'Kavalın Mir'i son yolculuğuna uğurlandı

Ermenistan'da yaşayan Kürdistanlı Sanatçı Egîdê Cimo, son yolculuğuna uğurlandı.

Kavalın Mir'i (Mîrê Bilurê) Egîdê Cimo, 30 Ocak Çarşamba akşamı Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yaşamını yitirmişti. 

Cimo'nun cenazesi, akrabalarının mezarlarının defnedildiği Oktoberyan’a bağlı Kamışlı köyündeki mezarlığa götürülerek toprağa verildi.

Cenaze merasimine Ermenistan Kürdistan Birliği, Kürdistan Komitesi, Bakur’dan gelen Mezopotamya Kültür Merkezi adına Sanatçı Çiya Şenses, Mezopotamya Sinem adına Sinema Sanatçısı Veysi Altay, Ma Müzik adına Mamoste Şêrko ve Kom Müzik Yöneticisi Yemlixan Adıgüzel’in yanı sıra Başur ve Avrupa’dan da gelen sanatçılar ve sevenleri katıldı.

'YILLARCA KÜRT KÜLTÜRÜNÜ YAŞATTI'

Ermenistan Kürt Birliği ve Kürdistan Komitesi adına konuşma yapan Şengal Meclisi Kurucu Üyesi Silo Dirboyan, şunları ifade etti: “20. yüzyıl Kürtler olarak yok sayıldığımız, katledildiğimiz bir yüzyıl olmuştur. Kürt dili, kültürü yasaklanmıştı. Apê Egîd Ermenistan’a göç etmek zorunda kalmış Êzidî bir Kürt ailenin çocuğudur. Ermenistan radyosunda yıllarca Kürt kültürünü yaşatan biri olmuştur. Sanatıyla, yurtsever kişiliğiyle örnek bir insandı. Sanatıyla Kürt kültürünü tüm baskılara rağmen yaşattı. Baskılara rağmen yiğitlik, kahramanlık destanlarını kavalının sesiyle duyurmaya çalıştı. Ermenistan Kürt Birliği ve Kürdistan Komitesi adına ailesinin, Êzidî toplumunun, Kürt halkının ve sevenlerinin başı sağ olsun. Onun halka mal ettiği sanatına sahip çıkacağımızın sözünü veriyoruz."

'MEYİNİN SESİNİ YAŞATACAĞIZ!'

Ma Müzik sanatçılarından Mamoste Şêko ise şöyle dedi: “Kürdistan’ın bir kuşağı senin meyinle büyüdü. Sana söz veriyoruz Apê Egîd, Kürdistan’ın çocuklarını senin meyinin sesiyle büyüteceğiz. Yine sana söz veriyoruz, meyinin sesini yaşatacağız. Sen ölmeyeceksin, Kürdistan çocuklarının kalbinde yaşayacaksın. Kürdistan’ın her tarafında meyinin sesiyle yaşayacaksın. Uğurlar olsun Apê Egîd!"

'SANATIYLA VATANINDA YAŞIYORDU!'

Mezopotamya Kültür Merkezi adına konuşan Çiya Şenses, “Mamoste Egîd vatanından uzaktı. Fakat vatanını sanatında aşkla yaşıyordu. Bunu hem sanatıyla hem kişiliğiyle gösteriyordu. Acımız büyüktür. Fakat mamoste Egid ölümsüzdür. Çünkü sanatıyla, meyinin sesiyle, tarzıyla, aşkla Kürdistan’a bağlılığıyla çok önemli bir yere sahipti. Mamoste Egîd’in Kürt sanatçılarının yanında değeri büyüktür. Başta ailesinin ve Kürt halkının başı sağ olsun” diye konuştu ve ‘Delal hay delal’ şarkısını seslendirdi.