Güney, Irak ve Türkiye petrolde anlaştı mı?

Güney Kürdistan-Irak arasındaki bütçe anlaşmazlığı sürerken, Irak Başbakanı, Kerkük petrollerinin Türkiye üzerinden yeniden ihraç edilmesi için Hewler ile anlaştıklarını açıkladı.

Güney Kürdistan bölgesel yönetimi ile Irak merkezi hükûmeti arasındaki bütçe anlaşmazlığı devam ediyor. Irak Parlamentosu bugün bir kez daha bütçe görüşmeleri için toplanacak. Ancak bu görüşmeden de sonuç alınmayacağı düşünülüyor. 2017 sonlarında yapılan Güney Kürdistan bölgesel yönetimi bütçesi yüzde 17’den 12.66’ya düşürülmüştü. Parlamento, Aralık ayı sonunda kabul edilen bütçenin geçirilmesi için toplanmıştı. Kürt milletvekillerinin boykot etmesinden ötürü bütçe parlamentoda sayı yetersizliğinden ötürü kabul edilmemişti. Şubat ayı ortalarında bütçenin kabul edilmesi için yeniden toplanan parlamento, yine Kürt vekillerinin boykotu ile karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine Irak merkezi hükûmeti Kerkük ve bölgedeki diğer petrollerden pay vererek bütçeyi yüzde 17’ye çıkarmayı planlamıştı. Ancak bu kez Basra ve petrol çıkarılan bölge ve şehirlere yeterli pay verilmediği üzerinden milletvekillerinin itirazı üzerine yine bütçe çıkmaza girmişti.

IRAK-BARZANİ-TÜRKİYE ANLAŞMASI

Bütçe görüşmeleri kitlenirken, Kerkük petrollerinin Güney Kürdistan üzerinden Türkiye’ye ve oradan da ihraç edilecek ülkelere akıtılması yönünde bir gelişme yaşandı.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Kerkük petrollerinin Türkiye üzerinden yeniden ihraç edilmesi için Hewler ile anlaştıklarını açıkladı.

Abadi, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklamada bulunurken, Kürdistan Bölgesi Hükûmet Sözcüsü’nün "Kerkük petrolünü Türkiye’ye ihraç etmeye hazırız" açıklaması hatırlatıldı. Abadi, "Türkiye ile bu konu hakkında herhangi bir görüşme yaptınız mı?” sorusuna, şu yanıtı verdi, “Evet. Kerkük’ten Musul’a ve oradan da Peşhabur tarafından Türkiye’ye giden petrol boru hattı IŞİD tarafından tahrip edildi. Diğer bir petrol boru hattı Kürdistan Bölgesi topraklarından geçiyor. Peşhabur üzerinden Türkiye topraklarına giden boru hattını kullanmak için görüşüyoruz. Başbakan Neçirvan Barzani Bağdat’a geldiğinde o konuyu görüştük. Petrol ihracatının başlaması için anlaştık. Sorunları daha sonra çözeceğiz. Çünkü şimdi paraya ihtiyacımız var. Kerkük petrolü ihraç edilmezse gelirimiz olmayacak.”