HPG 2 şehidin kimliklerini açıkladı

Besta’da şehit düşen 2 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Dilşêr ve Bawer yoldaşlar şahsında Mayıs Şehitlerini ve tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Besta’da şehit düşen 2 gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“İşgalci Türk ordusu, Hareketimizin 6 Şubat’taki depremden dolayı almış olduğu eylemsizlik kararına rağmen güçlerimize dönük imha saldırılarını aralıksız sürdürmüştür ve halen de sürdürmektedir. Yine Besta alanında 15 ve 16 Mayıs günlerinde güçlerimizi imha etmek için işgalci Türk ordusu tarafından saldırılar gerçekleştirilmiştir. İşgalcilerle temasa giren güçlerimiz, çatışmak durumunda kalmıştır. Türk ordusunun çok fazla sayıdaki askeri, hain kontraları, savaş tekniği, saldırı helikopterleri ve savaş uçaklarıyla yaptığı saldırılar karşısında, Besta’daki yoldaşlarımız iki gün boyunca büyük bir direniş örneği sergilemiştir. Dilşêr yoldaş komutasındaki yoldaşlarımız, bu operasyonu boşa çıkarmaya çalışmış, ancak yaşanan çatışmalarda büyük bir fedai ruh sergileyerek düşman gücünü vurmuştur. Düşmanın 5 asker ve 1 kontranın ölümünü itiraf ettiği bu çatışmalarda düşman kayıplarının daha fazla olduğu, ancak Bakur gerillası karşısında aldığı hezimetin ifşa olmaması için kayıplarını gizlediği anlaşılmıştır. Bu çatışmalarda Dilşêr Çiyareş ve Bawer Med yoldaşlarımız, korkusuzca ve fedaice düşmanı karşılamış, yaşanan çatışmalarda kahramanca şehadete ulaşmıştır.

Şehitler Ayı olan Mayıs’ta şehadete yürüyen Dilşêr Çiyareş ve Bawer Med yoldaşlarımız, önemli bir şehadet halkası olarak mücadele tarihimize geçmiştir. Botan’da dervişane bir biçimde Apocu militanlık görevlerini yerine getirmeye çalışan Dilşêr ve Bawer yoldaşlarımız, Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın şehitler çizgisinin amansız takipçisinin olduğunun en büyük hakikati olmuşlardır. Dilşêr ve Bawer yoldaşlar şahsında Mayıs Şehitlerini ve tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, anılarına layık olmanın mücadelesini tereddütsüzce sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz.

Şehit yoldaşlarımızın değerli ailelerine, yurtsever Mamxurî ve Dirî aşiretleri şahsında tüm yurtsever Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Dilşêr Çiyareş
Adı Soyadı: Mehmet Şakir Alıcı
Doğum Yeri: Wan
Anne–Baba Adı: Sosin–Bekir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 16 Mayıs 2023/Besta

 

Kod Adı: Bawer Med
Adı Soyadı: Dicle Yemen
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne–Baba Adı: Fatma–Naif
Şehadet Tarihi ve Yeri: 16 Mayıs 2023/Besta

 

DILŞÊR ÇIYAGER

Dilşêr Çiyareş yoldaşımız, Wan’da dünyaya gelmiştir. Mamxurî aşiretine mensup, toplumsal kimliğini güçlü sahiplenen, çocuklarını da bu bilinçle yetiştiren yurtsever bir ailede büyümüştür. Dilşêr yoldaşımızın ailesinden özgürlük mücadelesine birçok katılımlar olmuş, yakın akrabaları farklı tarihlerde şehadete ulaşmıştır. Dilşêr yoldaşımızın kız kardeşi Silav Mamxurî yoldaşımız ise 2018 yılında Efrîn’in Reco ilçesinde şehadete ulaşmıştır. Dilşêr yoldaşımız okumuş, liseyi bitirmiştir. Fakat Türk devlet okullarının Kürt çocuklarını asimile edip beyaz soykırımdan geçirmekten başka bir işlevi olmadığını görmüş ve terk etmiştir. Halkının yüz yüze olduğu soykırım tehlikesini, gerçekleştirilen katliamları, bitmek bilmeyen saldırıları görüp bunun bilinciyle büyüyen Dilşêr yoldaş, halkının özgürlük mücadelesine kendisine düşen sorumlulukların olduğunu görmüş ve cevap olmaya çalışmıştır. Sömürgeci soykırımcı Türk devleti Dilşêr yoldaşımız 2007 yılında tutuklayarak zindana koymuş, bu şekilde mücadeleden vazgeçireceği yanılgısına kapılmıştır. Fakat Dilşêr yoldaşımız zindan ortamında Türk devletinin ceberut yüzüne bizzat şahitlik etmiş, düşman bilincini daha fazla derinleştirmiş ve soykırımcılıkta sınır tanımayan faşist devlete karşı mücadele etme kararlılığına ulaşmıştır. 2008 yılında büyük komutanlarımızdan Kurtay Faraşîn yoldaşın şehadetinden sonra anısına layık olmak ve silahını kaldırıp mücadelesini sürdürmek için gerilla saflarına katılma kararını kesinleştirmiştir. Bir yıl zindanda tutulup çıktıktan sonra Kurdistan dağlarının yolunu tutmuştur.

