Kayıp yakınları, Ahmet Çakıcı'nın akıbetini sordu

Amed'deki kayıp yakınları, 1993'te Türk asker ve köy korucuları tarafından gözaltına alınan ve kaybedilen Ahmet Çakıcı için buluştu.

Kayıp Yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD), "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla düzenledikleri eylemlerinin 504'üncü haftasında İHD Amed Şube binasında bir araya geldi. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) şubeleri katıldı. Eylemde, Amed'in Hazro ilçesine bağlı Çitlibahçe (Helhel) köyünde ikamet eden 7 çocuk babası Ahmet Çakıcı’nın akıbeti soruldu. Açıklamayı İHD Şube Sekreteri Yüksel Arslan Acar okudu.

AHMET ÇAKICI'NIN HİKÂYESİ

Arslan, “Ahmet Çakıcı, gözaltına alınmadan bir hafta önce Diyarbakır il merkezine taşınmış, ancak köyde kalan eşyaları için gittiğinde gözaltına alınmıştı. Ahmet Çakıcı, gözaltına alındıktan sonra Diyarbakır’a götürüldüğüne ve burada uzun süre tutulduğuna ve daha sonra tekrardan Hazro’ya götürüldüğüne dair tanık ifadelerinin dışında, kendisinden bir daha haber alınmadı” dedi.

Ahmet Çakıcı'yı en son gören akrabası Mustafa Engin ve Diyarbakır Lice ilçesine bağlı Zenge köyünde askerler tarafından düzenlenen baskında gözaltına alınan Hikmet Aksoy isimli köylünün söylediklerini hatırlatan Arslan, şöyle dedi: “Mustafa Engin Ahmet’in kendisine Kürtçe ‘Mustafa Dayı, gözlerini biraz aç’ dediğini, gözlerini açtığında Ahmet’i gördüğünü ifade ediyor. Ayrıca, fazla konuşamadıklarını 16-17 gün boyunca hücrede birlikte tutulduklarını ve Ahmet’in gördüğü işkencelerden dolayı bir kaburgası kırılmış olduğunu söylüyor."

'KARARLILIKLA KAYIPLARIN İZİNİ SÜRECEĞİZ'

Yüksel Arslan, son olarak şunları söyledi: “25 yıl değil, 125 yıl da geçse bir insanlık suçu olan gözaltında zorla kaybetmelerin izini kararlıkla süreceğimizi, hakikatin ve adaletin sağlanması için mücadele etmeye devam edeceğimizi belirtmek istiyoruz.”