Halepçe şehitleri için yaşam durdu

Güney Kurdistan ve Kuzey ve Doğu Suriye’de Halepçe şehitleri anıldı. Halepçe kimyasal katliamı şehitleri anısına saat 10.55’te Güney Kurdistan’da 1 dakika yaşam durdu.

Halepçe'de 16 Mart 1988’deki kimyasal gazlı katliamın yıl dönümünde anma etkinlikleri ve protestolar düzenleniyor.

Güney Kurdistan ve birçok bölgede Halepçe şehitleri anısına anma törenleri düzenlendi.

Halk ve işçiler pazar, sokak ve kurumlarda saat 10:55’te Halepçe şehitlerini saygı duruşuyla andı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de Özerk Yönetim kurumları, çalışmalarını durdurarak 5 dakika saygı duruşuyla Halepçe şehitlerini andı.

HALK HÜKÜMETİN TÖRENİNİ BOYKOT ETTİ

Halepçe Katliamı kurbanlarının yakınları, hükümetin tören düzenlemek yerine katliamın yaralarını sarması ve kente hizmet etmesi gerektiğini belirterek, anma törenini boykot etti.

Hükümetin düzenlediği törene katılmayan halk, Halepçe Şehitliğini ziyaret ederek katliamda katledilenleri andı.

Halepçeli halk, hükümetten hizmet isterken, taleplerine cevap verilmemesi halinde Ramazan ayı sonunda eylemlere tekrar başlayacaklarını duyurdu.

IRAK BAŞBAKANI: HALEPÇE’Yİ VİLAYET OLARAK KABUL ETMEK AHLAKİ GÖREV

Halepçe katliamının yıldönümü dolayısıyla Twitter üzerinde bir açıklama yapan Irak Başbakanı Muhammed Şiya El Sudani, Halepçe’yi vilayet olarak kabul etmenin ahlaki bir görev olduğunu belirtti.

Sudani, “Zulümle karşı karşıya kalmış kentlere hizmet etmek hükümetimizin temel görevidir. Bugün diktatör rejim tarafından insanlığa karşı işlenmiş en büyük suçlardan biri olan Halepçe Katliamı’nı bir kez daha hatırladık” dedi.

Sudani, “Sudani, mesajında ayrıca, “Tekrar ediyorum. Kabinede Halepçe’ni vilayet olması ile ilgili kanun taslağını oylama kararı her şeyden önce ahlaki bir görevdir” diye ekledi.

MEXMURLULAR: HALEPÇE HALKININ YANINDAYIZ

Mexmur’da bulunan Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampı Demokratik Halk Meclisi, Halepçe Katliamı’nın 35’inci yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yaptı.

Açıklamada “Devletler ve Kürt siyasi partilerinin sessizliği bu suça ortak olduklarını göstermektedir. Mexmur halkı olarak Halepçe halkının yanındayız. Herkese Kürt halkına karşı yapılan bu katliamlara sessiz kalmama çağrısında bulunuyoruz. Dün Halepçe, bugün Zap kimyasal saldırıya maruz kaldı. Mexmur Halk Meclisi olarak Halepçe Katliamı’nı kınıyoruz” denildi.