Hayatını kaybeden 5 gerillanın kimlik bilgileri açıklandı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), Dersim, Van ve Mardin’de çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden beş gerillanın kimlik bilgilerini açıkladı.

HPG-BİM, tarafından yapılan açıklamaya göre Dersim’de 15 Ağustos günü yaşanan bir çatışmada üç gerilla, Van’da 7 Ağustos günü yaşanan çatışmada bir gerilla ve Mardin’de 24 Temmuz’daki çatışmada bir gerilla hayatını kaybetti.

Dersim’deki çatışmaya ilişkin şu bilgiler verildi:

DERSİM: “15 Ağustos 2018 günü Dersim Merkez’e bağlı Xaçali alanına yönelik işgalci TC ordusunun gerçekleştirdiği operasyon sırasında bir grup arkadaşımız ile düşman birlikleri arasında şiddetli çalışmalar yaşanmıştır. Yaşanan çatışmalarda düşman ağır kayıplar vermiş ve ardından havadan gerçekleştirdiği saldırılar ile sonuç almak istemiştir. Tarafımızca netleştirilemeyen düşmanın çok sayıda ölü ve yaralısının olduğu çatışmalarda Jindar Ezgi, Berfin Mazlum ve Çekdar Pılıng arkadaşlarımız son mermilerine kadar savaşarak kahramanca şahadete ulaşmıştır.”

Üç gerillanın kimlik bilgileri şöyle verildi:

Kod Adı: Jindar Ezgi
Adı Soyadı: Pınar Yıldırım
Doğum Yeri: Dersim
Anne - Baba Adı: Cemile - Zülfü
Şehadet Tarihi ve Yeri: 15 Ağustos 2018 / Dersim

Jindar – Pınar Yıldırım

Kod Adı: Berfin Mazlum
Adı Soyadı: Fatma Eskin
Doğum Yeri: Ağrı
Anne - Baba Adı: Sabiha - İbrahim
Şehadet Tarihi ve Yeri: 15 Ağustos 2018 / Dersim

Berfin – Fatma Eskin

Kod Adı: Çekdar Pılıng
Adı Soyadı: Yunus Samur
Doğum Yeri: Urfa
Anne - Baba Adı: Adile - Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 15 Ağustos 2018 / Dersim

Çekdar – Yunus Samur

Açıklamada, Dersim’de hayatını kaybeden gerillaların mücadele yaşamlarına ilişkin de bilgiler yer aldı:

Jindar Ezgi yoldaşımız, 1979 yılında Dersim'de dünyaya gelmiştir. Ankara'da Üniversiteyi okuduğu yıllarda yurtsever gençlik ile tanışmış ve çalışmalarda yer almıştır. Gençlik çalışmalarıiçerisinde düşman ve sistem gerçeğini daha da yakından tanıyan Jindar arkadaşimiz 2001 yılında bir grup arkadaşı ile birlikte gerilla saflarına katılmıştır. Kürdistan dağlarına geldiği andan itibaren büyük bir özveri ile katılan, samimi, dürüst kişiliğiyle yoldaşlık değerlerine sahip çıkan Jindar arkadaşımız, kısa sürede Apocu militanlığın yetkin bir kadrosu olmuştur. Gerilla alanlarında da bir süre Komalen Ciwançalışmaları yürüten Jindar arkadaşımız, ardından askeri çalışmalara dahil olmuştur. Uzun bir süre Zagros dağlarında gerillacılık yapan Jindar arkadaşımız, yetkin bir YJA STAR savaşçısı ve komutanı olmuştur. Zagros dağlarında edindiği askeri, ideolojik ve örgütsel tecrübe ile 2012 yılında Dersim'e, yani doğduğu topraklara doğru yol alan Jindar arkadaşımız, Dersim'de tüm yetkinliği ile katılım göstermiştir. Tc faşizminin Kürt katliamında sembol alanlarından biri olan Dersim'de düşmana karşı tarihi bir intikam duygusuyla savaşan Jindar arkadaşımız, büyük bir sorumluluk ve bilinçile çalışmalarını yürütmüştür. Jindar arkadaşımız özgürlük saflarında bulunduğu her çalışmada etkili bir devrimcilik ve öncülük düzeyi ile gelişim yaratmış; örgütleyici ve sürükleyici kişiliği ile başarılı bir yürüyüşün sahibi olmuş, dinamik, heyecanlı ve aktif kişiliği ile yoldaşlarının yüreğinde derin izler bırakmıştır.

