HPG Kawa Çekdar’ı saygıyla andı

Nisêbîn Özyönetim Direnişi’nde şehadete ulaşan Kawa Çekdar’ı saygıyla anan HPG, "Tüm Kürt gençleri ve biz yoldaşları tarafından daima örnek alınacak, amaçları başarılacak ve anıları Özgür Kurdistan’da yaşatılacaktır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“Kawa Çekdar yoldaşımızın ailesi uzun bir mücadele sonucunda şehidimizin cenazesini alıp doğduğu topraklarla buluşturmuştur. Bu vesileyle 2016 yılının Mayıs ayında, Nisêbîn Özyönetim Direnişi’nde şehadete ulaşan, bu direnişin yiğit komutanı olan Kawa Çekdar yoldaşı saygı ve minnetle anıyor, başta değerli ailesi olmak üzere yurtsever Riha halkımıza ve tüm Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

Kawa Çekdar yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Kawa Çekdar
Adı Soyadı: Vakkas Tumen
Doğum Yeri: Riha
Anne – Baba Adı: Dursun – Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: Mayıs 2016 / Mêrdîn

 

Kawa yoldaşımız Riha’nin Bêrecûk ilçesinde dünyaya gelmiş, ancak Avrupa’da büyümüştür. Yurtsever bir ailenin tek çocuğu olan Kawa yoldaş, Avrupa’daki halkımız içinde, yurtsever kurumlara gidip gelerek köklü yurtseverlik kültürüyle büyümüştür. Her ne kadar ülkeden uzakta büyüse de toplum kültüründen, dilinden ve kendi gerçeğinden kopmamıştır. Ailesinden aldığı sağlam kültür ve terbiye ile kendi gerçeğini erkenden tanımış, doğduğu toprakların kutsal yönüne hep bağlı kalmış, kapitalist modernite yaşamı içinde kendisini kaybetmemiş, devrimci mücadeleye ilgi duymuş ve devrimci yurtsever gençlik çalışmalarına dahil olmuştur. Özgürlük mücadelesine olan katılımını daha da büyütmek için 2008 yılında Hareketimize profesyonel bir devrimci olarak katılmış, 2009’da da yıllardır özlemini çektiği ülkesi Kurdistan’ın özgür dağlarının yolunu tutmuştur.

Büyük bir yaşam sevinci ve coşkuyla geldiği dağlarla erkenden bütünleşmiş, Avrupa şehirlerinde büyümüş olmanın yarattığı zorlukları hemen aşmıştır. Bilinçli aydın bir devrimci olan Kawa yoldaş, Qendîl’de pratik yürütmüş, gerillacılıkta tecrübe kazanmıştır. Edindiği tecrübe ve gördüğü eğitimlerle 2012 yılında yüzünü Bakurê Kurdistan’a dönmüş, 2012’de büyük bir ivme kazanan Devrimci Halk Savaşı hamlesine katılmak üzere Botan’a geçmiştir. Önce Botan’a, ardından da Mêrdîn eyaletine geçmiştir. El attığı her işte, üstlendiği her görevde mutlak başarıyı hedefleyen Kawa yoldaş, Medya Savunma Alanları’ndaki pratiği gibi, Bakurê Kurdistan’daki gerilla pratiğinde de başarılı olmuştur. Zorlu Bakur koşullarında kendi ayakları üzerinde duran, iradeli, taktik zekası gelişkin ve çalışkan bir gerilla olurken, zamanla görev üstlenmiş ve komutan olmuştur. Mêrdîn’de yoldaşlarına öncülük yapan, duruşuyla güven veren ve sorumluluklarını yerine getiren bir komutan haline gelmiştir.

2015 yılında faşist Türk devleti Çöktürme Planı çerçevesinde halkımıza dönük soykırım saldırıları başlatıp art arda katliamlar yapmıştır. Bu soykırım saldırılarına karşı kendisini savunmaya çalışan masum halkımız ve yurtsever Kürt gençleri, Özyönetim Direnişi’ni geliştirmiş ve böylece Kurdistan tarihinde yeni bir direniş sayfası açılmıştır. Kawa yoldaşımız da halkımızın ve gençlerin bu direnişine katkı sunmak, tecrübelerini aktarmak ve katliamcı Türk devletinin soykırım saldırısını durdurmak üzere Nisêbîn’e geçmiştir. Kawa yoldaş, Nisêbîn Özyönetim Direnişi’nde sorumlu düzeyde yer almış, bu tarihi direnişin efsanevi fedai komutanı Xebatkar Baran (Zamani Çamak) yoldaşın yardımcılığını yapmıştır. Kawa yoldaş, Xebatkar arkadaşla omuz omuza mücadele yürütmüş, Nisêbîn halkının yiğit gençlerinin kendi elleriyle yaptığı mevzi ve barikatları tek tek gezmiş, çok büyük emekler vermiştir. Kawa yoldaşın emeğine, duruşuna, halk sevgisine, fedakarlığına, samimi devrimciliğine ve özgürlük inancına şahitlik eden Nisebîn halkı kendisinden oldukça etkilenmiş ve bağlanmıştır. Kawa yoldaş, kısa sürede Nisêbîn halkının bir evladı olmuş, Nisêbîn’li çocuklar için coşku ve sevincin kaynağı haline gelmiştir.

Kawa yoldaş, devrimci duruşu ve halkçı karakteri kadar askeri yönü de gelişkin bir komutanımızdı. Nisêbîn Özyönetim Direnişi’nin büyük halk kararlılığı, özgürlük inancı ve iradesiyle düşmanın karşısına geçilemez bir duvar gibi örülmesinde büyük emek sahibi olmuştur. Yıllar boyunca edindiği büyük gerilla tecrübe ve birikimini Nisêbîn halkımızı korumak için seferber etmiştir. Nisêbîn’de faşist düşman sürülerine en ağır darbeleri vuran, sendromlar yaşatan ve üzerinden yıllar da geçse tarihe kazınıp asla unutulmayan direnişin bizzat öncülüğünü ve komutanlığını yapmıştır. Nisêbîn direnişinin fedai yiğitlerinden olan Şehîd Pale Mêrdîn yoldaş, Kawa arkdaşın Nisêbîn’deki katılımını şu sözlerle dile getirmiştir: ‘’Nisêbîn’de düşmana sendromlar yaşatan ve soykırımın önünü alan bir direniş gelişmişse bu, Kawa yoldaş gibi fedai militanların duruşu, katılımı, emeği, komutanlığı ve taktik öncülüğü sayesinde mümkün olmuştur.’’

Kawa yoldaş, halkımızın özgürlük mücadelesine ve büyük bedellerle yaratılan özgürlük tarihine rolünü oynamış, devrimciliğin hakkını vermiş, gerillacılığı doya doya yaşamış, halkımızın kalbinde yer etmeyi başarmış öncü bir komutan olarak adını yazdırmıştır. Yurtsever ailesinin gözü gibi büyüterek Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne kazandırdığı tek çocuğu olan Kawa yoldaş; duruşu, katılımı, destansı mücadelesi ve şehadetiyle ailesine, yurtsever halkımıza ve biz yoldaşlarına büyük bir onur payesi bahşetmiştir. Xebatkar ve Kawaların Apocu fedai komutanlık yaparak yarattıkları bu destansı direniş ve onur payesi başta Nisêbîn ve Riha gençleri olmak üzere tüm Kürt gençleri ve biz yoldaşları tarafından daima örnek alınacak, amaçları başarılacak ve anıları Özgür Kurdistan’da yaşatılacaktır.“