Irak'ta seçim sonuçları açıklandı, değişen ne oldu?

Başur'daki 4 parti, geçtiğimiz günlerde açıklanan kesin sonuçları da reddetti.

Irak ve Başurê Kurdistan’da 12 Mayıs’ta yapılan seçimlerin sonuçları yaklaşık iki ay sonra, geçtiğimiz Cuma günü açıklandı. Seçimlerden hemen sonra Başur'da 6 parti, 'seçimlere hile karıştırıldı, seçimler şaibelidir, oyların tamamının elle sayılması yada seçimlerin iptal edilerek yeniden yapılması gerekir' demişti. Irak Yüksek Seçim Komisyonu, önce oyların yüzde 10'luk bölümü ve yurt dışı oylarının yeniden elle sayılması kararını aldı. Ardından ülke genelindeki oyların yeniden elle sayılması kararına gidildi. Ancak bu karar alınmasına rağmen itiraz edilen Bağdat, Kerkük, Süleymaniye, Hewler, Duhok ve diğer bazı yerlerdeki oyların da belli bir bölümü yeniden sayıldı. Oyların yeniden elle sayılmasından sonra 9 Ağustos'ta Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından elle sayım yapılan sonuçlarla birlikte 12 Mayıs'taki parlamento seçimlerinin kesin sonuçları açıklandı. 

'SONUÇLARI REDDEDİYORUZ'

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim sonuçlarını açıklamasından sonra 'seçimlere hile karıştırıldı' itirazlarında bulunan Goran Hareketi, İslami Yekgurtu, Komala İslami ve Demokrasi ve Adalet için Koalisyon Hareketinin liderleri, Goran Hareketi Merkezinde bir araya gelerek sonuçları değerlendirdi. Değerlendirmeden sonra Goran Hareketi Sekreteri Ömer Seyid Ali, İslami Yekgurtu Sekreteri Selahaddin Bahaddin, Komala İslami Lideri Ali Babir ve Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon Lideri Berhem Salih, ortak bir açıklama yaptı. Ortak açıklamada, kesin sonuçların reddedildiği belirtildi.

Açıklamada, “Seçimlerdeki büyük hilenin üstünü örtmek amacıyla bazı sandıkların yeniden elle sayıldığı ortada” denildi.

Açıklamada, "Irak ve Başur'da çok az sayıdaki sandık açılarak yeniden sayıldı" denilen açıklamada, "Sonuçları reddederek daha önceki tavrımızı sergilemeye devam ediyoruz. Siyasi sürecin yeniden güven kazanmasının yanı sıra seçmenlerin oylarını korumak amacıyla yasal yollara başvuracağız” diye kaydedildi.

Partiler daha önce yaptıkları açıklamalarda, hileler konusundaki kaygılarının giderilmemesi durumunda Irak’taki siyasi sürece katılmayacaklarını duyurmuştu. Siyasi sürece katılmamaları, bir kesimin temsil edilmemesi ve ayrıca Irak Parlamentosu'nun da eksik vekille göreve başlaması anlamına geliyor.