Xakurkê alanında ilk gerilla pratiğine başlayan Dilşêr yoldaş, ardından Avaşîn alanına geçmiş, 2010 yılına kadar Kartal’dan Mam Reşo’ya, oradan Mervanos’a kadar birçok alanda pratik yürütmüştür. Zagrosların tecrübeli bir gerillası haline gelen Dilşêr yoldaş, gerilla taktiklerinde uzmanlaşmak için 2010 yılında askeri akademi ortamında eğitime katılmış ve sabotaj branşında uzmanlaşmıştır. Gerilla tecrübesini ve gerillanın taktik düzeyini kişiliğinde birleştirip uzmanlık düzeyine ulaşarak mücadelemizin ihtiyaçlarına cevap olmayı hedeflemiştir. Bu amaçla hareket eden Dilşêr yoldaş, eğitimden sonra Medya Savunma Alanları’nda farklı çalışmalarda bulunmuş ve Devrimci Halk Savaşı hamlemizin önemli bir düzey kazandığı 2012 yılında Botan Sahası’na geçmiştir. Büyük bir inanç, azim, kararlılık ve zafer iddiasıyla Botan’a yürüyen Dilşêr yoldaşımız, 2012’den 2016’ya kadar arazisinin çetinliğiyle bilinen Kêla Memê ve Besta alanlarında pratik yürütmüştür. Her türlü arazide ve alanda gerillacılık yapabilme yeteneğine ulaşan Dilşêr yoldaş, Botan’da komutanlaşmış, görev üstlenmiştir. Halkçı karakteri, samimi yoldaşlığı, her daim moralli olan kişiliği ile yoldaşlarına ve öz evladı olduğu Botan halkına büyük güven vermiştir. Bölgede koçerlik yapan halkımızın sevdiği, saydığı ve ilgiyle karşıladığı bir komutan olmuştur. Yeri geldiğinde kurye, yeri geldiğinde halk çalışmaları, yeri geldiğinde alt yapı ve üslenme çalışmalarını yapmış, yeri geldiğinde de yüksek cesaretiyle birçok eyleme katılıp öncülük yapmıştır. 2015 yılında Beytüşşebap Devrimci Operasyonu’nda Çemanê’deki düşman üssüne yapılan baskında saldırı kol komutanı olarak görev almış, bu tepedeki düşman gücünün üzerine çok yüksek bir cesaret ve kararlılıkla yürüyerek tepedeki düşman gücünü ezmiştir. Tepedeki işgalci Türk askerleri korkup kaçmış, bölgedeki ihanetçi korucuların arkasına sığınmış, Dilşêr yoldaşımız ise beraberindeki arkadaşlarla birlikte düşman üzerinden silah kaldırıp eylemini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir.

Mücadelemizin ihtiyaçları temelinde 2016 yılında Wan eyaletine geçen Dilşêr yoldaş, doğduğu topraklara bir komutan olarak geçmiştir. Öncü bir komutan olarak Wan eyaletinde çalışmalara dahil olmuş, birçok alanda üzerine düşen sorumlulukları başarıyla yerine getirmiştir. 2012 yılından 2019 yılına kadar kesintisiz bir biçimde Botan’da pratik yürütmüş, düşmanın en sert bir biçimde gerçekleştirdiği saldırıları başarıyla boşa çıkarmasını bilmiştir. Dilşêr yoldaşımız, Mamxurî aşiretinin bağrından çıkmış olan halkımızın yiğit bir evladı olarak, kişiliğinde Apocu militan iradeyi gerçekleştirmiş, yüksek insani meziyetler kazanarak doğduğu topraklarda en zor koşullarda komutanlık yapma şerefine erişmiştir.

