Hewlêr’deki açlık grevine ilgi ve destek büyüyor

HDP'li vekil Leyla Güven’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için başlattığı açlık grevine destek büyüyor. Hewlêr’deki dayanışma grevi 10. gününde. HDP Hewlêr Temsilcisi Müzeyyen Güneş, ilginin yoğun olduğunu söyledi.

HDP Hewler Temsilcisi Müzeyyen Güneş, cezaevinde rehin tutulan vekil Güven’in, Öcalan üzerindeki tecridin kırılması amacıyla başlattığı açlık grevine destek vermek için 10 gün önce Hewlêr’de başlattıkları süresiz dönümüşlü açlık grevine ilişkin konuştu.

Güneş, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la 2011 yılından bu yana avukatları görüştürülmüyor. Son iki yıldır da ailesi ile de görüşmesine izin verilmiyor” diyerek amaçlarının bu ağır tecrit ve işkenceyi kırmak olduğunu söyledi.

Öcalan olmadan Kürt sorunu başta olmak üzere bölgesel sorunların çözülemeyeceğini artık herkesin anladığını söyleyen Güneş, Öcalan’a 20 yıldır uygulanan ağır tecride dikkat çekti.

Öcalan’a uygulanan koşulların hem Türkiye yasalarına hem de uluslararası hukuka aykırı olduğuna vurgu yapan Güneş, şöyle devam etti:

“Hiç bir yasada yeri olmayan bir hukuk ona karşı uygulanıyor. Kendisine karşı uygulanan bu işkenci ve baskı sisteminin nedeni de ortaya çıkardığı yeni sistem ve fikirleridir. Oluşturduğu yeni sistem kapitalizm ve egemen sistemi korkutuyor. Onların sisteminin panzehiridir. Bu fikir ve sistemi kendi çöküşleri olarak görüyorlar. Bunun için dünyada eşi benzeri görülmemiş bir baskı, işkenci sisteminin uygulanmasını sayın Öcalan’a reva görüyorlar. 20 yıldır bu işkence, tecrit ve baskı sistemi uygulanıyor. CPT’nin uyması gereken kendi yasa ve kuralları var. Söz konusu Öcalan olunca CPT kendi yasalarını bile ayaklar altına aldı. Söz konusu özgürlükçü Kürt olunca hepsi birleşerek baskı, zülüm uygulamalarını pratikleştiriyorlar. Kürtleri öldürme ve siyaset dışında bırakmaktan başka bir şey yapmıyorlar.”

Leyla Güven’in bir aya yaklaşan açlık grevine destek vermek için on gün önce Hewlerde açlık grevini eylemini başlatıklarını hatırlatan Güneş şöyle konuştu: “Açlık grevi eylemindeki arkadaşlarımıza çeşitli kesimler ziyaret ediyor. Bu kesimler eyleme desteklerini bildirmek için ziyaretlerde bulunuyorlar. 10 günlük açlık grevi eylemimizde bazı siyasi partiler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, aydın ve yazarlar, üniversite öğretim görevlileri, uluslararası ve ulusal insan hakları örgütlerin temsilcileri eylemci arkadaşlarımızı ziyaret ederek destek açıklamalarında bulundular.”

Güneş, Avrup insan hakları örgütünün de açlık grevi eylemcilerini ziyaret ederek, bilgi aldığını söyledi. Güneş, “Kürlerin yaşadıkları durumu, özellikle de AKP ve Erdoğan tarafından uygulanan baskı, zülüm ve katliamları aktardık. Eylemci arkadaşlarımız, ona (Erdoğan’a) destek verilmemesini istediklerini belirtti. Eylemci arkadaşlarımızın aktardıklarının tamamına ‘doğru, bilgimiz var ve biz de takip ediyoruz’ diyerek yanıt verdiler. Ancak tutum almaya gelince mesele siyasallaşıyor o yüzden fazla bir şey yapılamıyor.”

Güneş, kendilerini ziyaret eden Avrupa insan hakları heyetine Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumu ve Kürt halkına yönelik baskıları da aktardıklarını söyledi.

Güneş, Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürtlere de seslenerek şunları ifade etti: “Dört parçada ulusal bir ruhla hareket etmemiz gerekir. Bakur’da halkımız tüm baskı, zülüm, yasa tanımaz yaklaşımlara karşı seçimlerde oylarını HDP için kullanarak Erdoğan’a karşı tutumlarını net bir şekilde ortaya koyuyorlar. Rojhilat, Başur ve Rojava halkımız içinde şunu söylüyoruz, Erdoğan’ın hedefi tüm Kürtler ve Kürt kazanımlarıdır. Hedefi sadece Bakur değil. Bu bilinçle hareket ederek bu faşizm ve Kürt düşmanlığının önünde durarak ulusal birliğimizi, kazanımlarımızı koruyalım diyorum.”