Hukukçular ve insan hakları örgütlerinden Halfeti’de inceleme

Türk asker ve polisinin Halfeti’deki insanlık dışı uygulamalarını, işkencelerini araştırmak için ÇHD, İHD, Urfa Barosu, Antep Barosu ve Hak İnisiyatifi Derneği, Dergili Mahallesi’nde incelemelerde bulundu.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili (Derto) Mahallesi’nde gözaltına alınıp işkence görenleri Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul, Ankara, Antep Şubeleri, Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi, Antep Barosu İnsan Hakları Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği Antep ve Urfa şubelerinden oluşan bir heyet ziyaret etti. Heyet ilk önce Urfa Barosu’nu ziyaret etti. Ziyarette Urfa’da yaşanan işkence vakalarına ilişkin bilgi alındı. Ardından Dergili Mahallesine hareket etti.

Dergili Mahallesi girişinde heyetin önü jandarma ekipleri tarafından durduruldu. Jandarma tarafından kimlikleri toplanmak isteyen heyet, avukat olduklarını ve mahallede inceleme yapmak için geldiklerini belirtti. Bunun üzerine Jandarma komutanı Urfa Cumhuriyet Başsavcılığını aradı. Başsavcılıkla yapılan görüşmenin ardından heyete dönen jandarma komutanı savcılığın güvenlik gerekçesiyle heyette bulunan herkesin kimliklerinin toplanıp isimlerinin kayıt edilmesi için talimat verdiğini ileri sürerek, herkesin kimlikleri toplanıp isimleri tek tek kaydetti.

Mahalleye giren heyet, polis ve jandarma eskortluğunda incelemelerde bulundu. Heyet gözaltına alınıp serbest bırakılan işkence mağdurlarıyla yapılan görüşmelerin yanı sıra çatışmanın yaşandığı ev çevresinde incelemeler yaptı. Evleri koçbaşıyla kırılan Alakuş ailesinin evine de giden heyet burada incelemelerde bulundu. Gözaltında işkence gören yurttaşlardan bilgiler alan heyet, ardından köy girişinde açıklama yaptı.

Heyet adına açıklamayı yapan Avukat Sevda Çelik Özbingöl, Dergili Mahallesi’ne gelme sebebini açıklayarak, bir haftadır Urfa TEM Şubede yaşanan işkence vakasının takipçisi olacaklarını söyledi. İşkencenin bir insanlık suçu olduğunu hatırlatan Özbingöl, bu suçu işleyen kamu görevlileri hakkında gerekli soruşturma ve kovuşturma yapılıp gereken hukuki süreç işlemesi için çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti. İşkence yapanların peşini bırakmayacaklarını sözlerine ekleyen Özbingöl, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade etti.

Açıklamanın ardından heyet köyden ayrıldı. Polis, heyeti Urfa’ya kadar takip etti.