Haki Karer’den etkilenip PKK’ye katıldı

16 yaşındayken Haki Karer’i anlatan bir yazı okuyunca etkilenip hayatının rotasını değiştiren Serhildan Kamuran, bir süre sonra da gerillaya katılıyor.

HPG gerillası Serhildan Kamuran, dört yıllık bir gerilla. 1977’de bir komployla katledilen PKK kurucularından Haki Karer’in yaşamından etkilenerek, hayatında gerillaya uzanan değişikliğe gitmiş. Üç yıldır da Şemzînan alanında savaşıyor.

Şemzînan’da uzun gövdesi ve göğü kapatan yapraklarıyla yükselen ceviz ağacının altında gerillalar ile sohbet ediyoruz. Aslen Bitlisli olan ve Mersin’de büyüyen HPG gerillası Serhildan Kamuran, Türk devletinin uyuşturucu, fuhuş, ajanlaştırma vb. yozlaştırma politikalarına maruz kalan Kürt gençlerinden. 13 yaşındayken uyuşturucu kullanmaya başlayan Kamuran, 16 yaşındayken bu sürece son veriyor. Buna vesile olan da Haki Karer. Haki Karer’e dair bir yazı okuduğunu ve çok etkilendiğini belirten Kamuran, o günden sonra uyuşturucu kullanımı ve bağlı alışkanlıklardan vazgeçtiğini söylüyor.

Yavaş yavaş politikleşmeye başlayan Kamuran, DAİŞ’in Rojava’daki saldırılarının artması ve Şengal, Kobanê gibi kentlerde yaşanan yoğun savaş süreciyle birlikte gerilla saflarına katılmaya karar verdiğini belirtiyor. 7 arkadaşı ile birlikte 2014’te katılıyor. Gerillada yeni savaşçı eğitimi gördükten sonra birçok alan ve çalışmada görevlendirilen gerilla Kamuran, yaklaşık üç yıldır Şemzînan’da.

HAKİ KARER’SİZ PKK’LİLEŞME OLMAZ

Gerilla Kamuran, “Haki Karer yoldaş beni birçok özelliğiyle etkiledi. Fedakarlığı, Kürt ve Türk halklarının kardeşliği için mücadele etmesi, grup ruhunu sonuna kadar koruması, en tehlikeli çalışmalarda kendini hep öne vermesi, örgütçülüğü, Önderliğe yakınlığı gibi özellikleriyle etkilemeye devam ediyor. Her PKK militanın ya da PKK’lileşmek isteyenlerin mutlaka Haki Karer’i tanıması ve anlaması gerekiyor” diyor.

PKK’deki tüm eğitim ortamlarında ve PKK tarihi anlatılırken işlenen bir isim olduğunu hatırlatan Serhildan Kamuran, şöyle devam ediyor: “O yüzden PKK’ye katılan bütün savaşçılar, diğer öncü yoldaşlar gibi Haki yoldaş hakkında da bilinç sahibi olurlar. Sürekli işlenir, sürekli bahsedilir. Tüm birliklerimizde Haki ismini alan gerillalar bulunur. En az birkaç arkadaşın ismi Haki’dir. Bu son yıllarda arkadaşlar Karer ismini de kullanmaya başladı. Şemzînan’da hemen herkes Haki ismini ve PKK için ifade ettiği anlamı bilir.”

HPG gerillaları olarak Haki Karer şahsında zafer ve özgürlük yürüyüşlerine devam ettiklerini söyleyen Serhildan Kamuran, sohbetimizin sonunda şunun altını çiziyor: “Özgür yaşamı yaratmanın yegane yolu Haki’leşmektir…”