Berfin Mazlum arkadaşımız, 1984 yılında Ağrı Doğubeyazıt'ta doğmuş ve yurtsever özellikleri güçlü olan bir ailede şekillenmiştir. Özgürlük mücadelesini tanıyarak büyüyen Berfin arkadaşımız Serhad'ın asi, direngen kişiliğini kendinde bütünleştirmiş ve düşmana karşı mücadele etmek için 2005 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Başur ve Doğu Kürdistan alanlarında çalışmalar yürüten ve gerillacılık yapan Berfin arkadaşımız 2012 yılında Dersim sahasına geçmiştir. Sıcak savaş ortamında bir an bile durmadan çalışan Berfin arkadaşımız mütevazı duruşu ve katılımı ile dönem görevlerine büyük bir sorumlulukla sahip çıkmış ve çalışmalarını yürütmüştür. Şehit düştüğüana kadar da bir an bile durmadan çalışan Berfin Arkadaşımız YJA STAR çalışmaları içerisinde öncülük yapan komutan arkadaşlarımızdan biri olmuştur.

Çekdar Pılıng arkadaşımız, 1988 yılında Urfa Suruçta dünyaya gelmiştir. Gençlik yılları ile birlikte mücadeleyle tanışmış ve ilk olarak Basın faaliyetleri içerisinde yer almıştır. Kuzey Kürdistan'da basınçalışmaları yürüttüğü dönemde, düşmanın ağır baskılarına maruz kalmış ve ardından gerilla saflarına katılmıştır. Gerilla saflarına katıldığı andan itibaren büyük bir bilinç ve özveri ile çalışmalara dahil olan Çekdar arkadaşımız, bir süre Zagros dağlarında gerillacılık yaptıktan sonra Dersim sahasına geçmiştir. Yetkin bir gerilla olmayı kısa bir sürede başaran Çekdar arkadaşımız, her zaman en ön cephelerde yer alarak, düşmana karşı amansız bir mücadele yürütmüştür. Şehit düştüğü ana kadar da fedakarca bir katılım gösteren Çekdar arkadaşımız fedakarlığı ve mücadeleci kişiliğiyle onu tanıyan tüm yoldaşlarının yüreğinde derin izler bırakmıştır.”

HPG-BİM, “Yaşadığımız kayıplardan dolayı, başta şehit ailelerimiz olmak üzere tüm yurtsever halkımızın başı sağ olsun diyoruz ve şehitlerimizin ideali olan özgür Önderlikle Özgür Kürdistan’da birlikte yaşama amacına ulaşana kadar da özgürlük mücadelemizi amansız bir şekilde devam ettireceğimizin sözünü bir kere daha yineliyoruz” dedi.

VAN: Van’ın Gürpınar ilçesi kırsal alanında yaşanan çatışmada bir gerillanın hayatını kaybettiği, birinin de yaralı halde esir düştüğünü belirten HPG-BİM, şunları ifade etti: “ 7 Ağustos 2018 günü Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Xırabeder ve Bilisava köyleri arasında güçlerimiz işgalcilere ait kobra tipi zırhlı bir araca yönelik bir eylem gerçekleştirmişti. Çok sayıda düşman askerinin öldürüldüğü eylem ardından alanda başlayan bir işgal operasyonu sırasında güçlerimiz ile düşman arasında bir çatışma yaşanmış ve yaşanan bu çatışmada Cemil Çatak arkadaşımız şehit düşerken, Çiyager Zana (Cengiz Tuza) arkadaşımız da yaralı bir şekilde düşmana esir düşmüştür.”

