Iğdır’da yine ‘halkların kardeşliği’ kazanacak

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır’da AKP-MHP koalisyonunu bir kez daha yenmeye hazırlanıyor. HDP’nin Iğdır adayları Terekeme Eylem Çelik ve Kürt Yaşar Akkuş…

Serhat’ın ılıman havası ve kozmopolit yapısıyla bilinen şehirlerinden biri olan Iğdır için bir zamanlar 'MHP’nin kalesi' denilirdi. Kürtlerin ve Azerilerin birlikte yaşadığı kentte özellikle '90’lı yıllarda MHP’nin belediye seçimlerini kazanmasından sonra yıllarca Kürt mahalleleri hizmetten muaf tutuldu. Kendi kaderine terk edilen Kürtler, tüm ötekileştirme politikalarına rağmen Azerilerle herhangi bir sorun yaşamadı. Iğdır’da yaşayan Azeri, Terekeme ve yerli halkla tüm baskılara rağmen barış içinde yaşayan Kürtler, 2009 yılı yerel seçimlerinden önce MHP’lilerin sokaklarda yaptığı tekbirli ve mehter marşlı provokasyonlara rağmen büyük bir sağduyu içinde gittikleri sandıktan zaferle ayrıldı. Iğdır belediyesinin kazanılmasının hemen ardından dönemin AKP’li Bakanı Cemil Çiçek, “Ermeni sınırına dayandılar” diyerek, “Aynısını size de yaparız” mesajıyla Kürt halkını tehdit etti. Seçimlerin üzerinden 6 ay geçmeden belediyeye baskın yapan polisler, Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş’in 7 yıl tutuklu kalmasına neden olan süreci başlattı.

BDP’li Murat Yikit, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde AKP ve MHP’yi bir kez daha mağlup etmeyi başardı. Iğdır, Kürt illeri içinde kayyum atanmayan tek il olma özelliğini taşıyor. Belediye Meclisini ele geçiren AKP, Belediye Başkanlığına kayyum atamadı.

Iğdır halkı, 31 Mart 2019 seçimleri de üst üste 3. zaferini yaşamak istiyor. Terekeme Türkü olan Eylem Çelik ve Kürt Yaşar Akkuş, Iğdır’da AKP-MHP Koalisyonunu bir kez mağlup etmek için çalışmalarına başladı.

Iğdır’da HDP adayları Eylem Çelik ve Yaşar Akkuş’u tanıyalım...

EYLEM ÇELİK

Bitlis’in Ahlat ilçesinde 1979 yılında doğan Çelik, Trakya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Halkla Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi’nden mezun oldu. Özgürlük Hareketi ile babasından etkilenerek tanışan Çelik, lise ve üniversite yıllarında öğrenci gençlik çalışmalarında yer aldı. Tüm seçim dönemlerinde aktif olarak siyasi çalışmalar yürüten Çelik, İstanbul Esenyurt’ta ilçe yöneticiliği yaptı. Çelik, çeşitli şirketlerde finans uzmanlığı yaptı.

YAŞAR AKKUŞ

Sol düşüncelere sahip bir ailede dünyaya gelen Akkuş, 1990’lı yıllarda HEP il yöneticisi olan babasının yaşadıklarından duygusal olarak etkilendi ve genç yaşlarda HEP’te çalışmaya başladı. Köy gençlik komisyonlarında aktif bir şekilde başladığı parti çalışmalarına HADEP İl Gençlik Komisyonuna dahil olarak sürdüren Akkuş, 1999 yılında Niğde Üniversitesi Mahalli İdareler Yerel Yönetimler Bölümünü kazanıp, bu arada siyasi faaliyetlerini de sürdürdü. Üniversite ile ilişkisinin kesilmesinin ardından 2005 yılına kadar komisyon sürecinde HADEP-DEHAP Gençlik Kolları Sekreterliği ve Başkanlığı görevlerini yürüten Akkuş, şu ana kadar yapılan tüm seçimlerde aktif olarak siyaset yaptı. 2011-2013 yılları arasında TZP-Kurdi İl Sorumluluğu da yapan Akkuş, 2014 yerel seçimlerinde BDP’den aday adayı oldu. Tuzluca ilçesi seçim sorumluluğu ile partisinde çalışmalarına devam eden Akkuş, 2018 yılında milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda da bulundu.