Kayıp yakınları, annelere saldırıyı protesto etti

Amed ve Batman'daki kayıp yakınları, tutsak annelerine dönük polis saldırılarını protesto etti. Eylemlerde, tecridin derhal kaldırılması gerektiği belirtildi.

AMED

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, oturma eyleminin 534’üncüsünü dernek binasında gerçekleştirdi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, kayıp yakınları, eski İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, sivil topum örgütleri temsilcileri, İHD yöneticileri ve üyeleri katıldı.

Eylemde konuşan İHD Şube Yöneticisi Adnan Örhan, 4 Mayıs 1938’de kararı alınan Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. 

Açlık grevlerinin kritik aşamayı geldiğini ve ölüm oruçlarının başladığını hatırlatan Örhan, cezaevlerinde çocukları açlık grevinde olan annelerin, çocuklarının yaşaması için yaptıkları basın açıklamaları ve eylemlerde polisler tarafından pervasızca saldırılarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Bunun annelere yapılan saygısızlık ve hukuksuzluk olduğunu vurgulayan Örhan, “Bir polisin annelere herhangi bir fiziki müdahalesi kabul edilemez. Annelerin istediği tek şey çocuklarının ölmemesidir” dedi.  

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın da, Amed'in Çermik ilçesi Kayagediği köyünde ikamet ederken 1995 yılında çobanlık yapmak için gittiği Dersim’in Hozat ilçesi Çaytaşı köyünde gözaltına alınan ve kaybedilen Ahmet Akbaş’ın hikâyesini okudu.

BATMAN

Batman’da ise kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, İHD Şube binasında 440'ıncı kez bir araya geldi. Kayıp yakınlarına, yakınları açlık grevinde bulunan tutuklu ailelerinin yanı sıra “Leyla Güven yaşasın” önlüğünü giyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Feleknas Uca ve Ayşe Acar Başaran da destek verdi.

İHD Şube Eşbaşkanı Avukat Devran Yıldız, Dersim Soykırımı'nda katledilenleri anarak konuşmasına başladı. Yıldız, ""Açlık grevleri ölüm orucuna çevrilmiştir. Ölüm orucunda hiçbir sıvı alınmamaktadır. Bu da ölüm riskini artırmaktadır. Gelinen aşamada insan hakları savunucuları olarak taleplerin kabul edilmesini istiyoruz" diye konuştu.  

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Dersim'de yaşamlarını yitirenlerini andı.

Başaran, "Dün Dersim'de soykırım yapanlar bugün farklı politikalar ile devam ediyor. Dilimizi yasaklayanlar, tecridi uygulayanlar politikalarını bu şekilde sürdürüyor. O yüzden bir kez daha çağrımızı yineleyerek taleplerin kabul edilsin diyoruz. Yaşanacak ölümlerden AKP, Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı makamı sorumludur. Bu çağrı sadece bizim değil, günlerdir beyaz tülbentleri ile direnen annelerin de çağrısıdır" dedi.  

İHD Şube Sekreteri Fahrettin Asutay da 6 Mart 1995 tarihinde kaybedilen Naif Demir'in hikâyesini anlattı.