2019 yılında Medya Savunma Alanları’na geçen Dilşêr yoldaş, Mahsum Korkmaz Akademisi’nde sorumlu düzeyde eğitim sürecine dahil olmuştur. Mahsum Korkmaz Akademisi’nde, 12 yıllık gerilla ve 8 yıllık Bakur pratiğinin muhasebesini yapmış, kendi komuta tarzını sorgulamış, zafer komutasına ulaşma iddiasıyla yoğunlaşmış, yeni dönem gerilla taktiğini anlayıp özümsemeye çalışmıştır. Eğitimde güçlü bir derinleşme, yoğunlaşma ve iddia düzeyi kazanan Dilşêr yoldaşımız bir süre Medya Savunma Alanları’nda kaldıktan sonra 2021 yılında tekrardan Botan’a geçmiştir. Gerilla saflarında savaşçılıktan tim komutanlığına, bölge komutanlığından eyalet komutanlığı üyesi olmaya kadar birçok görev üstlenmiş, hepsini eksiksiz yerine getirmenin yüksek çabasını vermiştir. Son iki yıllık pratiğinde düşmanın Botan’daki yüzlerce saldırı ve operasyonunu boşa çıkarmıştır.

İşgalci Türk ordusu, Hareketimizin 6 Şubat’taki depremden dolayı almış olduğu eylemsizlik kararına rağmen güçlerimize dönük saldırılarını aralıksız sürdürmüştür. Yine Besta alanında 15 ve 16 Mayıs günlerinde güçlerimizi imha etmek için işgalci Türk ordusu tarafından saldırılar gerçekleştirilmiştir. İşgalcilerle temasa giren güçlerimiz, çatışmak durumunda kalmıştır. Türk ordusunun çok fazla sayıdaki askeri, hain kontraları, savaş tekniği, saldırı helikopterleri ve savaş uçaklarıyla yaptığı saldırılar karşısında, Besta’daki yoldaşlarımız iki gün boyunca büyük bir direniş örneği sergilemiştir. Dilşêr yoldaş komutasındaki yoldaşlarımız bu operasyonu boşa çıkarmaya çalışmış, yaşanan çatışmalarda büyük bir fedai ruh sergileyerek düşman gücünü vurmuştur. Düşmanın 5 asker ve 1 kontranın ölümünü itiraf ettiği bu çatışmalarda düşman kayıplarının daha fazla olduğu, ancak Bakur gerillası karşısında aldığı hezimetin ifşa olmaması için kayıplarını gizlediği anlaşılmıştır. Dilşêr yoldaşımız, adı gibi bir aslanın yüreği kadar korkusuz, cesur ve yiğit bir Kurdistan komutanı olarak girdiği son çatışmada da düşmana en büyük darbeyi vurmayı başarmıştır. Dilşêr yoldaş, korkusuzca ve fedaice düşmanın üzerine yürüyerek girdiği çatışmada kahramanca şehadete ulaşmıştır. Komutan Dilşêr yoldaşımızın katılımı, mücadeleci kişiliği, gerilla saflarında sergilediği yiğitlik ve kahramanlık duruşu başta Mamxurî aşireti, Botan halkı ve tüm Kurdistan gençliği için büyük bir örnektir. Biz yoldaşları içinde büyük bir anlama sahip olan Dilşêr yoldaşımızın anısı her daim yaşatılacak, yüksek Apocu meziyetleri örnek alınacak ve uğruna büyük bir aşkla mücadele ettiği amaçları mutlaka başarılacaktır.

