Kayıp yakınları, ailelere polis saldırısını protesto etti

Amed ve Batman'da kayıp yakınları, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde çocuklarını sahiplenen ailelere dönük saldırılar protesto edildi.

AMED
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, her hafta düzenlenen oturma eyleminin 535’incisini dernek binasında gerçekleştirdi.
Eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, kayıp olgusunun devlet politikası şeklinde sistematikleştiğini gördüklerini belirterek, bu politikanın devam ettiğini ve cezasızlıkla mükafatlandırıldığını söyledi. 
Zeytun, “Kayıp yakınları nasıl adliye koridorlarında mücadele ediyor direniyorsa, bugün de anneler çocuklarını yaşatmak, hukuku hatırlatmak, kanunların uygulanması için meydanlarda, cezaevleri önünde seslerini duyurmak istiyorlar. Anneler sadece kendi çocukları için değil toplumsal barışın, birlikte yaşamın inşası için bu taleplerini yerine getirilmesini istiyor. Ancak buna verilen cevap tıpkı kayıp yakınlarına, barış annelerine verilen cevap gibi polis saldırısı ve şiddeti oldu" dedi.
İHD Şube Sekreteri Yüksel Acer Aslan ise yarın Anneler Günü olduğunu hatırlatarak, açlık grevleriyle kayıplarla ilgili adaletin yerini bulamamasından kaynaklı buruk olan annelerin Anneler Günü’nü kutlayamayacaklarını söyledi.
KESK Şubeler Platformu adına açıklama yapan Zeynep Aykat da, çocukları için mücadele eden tüm anneleri selamlayarak, “Bizim için Anneler Günü bu haksızlıkların, hukuksuzlukların son bulduğu gündür. Biz Anneler Günü’nü, ancak o zaman yaşayacağımızı buradan beyan ediyoruz” diye belirtti.
İHD yöneticisi Gurbet Yavuz da 10 Mayıs 1993 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesi ilçesinde gözaltına alınarak kaybedilen Bedri Berek’in hikâyesini anlattı. 

BATMAN
Batman’da ise kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, İHD Şube binasında 441'inci kez bir araya geldi. 
Eylemde konuşan İHD Şube Yöneticisi Mehmet Zeki Tangüner, ülkenin gerçek bir demokratikleşme sürecine dönüşebilmesi için gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerinin açıklanması ve faillerinin yargılanması gerektiğini belirtti. 
Tangüner, ardından Mayıs 1994 yılında Amed'den Lice ilçesine giderken kontrol noktasında Türk askerleri tarafından gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Tekin’in hikâyesini anlattı.