KDP-YNK anlaşması iki gün dayanabildi!

KDP ile YNK arasında Bağdat’taki bakanlık, Kerkük valliği ve bölgesel yeni hükumetin kurulmasına ilişkin hafta içinde vardığı anlaşma, YNK Politbürosu tarafından imzalanmadan bozuldu.

YNK ile KDP arasında uzun süreden biridir Bağdat’ta Kürtlere tahsis edilen adalet bakanlığı, Kerkük valiliği, bölgesel parlamento başkanlığı ve yeni hükumetin kurulmasına ilişkin görüşmeler yapılıyordu.

En son iki partinin politbüro üyeleri 15 Şubat günü, önce Süleymaniye’de toplandı. Bu toplantı ardından KDP sözcüsü Mahmud Muhammed ve YNK sözcüsü Sadi Ahmed Pire ortak basın toplantısı düzenleyerek iki partinin birçok sorunun çözümünü içeren geniş bir anlaşamaya vardıklarını ilan ettiler.

İki parti arasında varılan anlaşma YNK politbürosu tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecekti.

Anlaşma kapsamında bu Pazar günü toplanması öngörülen parlamento açılışına partilerin vekilleri katılacaktı. Ayrıca parlamentonun açılışından sonra 18 Şubat’ta iki parti öncülüğünde Kerkük’te il meclisinin toplanarak Kerkük’ün yeni valisi seçilecektik.

KDP, GORAN İLE DE ANLAŞTI!

YNK ile geniş bir anlaşma yapıldığına dair KDP ve YNK basınında geniş yer verilen anlaşmadan bir gün sonra KDP, Goran hareketi ile Cumartesi günü farklı bir siyasi anlaşma yaptı.

KDP’nin Goran hareketi ile YNK olmadan siyasi anlaşma yapması iki parti arasındaki anlaşmanın bozulmasına neden oldu.

YNK kurmayları KDP’nin kendilerinden habersiz Goran ile anlaşmasından ötürü, parlamento oturumuna katılmayacaklarını duyurdu.

KOSRET RESUL’UN EVİNDE TOPLANTI

KDP ve Goran arasındaki anlaşma ardından, YNK kurumayları ile görüşmek üzere Kosret Resul’un Hewler’deki evinde bir KDP heyeti gönderildi.

Heyetin, Kosret Resul ve diğer YNK kurmaylarından bu Pazar öngörülen parlamento oturumuna YNK’lilerin katılmasını istediği, ancak Kosret Resul ve arkadaşlarının, Goran ile yapılan anlaşmadan dolayı oturuma katılmayacaklarını bildirdiği ifade ediliyor.

PARLAMENTO ÖNGÖRÜLDÜĞÜ GİBİ TOPLANACAK MI?

YNK’nin oturuma katılmayacağı açıklaması ardından, parlamento açılışı da belirsiz hale geldi. Parlamentoda öngörülen oturumun yapılıp yapılmayacağına dair taraflardan resmi bir açıklama henüz gelmedi.