 

BAWER MED

Kurdistan’da yurtseverliğin ölçüsünü belirleyen başat alanlardan biri olan Gever, bu niteliği Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne kattığı binlerce yiğit evladı sayesinde hak etmiştir. Birçok öncü komutanı bağrından çıkararak gerilla mücadelemizin adım adım zafere gitmesini sağlayan Gever halkımız, yurtseverlik duruşundaki ısrarı ile de düşmanın tüm baskı ve katliamlarına karşı gerekli cevabı vermeyi bilmiştir. Böylesi yurtsever bir halkın içinden çıkan Bawer yoldaşımız da, halkımızın bu direniş geleneğine bağlı kalmıştır. Akrabalarından ve yakın çevresinden gerilla saflarına birçok katılımın ve şehadetin olması, yine yaşadığı alanın gerillanın aktif mücadele alanları içerisinde olması nedeniyle Bawer yoldaşımız daha küçük yaşlardan itibaren gerillayı ve özgürlük mücadelemizi tanıma şansına sahip olmuştur. Gençlik dönemlerinde hem düşmanın saldırılarını her geçen gün yoğunlaştırması hem de mevcut kapitalist yaşamın insanı öz değerlerinden uzaklaştıran ve bireycileştiren yanları nedeniyle Bawer yoldaşımız derin yoğunlaşmalar yaşamıştır. Yaşadığı bu yoğunlaşmaların neticesinde yeni bir yaşam arayışına girmiştir. Aradığı bu yeni yaşamı Önderliğimizde bulmuş, Önderliğimizin yaşam felsefesini okudukça ve anladıkça daha fazla bağlanmıştır. Özellikle Önderliğimizin insanın toplumu ile birlikte anlamlı olduğu belirlemesinden etkilenmiş ve yüzünü daha fazla toplumuna dönmüş ve halkımızın yaşadığı sorunları daha çok bilince çıkarmaya başlamıştır. Düşmanın yürüttüğü soykırım saldırılarına her geçen gün yenilerini eklemesi, büyük emek ve bedeller verilerek yaratılan Rojava Özgürlük Devrimi’ne doğrudan saldırması nedeniyle kendisinin de mücadele saflarında yer alması gerektiğine inanmıştır. Bu temelde Önderliğimizin seferberlik çağrısına kulak vererek 2014 yılında gerilla saflarına katılma kararı almıştır.

Gerilla saflarına Avaşîn alanında katılan Bawer yoldaşımız, ilk eğitimini de burada almıştır. Gerillanın doğal ve kapitalist sistemden uzak ortamında aldığı eğitimlerle adeta kendisini yeniden yaratan Bawer yoldaşımız sistemin kirlerini bir bir üzerinden atmaya başlamıştır. Bu kirlerden arındıkça ve özüne döndükçe özgürleştiğini anlamış, anlam dünyasını genişletmiştir. Antik çağın doğa filozoflarını andıran yoğunlaşmasıyla gerilla yaşamı ile birlikte canlı cansız her şeyi hissettiğini belirtmiştir. Önderliğimizin savunmalarını okudukça ve derinleştikçe kendisini daha fazla sorgulamaya başlamıştır. Apocu bir militan olarak halkımızın ve yoldaşlarının kendisinden olan beklentilerinin farkına varmış, bu beklentilere cevap olmak ve yaşanan yoğun savaş sürecinin ağır yükünü kaldırmak için büyük bir çabanın ve emeğin sahibi olmuştur. Kendisini tamamen mücadeleye adamadan başarılı olamayacağını daha gerillacılık yaşamının başlarından itibaren fark eden yoldaşımız, bu temelde örgüt ihtiyaçları neyi gerektirmişse öyle bir katılımın sahibi olmuştur. Bunun için bütün bilgisini, emeğini partimiz PKK’nin hizmetine sunmuştur. Önderlik ve şehitler gerçekliğine ancak bu şekilde layık olunabileceğinin bilinciyle tereddütsüz bir katılımın sahibi olmuştur. Daha iki aylık bir gerillayken titiz, disiplinli ve hassas kişiliği ile yoldaşlarına olan sevgisi dikkat çekmiştir. Bu nedenle gerilla savaşımız için son derece hayati olan sağlık eğitimi için önerilmiş ve bu temelde sağlık eğitimlerine katılmıştır. Bu eğitimlerde yıllarca öğrenilebilen bilgileri en kısa sürede öğrenmiş ve sağlık çalışmaları için yine Avaşîn alanında görevlendirilmiştir. Burada yaklaşık bir yıl sağlık çalışmalarında kalmıştır. Bu süreç içinde kendisini hem mesleki hem de ideolojik olarak geliştirmiştir. Bu nedenle artık yoldaşları için Doktor Bawer olmuştur. Bu süre içinde birçok yoldaşının yaralarını sarmış, hastalığını tedavi etmiştir. Daha sonra yaptığı öneri ile doğup büyüdüğü Gever alanına geçmiştir. Burada da yaklaşık bir yıl boyunca başarılı bir pratik sergiledikten sonra Botan’a gitme önerisinde bulunmuştur.

