları dile getirdi: "Şengal'de birçok zorlu dönem yaşandı hem halk açısından hem de gerillalar açısından. Gerillalar ilk defa dağdan inip DAİŞ çeteleriyle savaştı. Yine birçok defa katliama maruz kalan Êzidî halkı yine başka bir katliamla yüz yüze bırakıldı. Bunlar kendisiyle beraber zorlukları da getirdi. Halkımız başta bizleri diğer birçok güçle karşılaştırıyordu. Halkımızla kolay elde edilen bir bağlılık oluşmadı. Bu bağlılık partimiz geri çekilme kararı aldığında açığa çıktı."

PKK gerillalarının Şengal' den geri çekildiği esnada halk ile beraber gerçekleştirilen törende farklı görüntülerin ortaya çıktığını söyleyen Êrîş,"Şengal'den geri çekildiği esnada farklı duygular yaşadım. Nedeni de orada verdiğimiz şehit yoldaşlarımızın hayalleriydi. Geri çekilme kararı ile ana kucağımız olan dağlara geri döndük. Şimdi dağlarımızdayız" dedi. Êrîş, son olarak Şengal'e olası bir saldırı karşısında hazır olduklarını sözlerine ekledi.

PKK'NİN TEK AMACI HALKI KORUMAKTIR

Şengal katliamıyla beraber Şengal'e gidip üç yıl boyunca mücadele yürüten HPG gerillası Roni Mêrdin de Şengal'e gitmelerinin amacını şu sözlerle dile getirdi: "Êzidî halkına dönük gerçekleştirilen katliamın önünü almaktı amacımız. Önderliğimizin perspektifiyle bu gerçekleştirildi." Şengal'e gidişlerinin farklı anlamlar da içerdiğini söyleyen Mêrdin," Êzidî halkının savunması demek Kürt kökenini korumak demektir. HPG ve YJA Star gerillalarının Şengal'de olmaları ve DAİŞ'in Şengal'de kırılması tüm dünya ya şunu ispatladı, PKK gerillalarının tek amacı ve görevi halkı korumaktır" dedi.

Geri çekilme kararı ile beraber Medya Savunma Alanları'na dönüşünün kendisinde mutluluk yarattığını söyleyen Merdin, "Katliamın olduğu bir alana gidiyorsun. Halkı kurtarıp, yaşamı yeniden yeşertip, halkına teslim etmek dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir davranıştır" diyerek konuşmasını sonlandırdı.