Van’da hayatını kaybeden gerillanın kimlik bilgileri şöyle:

Kod Adı: Cemil Çatak
Adı Soyadı: Erkan Baybek
Doğum Yeri: Van
Anne - Baba Adı: Kibar - İrfan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 7 Ağustos 2018 / Van

Cemil – Erkan Baybek

HPG-BİM, gerilla Cemil Çatak’a ilişkin ayrıca şu bilgilere yer verdi:

Cemil Çatak arkadaşımız, 1994 yılında Van’ın Çatak ilçesinde dünyaya gelmiş ve erken yaşlarda Kürt Özgürlük Hareketine ilgi duymaya başlar. Aile çevresinden yoğun katılımlar ve dayısı Cemil Çatak arkadaşın şahadeti sonrası, gerilla safların katılmaya karar verir ve Kürdistan dağlarının yolunu tutar. Dayısının adını ve silahı kaldıran Cemil arkadaşımız, genç yaşına rağmen gerilla saflarında büyük bir emek ve coşku ile katılımın sahibi olur. Kısa sürede yetkin bir gerilla olan Cemil arkadaşımız şehitlere ve yoldaşlarına olan bağlılığı ile son ana kadar da yürekte katılımın sahibi olur. Şehit düştüğü ana kadar da dur durak bilmeyen mücadeleci kişiliği ile kahramanca savaşarak, şehitler kervanına katılmıştır.”

MARDİN: Açıklamada Mardin’de de bir gerillanın saatlerce süren çatışmalarda üç gerillanın hayatını kaybettiği bildirildi. Bu gerillalardan ikisinin kimlik bilgileri daha önce açıklanmıştı.

HPG-BİM, şu açıklamayı yaptı: “9 Ağustos 2018 tarihli açıklamamızda, 24 Temmuz günü gece saat 23:55'de bir birim arkadaşımızın Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Ömerya alanında göreve giderken işgalci düşmanın arazideki gizli bir birliği ile karşı karşıya geldiğini ve bir çatışmanın yaşandığını bildirmiştik. Saatlerce süren çatışmada düşmanın çok sayıda ölü ve yaralısı olduğunu ve bu çatışmada 3 arkadaşımızın da şehit düştüğünü paylaşmıştık. Şehit düşen arkadaşlarımızdan Karker ve Delil arkadaşlarımızın kimlik bilgilerini kamuoyuyla paylaşırken, Agit arkadaşımızın bilgilerinin daha sonra paylaşılacağını belirtmiştik.”

Kimliği netleştirilen gerilla şöyle:

Kod Adı: Agit Amed
Adı Soyadı: Mehmet Can
Doğum Yeri: Amed
Anne - Baba Adı: Emine - Fethi
Şehadet Tarihi ve Yeri: 24 Temmuz 2018 / Mardin

Agit – Mehmet Can

HPG-BİM, Mardin’de hayatını kaybeden gerillaya ilişkin şunları belirtti:

Agit Amed arkadaşımız, 1994 yılında Amed’de dünyaya gelmiş ve yurtsever bir ortamda şekil alarak büyümüştür. Gençlik yılları ile birlikte mücadeleye ilgi duyan ve düşmanın Kürt halkına yönelik saldırılarına karşı aktif mücadele için gerilla saflarına katılan Agit arkadaşımız, her zaman derin bir bağlılıkla yürümesini bilmiştir. Gerillada geçirdiği kısa zaman diliminin son anına kadar da halkımızın özgürlüğü için yürümesini bilen Agit arkadaşımız, kahramanca savaşarak şahadete ulaşan kahraman yoldaşlarımızdan biri olmuştur.”