Kayıp yakınları, devletin katlettiği Cavit Özalp için buluştu

Amed'de kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemde devletin katlettiği Cavit Özalp için hesap soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 474’üncüsünü yaptı.

İHD binasındaki eyleme İHD yönetici ve üyeleri, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, 1995 yılında Amed'de gözaltına alındıktan sonra katledilen Cavit Özalp’in faillerinin bulunarak cezalandırılması istendi.

'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'

İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Şube Başkanı Raci Bilici, eylemleri sırasında dernek binasının abluka altına alınmasına tepki göstererek, "Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz, çünkü adalet arayışımızdan ve eylemimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Devlet bugün, insanlık suçlarına sessiz kalmayı tercih ediyor. Ancak asla unutulmasın ki, hakikat bir gün ortaya çıkacak" dedi.

KATLETTİLER, 'MAYINA BASTI' DEDİLER

İHD Yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın, 1995 yılında Amed'de gözaltına alındıktan sonra katledilen Cavit Özalp’in hikâyesini anlattı. Özalp’in 24 Ağustos 1994 tarihinde kimlik kontrolü sırasında gözaltına alındığını belirten Yalçın, oğlu Hacı Özalp’in de polis tarafından gözaltına alındığını belirtti. Baba ve oğlunun gözaltında karşılaşması ardından Özalp’in 26 Ağustos tarihinde serbest bırakıldığını belirten Yalçın, aynı gün 'yer gösterme sırasında mayına bastığı' iddia edilen Cavit Özalp’in cenazesinin ailesine teslim edildiğini söyledi. Ailenin Türkiye’deki hukuki süreçten bir sonuç alamadığını ve bu nedenle AİHM’e başvurduğunu söyleyen Hasan, AİHM’in yaşam hakkı ihlalinin gerçekleştiği gerekçesiyle Türkiye’ye tazminat ödemeye mahkûm ettiğini belirtti.

Konuşmaların ardından oturma eylemi de yapıldı.