Kenger, gulik ve revas zamanı

Baharla birlikte doğa tüm cömertliğini yeniden sergilemeye başladı. Dağlarda toplanan şifalı ve yemeklik bitkiler çarşı ve pazarlarda satılarak sofralara ulaştırılıyor.

Bölgenin kendine has bitkileri olan kenger, gulik, revas gibi birçok şifalı ve yemeklik bitkiler dağlarda toplanarak çarşı ve pazarlarda satılmaya başlandı.

Dünyada sadece bölge illerinin dağlarında yetişen bazı pancarlar, daha çok Ağrı, Muş, Erzurum ve Van gibi illerde yetişiyor. Hem lezzetli ve şifalı hem de ucuz olmasından dolayı vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Bunlardan kenger, taze olarak yenildiği gibi turşusu yapılarak kışlarının vazgeçilmezi oluyor. Gulik de tazesiyle yemek yapıldığı gibi fazlası kurutularak kışa saklanabiliyor. Revas, mayıs ayında dağlarda yetişiyor. Bir ay içinde toplanıp yenilmesi gerekiyor.

Pazarda satılan gulikin kilosu 3 TL; kengerin, 5 TL; revasın ise 15 TL. Doğal, ucuz ve şifalı olması nedeniyle vatandaşlar tarafından yoğun şekilde satın alınıyor.

Pazarda tezgah üzerinde bu bitkileri satan Kullihan Avcı, lezzeti ve ucuzluğu nedeniyle vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Avcı, “Ben yıllardır bu işle uğraşıyorum. Her yıl tonlarca satıyorum. Bu bitkiler sadece bölgemizde yetişiyor. Ucuz ve sağlıklı olması nedeniyle çok satıyoruz. Vatandaş kilolarca alıyor, bir kısmını hemen tüketiyor bir kısmını ise kışın” dedi.