İşgal saldırılarının ve buna karşı direnişin en üst boyutlarda sürdüğü 2017 yılında Botan alanına geçen Bawer yoldaşımız, burada da aktif bir katılımın sahibi olmuştur. Hiçbir zorluğu önünde engel yapmamış, nerede ihtiyaç duyulmuşsa orada olmayı bilmiştir. Savaş sürecinde yaralanan yoldaşlarının yaralarını elindeki kıt imkanlarla sarmayı başararak olmaz olanı olur kılmıştır. Yine Botan alanında tüm yoldaşlarının ihtiyacına cevap olabilmek ve zamanında müdahalelerin yapılabilmesi için etkili bir sağlık sisteminin örgütlenmesi için büyük bir emek ve mücadelenin sahibi olmuştur. Bütünlüklü bir militan olmayı daha gerillacılık yaşamının başlarından itibaren başaran yoldaşımız, Botan alanında da bu duruşunu sürdürmüştür. Kendisini sadece sağlık çalışmalarıyla sınırlı tutmamıştır. Hangi çalışmaya ihtiyaç duyulmuşsa büyük bir istek ve özveri ile o çalışmalara da katılmayı bilmiştir. Bu temelde düşman saldırılarının en yoğun yaşandığı süreçlerde altyapı çalışmalarında yer almıştır. Büyük risk alınarak yürütülen bu çalışmalarda başarılı olmak için yoğunlaşmış, sorunlara yaratıcı çözümler bularak düşman ablukasını ve saldırılarını boşa çıkarmayı bilmiştir.

Gerillanın yeniden yapılandırılması projesine tüm varlığı ile inanan yoldaşımız, bu projenin Botan alanında da en kısa sürede pratikleşmesi için elinden gelen tüm çabayı sarf etmiştir. Hem pratik olarak hem de geliştirdiği önerilerle yeniden yapılandırma projesinin başarıya ulaşması için büyük bir emek ve çabanın sahibi olmuştur. Başta Besta alanı olmak üzere tüm Botan alanında düşmana karşı etkili eylemlerin yapılması için öncülük misyonuna denk bir yoğunlaşmanın içinde olmuştur. Birçok eyleme katılarak bu yoğunlaşmalarını pratikleştirmiş ve Apocu militanlığın en önemli özelliklerinden olan söz-eylem birlikteliğini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Yaklaşık 7 yıl boyunca mücadele ettiği Botan alanında aldığı tecrübelerle öncü bir komutan olmayı başaran Bawer yoldaşımız, her anını birlikte mücadele ettiği ve şehadete ulaşan yoldaşlarının anısına bağlı kalmanın mücadelesi ile geçirmiştir. Şehit yoldaşlarının hayallerini gerçekleştirmeyi en temel hedefi yapmış, bunun için mücadelesini günden güne büyütmüştür. Bunun için her anında düşmana darbe vurmak için fırsat kollamıştır. 15-16 Mayıs günlerinde Besta alanında gerçekleşen düşman operasyonunu büyük bir fırsat olarak gören Bawer yoldaşımız beraberindeki yoldaşları ile birlikte bir düşman operasyon koluna ağır darbe vurarak adeta düşmanı felç etmiştir. Düşmana vurdukları bu darbelerle başta son zamanlarda Botan alanında şehadete ulaşan yoldaşları olmak üzere tüm şehitlerimizin intikamını almayı bilmişlerdir. Fedai bir tarzla son nefesine kadar savaşarak şehadete ulaşan Bawer yoldaşımız amansız ve keskin mücadelesiyle olduğu kadar, şehadetiyle de biz yoldaşlarına öncülük etmeye devam edecektir.”