HDP’li heyet Dersim’deki engellemeyi protesto etti

HDP’li milletvekilleri heyetinin Dersim’deki orman yangınlarını yerinde inceleme girişimleri asker tarafından engellendi. Bu duruma tepki gösteren HDP’liler Dersim’deki Seyit Rıza Meydanı’nda bir açıklama yaptı.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) 10 kişilik milletvekili heyeti Dersim’e gelerek, orman yangınların olduğu bölgeye gidip incelemelerde bulunmak istedi. Ancak HDP’lilerin orman yangınlarının olduğu bölgeye gidememesi için tüm yolar kapatıldı. HDP heyeti engellemeleri protesto etmek amacıyla Dersim merkeze dönerek, Seyit Rıza Meydan’ında açıklama yaptı.

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Dersim son derece özgür ve güvenli, her şey yolunda gidiyormuş da sadece bizim buraya gelmemiz sorunmuş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Önce yangın yerine en yakın noktadan geçmeye çalıştık, engellendik, sonra Çiçekli bölgesinden geçmeye çalıştık, yine engellendik. Hiçbir talimat ve somut bir karar olmamasına rağmen girişimizi engellediler. Sonra Çemişgezek yolunu da denedik. Biz buraya kanaatimizi paylaşmak için değil, olanı dünyaya göstermek için geldik.

Karşılaştığımız bu tablo en az yangın kadar vahim. Bu şehrin yönetiminde Evren Anayasasını bile önemsemeyen bir anlayış olduğunu gördük. Önce heyetin girişine izin verildi, sonra Hozat Kaymakamı kendisine verilen sözlü talimatla buradaki güvenlik güçlerine talimat verdi. Biz kendisi ile görüştük, görüşmeler yapıp bize döneceğini söyledi, ancak dönmedi. Yazılı bir talimat olmadığını gördük. Bu şehirde her şeyin keyfi olduğunu, hukuka ve Anayasa’ya göre işlemediğini göstermiş oldular.

Gezi eylemcilerinin meşhur bir söylemi vardı; ‘Hâlâ anlamadınız mı?’ Bu mesele sadece bir orman ve ağaç meselesi değil. İnsanlık savaşta bile müdahale edilmeyecek alanları tarif eder: Çocuklar, inançlar, ormanlar savaş ortamlarında bile müdahale edilmeyecek yerlerdir. Siz taşın ve ağacın altında ne olduğunu biliyor musunuz da yakıyorsunuz. Uzun süredir ‘ya benden yanasınız ya düşmansınız’ anlayışına sahipler. Bu anlayış her şeyi düşman olarak görüyor. Bu anlayış inançlara ve toplumlara düşmanlık yapmakla kalmıyor, aynı zamanda ormanlar ve yangınlar arasında bile ayrımcılık yapıyor.

EĞER BİR SUÇUNUZ YOKSA YİNE GİTMEMİZE İZİN VERMİYORSUNUZ?

Dersim yangınları Orman Bakanlığı’nın sitesinde bile yok. Bu suçu örtmektir, gizlemektir. Eğer bir suçunuz yoksa niye gitmemize izin vermiyorsunuz? Bir buçuk ay önce Meclis kapanmadan önce bu konuyu gündeme getirdik grup başkanvekilleri yangın olmadığını operasyonlar olduğunu söylediler. İki kezdir buraya gelen duyarlı arkadaşlarımız kendi imkanlarıyla o yangını söndürmeye çalıştılar.

Sorun elbette sadece yangın sorunu değil, güvenlik anlayışı, insansızlaştırma hukuku askıya alma sorunudur. Bu ülkedeki ve Ortadoğu’daki büyük yangını söndürmeden, Dersim ve yüreklerimizdeki yangını da söndürmek mümkün olmaz.

İnsanları ortaklaşmaya ve birlikte olmaya davet ediyoruz. Biz üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız. Bugün bizi engelleyenler, yarın Ankara’da sesimizi yükseltmemize engel olmaya çalışacaklar, biz de bunu herkese anlatmaya çalışacağız. Bu coğrafya hep tercihini onurlu olandan yana yaptı. İnsana ait olana, doğaya ait olana savaş açılmasına izin vermeyin. Basın emekçilerine de teşekkür ederiz, bizimle bütün bu olan biteni çektiler.

Ankara’da yarın bu konuda duyarlı olan derneklerin buluşması olacak, buna biz de katılacağız. İstanbul’da da benzer bir buluşma olacak, ona da katılacağız. Buradaki yangın da kabul edilemez. 10 milletvekilinin girişimini engellemek de kabul edilemez. Bize demokrasi dersi vermeye çalışanlara şunu soruyoruz. Bugün biz ne yaptık? Hiçbir şey demeden gelip yangını söndürmeye çalıştık. Onlar ise bizi engellemeye çalıştılar, demek ki suçlarını örtmeye çalıştılar.”