Hizan’da yıldırım çarpması değil ihmal öldürdü

Hizan'da bir gün arayla yıldırım çarpması sonucunda ağır yaralanan 13 yaşındaki Yusuf Kıdat ve 18 yaşındaki Halit Erdal'ın ambulans ve yardım gelmemesinden kaynaklı hayatlarını kaybettikleri ortaya çıktı.

Bitlis Hizan İlçesi’ne bağlı Çökekyazı köyünün yaylasında yıldırım çarpması sonucunda ağır yaralanan 13 yaşındaki Yusuf Kıdat ve 18 yaşındaki Halit Erdal'ın, çağrılan yardım gelmediği için hayatlarını kaybettikleri ortaya çıktı. 22-23 Mayıs tarihleri arasında meydana gelen iki olaya tanıklık eden ve isminin açıklanmasını istemeyen Çörek Köyü sakini yaşananları ANF’ye anlattı. Tanık, gençleri kurtarmak için 112 Acil Çağrı Merkezi ve Hizan karakolunu defalarca aramalarına rağmen herhangi bir yardım gelmediği için gençlerin hayatlarını kaybettiklerini aktardı.

Van’ın Gürpınar ilçesinde 2014 yılında tüm yardım çağrılarına rağmen hastaneye yetiştiremedikleri 3 yaşındaki oğulları Muharrem Taş’ın cenazesini çuvalla taşımak zorunda kalan Taş ailesinin dramı hafızalardan silinmemişken, benzer bir olay bu kez Hizan'da yaşandı. Çökekyazı köyü yaylasında bir gün arayla yıldırım çarpması sonucunda ağır yaralanan 13 yaşındaki Yusuf Kıdat ve 18 yaşındaki Halit Erdal , köylüler tarafından çağrılan yardımlar gelmediği için hayatlarını kaybettiler.

'İKİ GENCİ KATIRLARLA KÖY MERKEZİNE TAŞIDIK'

İki olayın birebir tanıklığını yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen Çökekyazı köyü sakini, olay yerine ambulans helikopter getirilmesi için 112 Çağrı Merkezi ve Hizan Karakolunu defalarca aradıklarını ancak hiçbir yardım gelmediğini açıkladı. Koçer bir ailenin çocuğu olan 13 yaşındaki Yusuf Kıdat’a 22 Mayıs günü yıldırım çarptığını anlatan tanık, "Saat sabah 11.00 civarıydı yaylada bir çocuğa yıldırım çarptığı haberi geldiğinde hemen olay yerine gittik.

Çocuğun başı ve ayakları yanmıştı; kıpırdamıyordu ama hala yaşıyordu. Önce 112’yi sonra Hizan karakolunu arayarak acilen ambulans helikopter istedik. Her iki tarafta bize helikopter olmadığını söylediğinde çocuğu katırlara bindirerek Aladana köyüne kadar üç saat yol aldık. Köye vardığımızda ambulans geldi, ancak çocuk artık yaşamıyordu" diye konuştu.

HELİKOPTER OPERASYON İÇİN VAR YARDIM İÇİN YOK

İkinci olayın hemen ertesi gün 23 Mayıs’ta yaşandığını söyleyen tanık, aynı yaylada bu kez 18 yaşındaki Halit Erdal'a yıldırım çarptığını belirtti. Onu kurtarmak için de çok uğraştıklarını ancak talep ettikleri yardımın yine gelmediğine dikkat çeken tanık şunları vurguladı: "Halit Erdal’i da katırlara bindirerek bu kez Çökekyazı köyüne götürdük. Sırtından sol ayağına kadar vücudu komple yanmıştı. Tüm uğraşlarımıza rağmen onu da kurtaramadık. Daha sonra lise son sınıf öğrencisi olduğunu öğrendik."

İhmal zincirine isyan eden tanık, operasyon için 5 dakikada helikopter indirenlerin, iki gencin hayatını kurtarmak için bir ambulans dahi yollayamadıklarını vurguladı. İki gencin dün toprağa verildiğini aktaran tanık, "İkisi de öğrenciydi. Kurtulabilirlerdi ama saatlerce yardım gelmedi. 21. yüzyılda bu yaşananlar bir utançtır" diyerek tepki gösterdi.