KDP ile YNK, valilik ve hükümet konusunda anlaştı!

KDP ile YNK arasında Kerkük Valiliği, Bağdat hükümetindeki bakanlık ve yeni hükumetin kurulması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. 

KDP ve YNK arasında 30 Eylül’de gerçekleştirilen bölgesel seçimlerden sonra kurulacak yeni hükümet, Kerkük Valiliği ve Bağdat’ta Kürtler için ayrılan, YNK’ye verilmesi gerektiği belirtilen bakanlık konusunda bir süredir görüşmeler yapılıyordu. En son geçen hafta iki partinin kurmayları üzerinde anlaşmaya varılan bir mutabakat metni oluşturulduğu, anlaşma metninin iki partinin politbüroları tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceği açıklanmıştı. 

İki partinin kurmayları dün Süleymaniye’de bir kez daha bir araya geldi. Toplantıdan sonra açıklamalarda bulunan partilerin sözcüleri, "Hükümet kurma konusu başta olmak üzere Kerkük Valiliği sorunu olarak Kerkük sorununun çözümü ve Bağdat ile ilişkiler konusunda anlaşmaya varıldı" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Görüşmenin ardından PDK Sözcüsü Mahmud Muhammed ile YNK Sözcüsü Sadi Ahmed Pire yapılan görüşmenin sonuçlarını aktarmak için ortak basın toplantısı düzenledi.

Mahmud Muhammed, PDK ve YNK’nin sorunların çözümü için sorumlulukla hareket ettiğini belirterek, toplantıda karşılıklı anlaşma içinde kalan diğer konuları çözüme kavuşturduklarını söyledi.

YNK ile yapılan anlaşmanın detaylarını da aktaran Muhammed, "Hükümetin kurulması, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ve Kerkük meselesi bu kapsamda yer alıyor" dedi.

YNK TOPLANTISINDAN SONRA İMZALANACAK

PDK olarak anlaşmayı kabul ettiklerini belirten Muhammed, YNK’nin 16 Şubat'ta kendi içinde düzenleyeceği toplantının ardından anlaşma taslağına imzaların atılacağına söyledi. Muhammed, anlaşma taslağında hangi maddelerin yer aldığı ve hükümet paylaşımının nasıl olacağı hakkında ise detaylı bilgi vermedi.

KERKÜK'ÜN DURUMU

YNK Sözcüsü Sadi Ahmed Pire de Kerkük için bir valinin seçilmesi meselesine değinerek, "Siyasi partiler ve orada yaşayan etnik unsurların da rıza göstereceği bir aday belirlenmelidir. Kerkük birçok etnik unsuru içinde barındırıyor" diye konuştu.

Pire, Kerkük'teki durumun normalleşmesi ve il meclisinin faaliyete geçmesinin PDK ve YNK arasındaki anlaşmaya bağlı olduğunu söyledi.

DETAYLAR

Parti sözcüleri, anlaşmaya vardıklarını duyururken, yaptıkları anlaşmanın detayları hakkında herhangi bir bilgi vermekten kaçındılar. Bugün her iki partinin dünkü toplantıda anlaşmaya vardığı belirtilen detaylar ortaya çıktı. 

Her iki parti arasındaki yeni bir siyasi anlaşma metni olan belgenin 17’nci maddesinde  ‘Kerkük Valiliği YNK tarafından belirlenir’ ibaresinin  olduğu, bu ibarenin PDK tarafından kabul edildiği ileri sürüldü.  

Bunun yanı sıra dün varılan anlaşmaya göre 18 Şubat’ta Kürdistan Parlamentosu’nun yanı sıra Kerkük İl Meclisi’nin ‘Kerkük’te durumun normale dönmesi’ gündemiyle toplanacak. 

YNK ile PDK arasında imzalanan siyasi mutabakatın 17’nci maddesinde şu ibarenin yer aldığı ileri sürüldü:  “Kürdistan Parlamentosu’nun zamanında toplanması. Başkanlık divanın seçilmesi. Kerkük İl Meclisi ‘Kerkük’te yaşamın normale dönmesi’ gündemiyle toplanması. Daha sonra bir Kürt valinin Kerkük için seçilmesi. YNK’nin Kerkük için siyasi anlamda zarar vermeyecek bir aday belirlemesi.”  

KDP ve YNK politbürolarının dünkü toplantısında Kerkük valisinin YNK tarafından belirlenmesi konusunda anlaşmaya vardıkları ortaya çıkarken, YNK’ye verilmesi düşünülen Adalet Bakanlığı konusunun ise YNK’den bir heyetin Mesud Barzani’yi ziyaret etmesinin ardından netleşeceği belirtiliyor.