KDP ve MİT’in kirli oyunları...

Şeladizê halkının ayaklanarak Türk üssünü ele geçirp, askeri araç ve malzemeleri ateşe vermesinin üzerinden yaklaşık bir hafta geçti. KDP, AKP'ye iyi görünmek için MİT ile birlikte şimdi ayaklanmanın olduğu bölgede PKK’ye karşı ortak bir yürüyüş örgütleme

İBRETLİK AÇIKLAMALARDAN SONRA 130 GÖZALTI

Şeladizê halkının bir hafta önce işgalci Türk devletinin askeri üssüne karşı ayaklanarak üssü ele geçirmesi, oradaki askeri araçları ateşe vermesinden ötürü KDP, Türk devletini menmun etmek için halkı suçlayan, halk adına özür dileyen açıklamalar yaptı. KDP’nin bazı yetkilleri, Türk devletine yaranmak için ibretlik açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalardan sonra Şeladizê, Amidiyê kasaba ve ilçeleri ablukaya alındı. Bir gün sonra ayaklanmaya katılanları yakalamak için bir operasyon başlatıldı. Şu ana kadar yaklaşık 130 kişi gözaltına alındı. 

KDP, gözaltına aldığı kişilerden YNK ve Goran hareketine üye olanları partilerin devreye girmesi ile serbest bırakırken, Tevgerê Azadi hareketine bağlı olanları bırakmazken, aşiretleri tehdit etmeye başladı. Gözaltına aldığı kişileri zorla Kürt Özgürlük Hareketine karşı konuşturarak, bunu da sosyal medyada dağıtarak, tıpkı AKP için algı oluşturmaya başvurdu.

KDP, MİT İLE BİRLİKTE YÜRÜYÜŞ ÖRGÜTLÜYOR!

KDP ve bölgede cirit atan Türk MİT’in, şimdi de bölgede Kürt Özgürlük Hareketine karşı yeni kirli bir oyun üzerine çalıştıkları ortaya çıktı. Yerel ve güvenilir kaynakların aktardığı bilgilere göre, KDP ve MİT, yüzlerce kişiyi gözaltına almaktan, gençleri ve halkı zorla konuşturup görüntülerini sosyal medya ağlarında paylaşmaktan sonuç alamayınca, şimdi Şeladizê, Amadiyê ve Derelok’ta yaşayan bazı aşiretleri tehdit etmeye başladı. Tehdit edilen aşiretlerin, önümüzdeki günlerde Kürt gerillasına karşı bölgede örgütleyecekleri bir yürüyüşe katılmaya zorlandığı, katılmayanların zorla evlerinden alınarak yürüyüşe götürülecekleri belirtiliyor. 

RÊKANİ AŞİRETİ TEHDİT EDİLİYOR

KDP ve MİT'in, önümüzdeki günlerde HPG gerillalarına karşı örgütlemeye çalıştıkları mitinge katılmaları için en fazla Rêkani aşiretini tehdit ettikleri belirtiliyor. Rêkani aşiretinin, 23 Ocak'ta Türk devletinin Derelok’un Reşwa bölgesine yönelik yapılan hava saldırısında dört üyesi öldürülmüştü. Halkın Şeladizê’deki işgalci Türk devletinin üssünü  ele geçirmesi bu olaydan sonra olmuştu. 

Rêkani aşiretinin KDP ve Türk MİT’i tarafından baskı ve tehdit altına alınmasının bir de tarihsel nedenleri var. Rêkani aşiretinin KDP daha  doğrusu Barzani Ailesi ile çelişkileri 1960’lı yıllara dayanır. 1961 yılında Molla Mustafa Barzani'nin Abdulkerim Kasım’a karşı, Abdulselam Arif’ten yana tutum alması ile bu çelişki başlar. Çelişkinin başlamasından sonra KDP tarafından Rêkanilerin köyleri hedef alınır.  

Derelok, Bamernê, Amediyê ve Şeladizê’den başlayıp Urmiye ve Şemzinan sınırına kadar olan bölgede yaşayan Rêkani aşiretinin 300'e yakın köyü KDP tarafından boşaltılır. Aşiret mensuplarının bir bölümü Bağdat, Basra, Musul’a giderken, bir bölümü de Bakur ve Rojhilat'a geçti. KDP ile Rêkani arasındaki bu çatışmalar 2003 yılına kadar devam etti. 2003 yılında ABD’nin Irak’a müdahalesinden sonra Mesut Barzani kendilerine muhalif olanlara da Hewler'de evler verdi. Bu politika ile yerleştirilenlerden biri amca çocukları Ethem Barzani olurken, biri de Rêkani Aşiret Reisi Mıhemmed Ağayê Kelhê’dir. 

Her ne kadar Barzaniler ile Rêkaniler uzlaşmış gibi görünseler de Şeledizê serhildanından sonra KDP’nin bu aşireti hedef göstermesi, çelişkilerin henüz bitmediğinin işareti.