Irak Cumhurbaşkanı çözüm için devrede!

Ülkedeki krize çözüm bulunması için Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum devreye girdi. Partiler Masum başkanlığında toplandı. Göstericiler ise yeni protestolara hazırlanıyor.

Bir yandan Kerkük ve tartışmalı bölgelerdeki bombalı saldırılar, öte yandan ülkenin güneyindeki gösteriler ve hâlâ hükümetin kurulmamış olmasından ötürü yaşanan siyasi ve yönetim boşluğunu gidermek için Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum, harekete geçti. Masum, siyasi taraflara gönderdiği mektupla çözüm bulmak için bir toplantı istedi. Toplantı dün cumhurbaşkanlığı sarayında yapıldı.

MASUM'DAN AÇIKLAMA

Fuad Masum’un basın ofisinden toplantıya ilişkin şu açıklama yapıldı:

“Siyasi taraflarla ülkenin güneyindeki protestolar değerlendirildi. Göstericilerin talepleri meşrudur. Göstericiler şiddet içeren eylem, siyasi parti binaları ve resmi kurumlara yönelik saldırılardan uzak durmalı. Toplantıya katılan siyasi partiler Irak Federal Mahkemesi’nin karara bağlayacağı 12 Mayıs seçim sonuçlarını kabul ediyor. Sandıkların elle sayım işlemi bir an önce tamamlanmalı.”

Toplantıda ayrıca, siyasi taraflardan Irak cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve parlamento başkanlık seçimlerinin gerçekleştirilmesi için siyasi koordinasyon sağlanması ve Anayasa’ya bağlı kalınması istendiği belirtildi.

KDP VE YNK ORTAK HEYETLE GİTTİ

Masum’un Irak’taki siyasi, toplumsal gelişmeler ve yeni hükûmet kurma ile seçim sonuçlarının değerlendirildiği toplantıya KDP ile YNK ortak heyet olarak gitti.

Bağdat’a giden KDP ve KYB ortak heyetine KDP Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani ile YNK Politbüro Sorumlusu Mele Bextiyar başkanlık etti.

GÖSTERİCİLER YARIN İÇİN HAZIRLIKTA

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum yeni hükümetin kurulması, ülkedeki gösterilerin bitirilmesi için siyasi partilerle toplantı yaparken, göstericilerin ise Cuma günü yani yarın ülkenin 10 kentinde geniş çaplı protestolar düzenlemeye hazırlandıkları belirtiliyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, göstericiler, Cuma günü Bağdat’ın yanı sıra Basra, Vast, Meysan, Zikar, Babil, Divaniye, Semave, Necef ve Kerbela’da büyük protesto gösterileri için hazırlıkta.

ÇÖZÜM ARAYIŞLARI SONUÇSUZ KALIYOR

Göstericilerin, yarın için geniş kapsamlı gösterilere hazırlık yapmaları, şu ana kadar Başbakan Abadi ve en son Cumhurbaşkanı Masum’un gösterileri durdurmak için yürüttükleri çalışmaların başarılı olmadığını gösteriyor.