Güney’deki seçim sonuçları muammaya dönüştü

Güney Kürdistan’da 30 Eylül’de yapılan Parlamento seçimlerinin üzerinden 1 hafta geçti ancak resmi sonuçlar henüz açıklanmadı. Partiler ise sonuçlara itiraz ediyor.

Başurê Kürdistan’da 30 Eylül’de yapılan ve resmi sonuçları bir hafta geçmesine rağmen henüz açıklanmayan seçim sonuçlarına itirazlar sürüyor. İslami Yekgurtu da sonuçları ret etti. Yekgurtu’ya göre, iktidardaki partiler sonuçları kendi aleyhlerine değiştirdi.

Başurê Kürdistan’da 30 Eylül’de yapılan seçimlerin Başur Yüksek Seçim kurulunun açıklamalarına göre yasal olarak 72 saat içinde açıklanması gerekiyordu. Seçimlerin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen sonuçlar henüz açıklanmazken, seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle sonuçları ret ettiklerini açıklayan partilerin sayısı ise giderek artıyor.

İSLAMİ YEKGURTU SONUÇLARI RET ETTİ

Parlamento oturumlarına katılmayacağını açıklayan Yeni Nesil, ve sonuçlara itiraz eden Goran Hareketi’den sonra, İslami Yekgurtu Partisi de tavrını açıkladı.

İslami Yekgırtu Başkanlık Konseyi Cumartesi günü partinin Genel Sekreteri Selahaddin Bahaddin başkanlığında olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, seçimde yapılan usulsüzlüklerden dolayı Yekgurtu’nun seçim sonuçlarını reddettiği belirtildi.

Açıklamada, “İktidardaki siyasi tarafların seçimde yaptığı üsülsüzlük ve ihlalerden dolayı seçim süreci zarar görerek çirkinleşti. İktidardaki siyasi tarafların oylarının yasadışı bir şekilde arttırılması demokratik ve insan hakları ölçülerinden uzaktır” denildi.

OYLARIN TÜMÜ HENÜZ SAYILMADI!

Öte yandan Başur Yüksek Seçim Kurulu seçimlerin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen şu ana kadar oyların yüzde 95’nin sayıldığını açıkladı.

Gayri resmi sonuçlara göre ise, KDP 44, YNK 21, Goran 12, Yeni Nesil Hareketi 8, Komeley İslami 7, İslah İttifakı 5 ve Serdem İttifakı 1 sandalye kazandı.

HÜKÜMET NASIL KURULACAK?

Bu sonuçlara göre nasıl bir hükümetin koalisyon şeklinde kurulması gerekir. Ancak, Irak Cumhurbaşkanlığı ve Kerkük Valilik makamı krizinden dolayı KDP ile YNK arasında başlayan siyasi tartışmalar derinleşiyor. Bu siyasi kriz ortamında partilerin hangi konsensüs çerçevesinde bir araya gelip hükümet kuracakları merak konusu.